Η.Π.Α: Η ζωή και τα εγκλήματα του Charles Manson

20 Νοεμβρίου 2017

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο ισοβίτης κρατούμενος Τσαρλς Μάνσον, έπειτα από βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο Mercy Hospital στην πόλη Bakersfield της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας, αιτία θανάτου είναι η γαστρεντερική αιμορραγία (gastrointestinal hemorrhage). Ο τελευταίος τόπος κράτησης του Μάνσον ήταν η φυλακή υψίστης ασφαλείας Corcoran στην Καλιφόρνια.

Γεννήθηκε στην πόλη Cincinnati της πολιτείας του Οχάιο στις 12 Νοεμβρίου 1934. Το αρχικό όνομα του ήταν Charles Milles Maddox. Η μητέρα του Kathleen Maddox ήταν μόνο 16 ετών και ανύπαντρη, ενώ ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και τα ηρεμιστικά. Ο πατέρας του φέρεται να ήταν ένας Αφροαμερικανός άνδρας με το όνομα Walker Scott ο οποίος ωστόσο ουδέποτε τον αναγνώρισε. Ο ίδιος ο Μάνσον επίσης ποτέ δεν δέχτηκε ότι ο πατέρας του μπορεί να ήταν Μαύρος.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο μετέπειτα διάσημος δολοφόνος, τα πέρασε μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό της. Η ιδιότυπη οικογένεια ζούσε κυρίως από τις ληστείες σε βενζινάδικα και τις μικροκλοπές. Όταν η μητέρα και ο θείος του συνελήφθησαν το 1939 κατά τη διάρκεια μιας ληστείας ο μικρός Τσαρλς δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια όπου πιθανότατα βίωσε πολλαπλές μορφές κακοποίησης. Σε μια συνέντευξή του, ο ίδιος είχε πει πως η μοναδική ευτυχισμένη στιγμή της παιδικής του ηλικίας ήταν το 1942, όταν η μητέρα του βγήκε με αναστολή και επιτέλους κάποιος τον αγκάλιασε.

Ωστόσο δε φαινόταν να τρέφει τα ίδια αισθήματα και η μητέρα του για εκείνον. Το 1947 προσπάθησε να βάλει τον Τσαρλς σε ορφανοτροφείο αλλά απέτυχε επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση λόγω των ορφανών παιδιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά τον έστειλε εσώκλειστο στο ιδιωτικό  Gibault School for Boys στην Ιντιάνα, ένα χριστιανικό σχολείο για άπορα αγόρια. Ο Τσαρλς όμως δραπέτευσε από το σχολείο μετά από περίπου 10 μήνες και κατάφερε να την ξαναβρεί (εκείνη όμως τον έδιωξε).

Μένοντας εντελώς μόνος στην ηλικία των 12 ετών ο Τσαρλς ήρθε αντιμέτωπος με την πιο σκληρή ανάγκη, αυτή της επιβίωσης. Από εκεί και μέχρι τα 32 του περίπου χρόνια η ζωή του μοιραζόταν ανάμεσα στην παραβατική δραστηριότητα και στα διάφορα αναμορφωτήρια και φυλακές. Ο κατάλογος των πρώτων δραστηριοτήτων του Μάνσον περιλαμβάνει σχεδόν κάθε πιθανή παρανομία. Από διαρρήξεις σε κάβες και φαρμακεία μέχρι εμπόριο ναρκωτικών και προαγωγή γυναικών στην πορνεία.

Υπήρχε όμως και μια πλευρά του νεαρού εγκληματία που έδειχνε εντελώς παράταιρη. Παρά το γεγονός ότι είχε λάβει ελάχιστη εγκυκλοπαιδική μόρφωση ως παιδί ο Τσαρλς έδειχνε μια τρομερή έφεση στο διάβασμα προτιμώντας την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και την ποίηση. Επίσης στο τεστ IQ στο οποίο υποβλήθηκε στη φυλακή έδειξε δείκτη ευφυΐας πάνω από 109, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης  Σταν Λι: Ο πρωτοπόρος κομίστας

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, και ενώ βρισκόταν ήδη στη φυλακή για οικονομική απάτη, ο Μάνσον άρχισε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το εναλλακτικό κίνημα των χίπις που τότε βρισκόταν σε άνθιση αλλά και για την ψυχεδελική θεωρία που πρέσβευε τη διεύρυνση του ατομικού και συλλογικού ψυχικού ορίζοντα μέσα από τη χρήση των παραισθησιογόνων και του ελεύθερου σεξ.

* * *

Βγαίνοντας από τη φυλακή στις  21 Μαρτίου του 1967, μετά από οκταετή κάθειρξη, ο Τσαρλς άρχισε να συχνάζει σε διάφορες εναλλακτικές κοινότητες της εποχής, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν έναν πεφωτισμένο γκουρού που βρήκε το πραγματικό νόημα της ζωής μέσα από τη δύσκολη ζωή του, αλλά και την αυτομόρφωση. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν όντως πίστευε από την αρχή σε όσα έλεγε ή τα ξεκίνησε όλα ως μία ακόμα απόπειρα απάτης.

Η νέα αυτή persona του Μάνσον βρήκε τρομερή απήχηση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των ατόμων που απάρτιζαν τις συγκεκριμένες κοινότητες. Μέσα στο ανατρεπτικό πνεύμα της εποχής αυτό δεν ήταν παράδοξο. Καταλυτικό ρόλο επίσης φαίνεται να έπαιξε και η φιλία του Μάνσον με τον Ντένις Γουίλσον, ντράμερ του συγκροτήματος  Beach Boys. Ο δεύτερος, γοητευμένος από την προσωπικότητα του Μάνσον τον κάλεσε να συγκατοικήσουν στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, ενώ είχε πρόθεση να βγάλει δίσκο όπου αυτός και ο Μάνσον θα ερμήνευαν τραγούδια που είχαν γράψει μαζί.

Σύντομα όμως θα επέλθει ρήξη στις σχέσεις των δύο φίλων καθώς ο Μάνσον αρχίζει να γίνεται βίαιος με τις ερωτικές τους συντρόφους, ενώ αναπτύσσει και μια ιδιότυπη νεοναζιστική θεωρία που την αποκαλεί «Helter Skelter». Σύμφωνα με αυτήν, ένας παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπάσει ανάμεσα στη Λευκή και τη Μαύρη φυλή. Η δεύτερη θα νικήσει αλλά λόγω του ότι δεν θα μπορεί να διατηρήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό ο κόσμος θα γυρίσει στην εποχή του Λίθου.

Μπορεί ο Ντένις Γουίλσον να τρόμαξε από τα λόγια του Μάνσον, υπήρξαν όμως κάποιοι που πραγματικά σαγηνεύτηκαν. Μια ομάδα από άντρες και γυναίκες θα σχηματίσουν το κοινόβιο «Οικογένεια Μάνσον» που λατρεύει τον Τσαρλς σαν προφήτη και έχουν ως στόχο να επιβιώσουν από τον επερχόμενο διαφυλετικό πόλεμο.  Η ομάδα ζει περισσότερο από την επαιτεία, τα έσοδα της οποίας πάνε κυρίως σε ναρκωτικά. Το τέλος της Οικογένειας θα έρθει με τη σφαγή στη βίλα Cielo Drive του Χόλιγουντ.

Η βίλα αρχικά ανήκε στον ιδιοκτήτη μιας τοπικής δισκογραφικής εταιρείας που είχε απορρίψει τη μουσική δουλειά του Τσάρλς Μάνσον. Λίγους μήνες πριν το έγκλημα ο παραγωγός την είχε πουλήσει στον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.

Διαβάστε επίσης  30 Μαρτίου 1952: Η καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη

Στις 9 Αυγούστου του 1969 ο Μάνσον στέλνει δύο γυναίκες και δύο άντρες από την Οικογένεια, τους Τεξ Γουότσον, Πατ Κρένγουινκλ, Σούζαν Άτκινς και Λίντα Καζάμπιαν με εντολή να σκοτώσουν όποιον βρισκόταν μέσα στο σπίτι. Θα ήταν η απαρχή για μια σειρά από δολοφονίες «διεφθαρμένων του Χόλιγουντ». Θα ακολουθούσαν, σύμφωνα με το σχέδιο, οι δολοφονίες των Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον και Φρανκ Σινάτρα.

Οι πέντε άνθρωποι που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο σπίτι εκείνη τη νύχτα θα δολοφονηθούν άγρια με πυροβολισμούς και βασανιστήρια ενώ το αίμα τους θα χρησιμοποιηθεί ως μελάνι για να γραφτούν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους της βίλας. Οι νεκροί ήταν:

  1.  η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, σύζυγος του Ρομάν Πολάνσκι και έγκυος
  2. ο κομμωτής Τζέι Σίμπρινγκ
  3.  η Αμπιγκέιλ Φόλγκερ, φίλη της Τέιτ
  4.  ο ηθοποιός και συγγραφέας Βόιτεκ Φρικόφσκι
  5.  ο 18χρονος Στίβεν Πάρεντ, ο οποίος ήταν περαστικός από τη βίλα καθώς αναζητούσε έναν φίλο του που δούλευε εκεί περιστασιακά ως φύλακας.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι παρά το γεγονός πως οι δολοφόνοι δεν πήραν κανένα μέτρο προφύλαξης και η κατοικία τους ήταν σε μικρή απόσταση από τον τόπο του εγκλήματος, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους δεν έγινε παρά τέσσερις μήνες αργότερα και χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός. Η Σούζαν Άτκινς, από τη δολοφονική ομάδα, συλλαμβάνεται για άλλη υπόθεση και κατά τη διάρκεια μιας λογομαχίας με μια συγκρατούμενή της, ομολογεί τα πάντα προκειμένου να την τρομάξει.

Τα «μέλη της Οικογένειας» συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια καθώς η ποινή της εκτέλεσης καταργήθηκε στην Καλιφόρνια λίγο αργότερα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών προέκυψε πως η σφαγή στο Cielo Drive δεν ήταν το μόνο τους έγκλημα. Εκτός από αυτό καταδικάστηκαν για τα ακόλουθα:

  • Απόπειρα δολοφονίας του Αφροαμερικανού Bernard Crowe την 1η Ιουλίου 1969
  • Απαγωγή, βασανισμό και δολοφονία του Gary Hinman στης 27 Ιουλίου 1969
  • Δολοφονία του ζεύγους Leno και Rosemary LaBianca στις 10 Αυγούστου 1969 – μία μόνο ημέρα αργότερα από τη σφαγή του Cielo Drive

Τα περισσότερα μέλη της Οικογένειας βγήκαν από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να επανενταχθούν κοινωνικά, άλλοι όμως συνέχισαν τη δράση τους καθώς αναμείχθηκαν σε υποθέσεις ναρκωτικών και δολοφονιών. Ακόμα διάφορες θεωρίες έχουν συνδέσει τον Μάνσον και την Οικογένεια με την ανεξιχνίαστη υπόθεση του δολοφόνου Zodiac, του οποίου τα εγκλήματα έλαβαν χώρα κατά το ίδιο έτος (1969) και στην ίδια περιοχή (Καλιφόρνια) .

Ο Τσαρλς Μάνσον ήταν ο μόνος που παρέμεινε συνεχόμενα στη φυλακή από την σύλληψή του το 1969 σε ηλικία 35 χρονών μέχρι το θάνατο του στις 20 Νοεμβρίου, 2017 σε ηλικία 83 ετών.

Διαβάστε επίσης  Η σημασία της εξέγερσης στη Ρουμανία

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Μάνσον συνέχισε να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και να γράφει τραγούδια και ποιήματα τα οποία ηχογραφούσε και κυκλοφορούσε. Πολλά από αυτά μάλιστα ερμηνεύθηκαν και από γνωστούς Αμερικανούς καλλιτέχνες όπως το κομμάτι «Look at Your Game, Girl», από το συγκρότημα Guns N’ Roses. Ακόμα επηρέασε το όνομα και το έργο διάσημων μουσικών όπως οι Kasabian, Spahn Ranch και Marilyn Manson.

Το 2014 ο Τσάρλς  Μάνσον  ζήτησε άδεια να παντρευτεί την 26χρονη θαυμάστρια του  Afton Elaine «Star» Burton κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, ενώ παρόμοια τύχη είχε και η απόπειρά του να ιδρύσει μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Μάνσον δήλωσε ένοχος για τα εγκλήματά του και πως του άξιζε να φυλακιστεί ή να εκτελεστεί ωστόσο ποτέ δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. Όχι μόνο δεν ζήτησε ποτέ να του αποδοθεί χάρη, αλλά αρνούνταν ακόμα και να παρευρεθεί στις ακροάσεις που του ζητούσε το δικαστήριο προκειμένου να του απονείμουν χάρη αυτεπάγγελτα. Αυτό τον έκανε μια περίπου συμβολική φιγούρα αλλά και ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς στη δημιουργία χαρακτήρων αμετανόητων δολοφόνων όπως ο Hannibal Lecter ή ο Jigsaw.

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε πως ο Τσαρλς Μάνσον ήταν ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα πρόσωπα του 20ου αιώνα για όλους τους λάθος λόγους. Στην ταραχώδη βιογραφία του μπορεί κανείς να δει τόσο τα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, όσο και την αποτυχία των κινημάτων της δεκαετίας του ’60, που προσπάθησαν να τα διορθώσουν. Δεν μπορείς να μη φανταστείς τι θα είχε συμβεί αν αυτός ο άνθρωπος είχε μια φυσιολογική παιδική ηλικία ή τι θα είχε συμβεί αν το κλίμα των 60s δεν τον ευνοούσε να γίνει αποδεκτός.

Κυρίως όμως δεν μπορείς να μην προβληματιστείς για την τρομερή έλξη που ασκεί η ιστορία του και η προσωπικότητά του διαχρονικά και με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Γιατί διαβάζοντας τα έργα και τις ημέρες του ξεκινάς με αποτροπιασμό αλλά στο τέλος νιώθεις έναν περίεργο θαυμασμό για αυτόν τον διεστραμμένο άνθρωπο που ακροβατούσε ανάμεσα στην επιβίωση, την παράνοια, την πνευματική αναζήτηση και την καλλιτεχνική δημιουργία και που στο τέλος τα αποδέχτηκε όλα, αλλά δεν μετάνιωσε για τίποτα.

Ίσως τελικά ο Τσαρλς Μάνσον να έλκει τόσο ως η ενσάρκωση της σκοτεινής πλευράς που κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του και –ευτυχώς– καταφέρνει να μην την αφήνει να βγει στην επιφάνεια και να τον καταλάβει.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η αναπτυξιακή δυσλεξία σε διάφορες γλώσσες

Αναπτυξιακή δυσλεξία: Ορισμός Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει το προφίλ

Μουσική εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα: οι απόψεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη

Πηγή: alfavita.gr Η μουσική και γενικότερα οι τέχνες, είναι γνωστό