Την Τρίτη 18 Απριλίου υπογράφηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump το προεδρικό διάταγμα που αναθέτει στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους θα αυστηροποιηθεί η χορήγηση της βίζας H-1B.
Η βίζα αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα έγγραφο πρόσκλησης κάποιου αλλοδαπού εργαζομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες από κάποιον Αμερικανό εργοδότη λόγω των πολύ ειδικών προσόντων και της υψηλής κατάρτισης σε κάποιον τομέα που διαθέτει ο εργαζόμενος. Στην πράξη η βίζα αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από τις αμερικανικές εταιρείες για να φέρουν στις ΗΠΑ εξειδικευμένους εργαζόμενους ή από ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας, προερχόμενους κυρίως από την Ασία και την Ευρώπη, που ψάχνουν μια ευκαιρία εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι βίζες αυτές δεν είναι απεριόριστες. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα κλήρωσης προκειμένου να χορηγήσει 65.000 βίζες ετησίως, ενώ με άλλη κλήρωση διανέμει άλλες 20.000 βίζες σε μεταπτυχιακούς εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το CNN : “Το νέο προεδρικό διάταγμα καλεί “για την αυστηρή εφαρμογή όλης της νομοθεσίας που διέπει την είσοδο εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των μισθών, αλλά και των θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Το διάταγμα θα καλεί επίσης τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, αλλά και Εσωτερικής Ασφάλειας, ν’ αναλάβουν δράση προκειμένου να εξαλείψουν τις “παραβάσεις και τη διαφθορά” στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, ώστε να προστατευτούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Παράλληλα, το νέο διάταγμα θα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βίζες τύπου H-1B απονέμονται σε υποψηφίους υψηλά καταρτισμένους, αλλά και με τις καλύτερες δυνατές οικονομικές απολαβές.”
Το νέο Προεδρικό διάταγμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ρητορικής του Donald Trump «Πρώτα η Αμερική» (America first) που στο οικονομικό του σκέλος έχει τον τίτλο «αγόρασε Αμερικάνικα, προσέλαβε Αμερικάνο» ( Buy American, Hire American)και έρχεται πάνω στην εκπνοή των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης του νέου Προέδρου. Εντός των 100 αυτών ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε :
- Να προκαλέσει γενικό αλαλούμ σε αεροδρόμια , λιμάνια και εταιρείες όλου του κόσμου αλλάζοντας ξαφνικά το γενικό νόμο για την είσοδο αλλοδαπών στις ΗΠΑ.
- Να αποδειχθεί ότι έχει παντελή άγνοια για τα θέματα της Ευρώπης με ατάκες όπως «αφήστε τους Γερμανούς να ασχοληθούν με την Ελλάδα»
- Να προκαλέσει διπλωματική και στρατιωτική κρίση με την Βόρεια Κορέα και την Κίνα στέλνοντας μια ολόκληρη αμερικανική ναυτική αρμάδα υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson να εισέλθει σε απαγορευμένη περιοχή και να καλέσει τον Πρόεδρο της Β.Κορέας να «κάτσει φρόνιμα»
- Να βομβαρδίσει το Αφγανιστάν και τη Συρία χωρίς καμιά δικαιολογία και μετά σε τηλεοπτική εκπομπή να πει ότι δεν θυμόταν ποιες χώρες βομβάρδισε.
- Να προκαλέσει γέλια μέχρι δακρύων στους Βρετανούς πολίτες καθώς απαίτησε στην επικείμενη επίσκεψη του στο Λονδίνο να μεταφέρεται παντού με την άμαξα της Βασίλισσας.
- Να κάνει ακόμα και τους οπαδούς του να μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που τον ψήφιζαν όπως δείχνει και η δημοτικότητα του που έχει πέσει κατά 38%
Μετά λοιπόν από αυτόν τον επεισοδιακό απολογισμό των πρώτων του 100 ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να γυρίσει ξανά στην εθνικιστική του ρητορική και στην επιβολή του δεξιόστροφου οικονομικού προστατευτισμού που είχε προαναγγείλει με στόχο την βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας.
Η λογική του νέου διατάγματος είναι πως οι αμερικανικές εταιρείες προσλαμβάνουν εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό που δέχονται να αμειφθούν πολύ λιγότερο από ότι οι Αμερικάνοι- το παλιό καλό «έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές». Μόνο που τον διαψεύδει η ίδια η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης σύμφωνα με την οποία μόνο το 9% των εξειδικευμένων ξένων εργαζομένων αμείβεται χαμηλότερα από τους Αμερικάνους συναδέλφους με τα ίδια προσόντα , ενώ περίπου το 25% αμείβετε υψηλότερα.
Πέραν από τα εργατικά σωματεία της χώρας που βρίσκονται σε αναβρασμό για αυτό το θέμα έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των αμερικανικών εταιρειών οι οποίες σε πολλά δελτία τύπου ισχυρίζονται πως αν δεν μπορούν να φέρουν τους αναγκαίους εργαζόμενους στις ΗΠΑ τότε θα μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους ή/και τη βάση τους σε χώρες του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο η ανεργία στις ΗΠΑ θα αυξηθεί αλλά και το αμερικανικό κράτος θα χάσει τεράστια έσοδα από τους φόρους των εταιρειών και τις λοιπές δραστηριότητές τους και η οικονομία θα βρεθεί σε πλήρη κατάρρευση
Αν και το διάταγμα είναι κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα και δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα εξελιχθεί σε μια κανονική νομική μεταρρύθμιση είναι ωστόσο εμφανές πως πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της επικίνδυνης τροπής που παίρνουν τα πράγματα όταν η εξουσία παραδίδεται από τους πολίτες σε πολιτικούς που έχουν τεράστιες φιλοδοξίες, περιορισμένες γνώσεις , με ξεκάθαρα ή συγκαλυμμένα φασιστικές αντιλήψεις και μοναδική ικανότητα να λένε στον μέσο ψηφοφόρο αυτό που θέλει να ακούσει.
Όταν τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα τα αποτελέσματα τα υφίστανται μόνο οι ίδιοι οι πολίτες της. Όταν όμως συμβαίνουν στη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη του πλανήτη τότε τα υφίστανται όλοι όσοι ζουν στην επιφάνεια της Γης. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αύριο ο Trump προκειμένου να ανακτήσει την πεσμένη δημοτικότητα του σε κάποια πολιτεία δεν θα ξεκινήσει έναν πόλεμο με την Κίνα και την Ρωσία με την ίδια ακριβώς άνεση που αλλάζει τώρα τον νόμο για την έκδοση βίζας ερήμην των πάντων μόνο και μόνο για να ανακτήσει το χαμένο 38 % της δημοτικότητας του.