Γιατί προσφέρουμε λουλούδια;

Γιατί προσφέρουμε λουλούδια;

Με αφορμή την National Flower Day (Εθνική Ημέρα Λουλουδιών) όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου αλλά και χάρης του ξεκινήματος της Άνοιξης που αγκαλιάζει κάθε Μάρτιος, μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε τη μεγαλοπρέπεια των λουλουδιών, τη σημασία τους αλλά και γιατί προσφέρουμε λουλούδια ως δώρα στους γύρω μας αλλά και στους εαυτούς μας.

Η ψυχολογία των λουλουδιών

Τα λουλούδια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την διάθεση μας. Με βάσιμες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως γυναίκες οι οποίες έλαβαν λουλούδια ανέφεραν πιο θετικές διαθέσεις σε άμεσο χρονικό διάστημα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα λουλούδια στο σπίτι μας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, είτε είναι δώρο είτε τα έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι δώρο στον εαυτό μας.

Advertisements
Ad 14

Τα λουλούδια μπορούν να διώξουν τα άγχη, τις ανησυχίες και τις “κακές” μέρες κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο καταθλιπτικοί, στρεσαρισμένοι ή ταραγμένοι. Αποδίδουν μια πιο θετική προοπτική για τη ζωή, ενισχύοντας την ενέργεια και την ευτυχία. Πιο συγκεκριμένα οι μυρωδιές των ανθών μένουν στη μνήμη και συχνά συνδέονται με την ψυχική υγεία, λειτουργώντας ιδιαίτερα ως εμβλήματα για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Θεωρείται μάλιστα πως η λεβάντα έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα στο μυαλό, ενισχύοντας την αίσθηση γαλήνης και χαλάρωσης.

Γιατί προσφέρουμε λουλούδια;

Προσφέρουμε λουλούδια για μια συγγνώμη, για γιορτάσουμε κάτι, για ένα ευχαριστώ, για δώρο, για να κάνουμε κάποιον να χαμογελάσει, για να εκφράσουμε αγάπη, για να δείξουμε εκτίμηση, για να πούμε διαφορετικά “περαστικά” ή “σε σκέφτηκα”, για να επικοινωνήσουμε πάνω απ’ όλα τα συναισθήματα μας.

Διαβάστε επίσης  Τι σημαίνει για μένα άνοιξη

Οι άνθρωποι προσφέρουμε λουλούδια για να επικοινωνήσουμε καθ’ αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα μας. Είτε επρόκειτο για αγάπη, χαρά, στοργή, εκτίμηση, συμπάθεια, ρομαντισμό, ευχαριστώ ή συγγνώμη. Η προσφορά αυτή μεταδίδει τα βαθύτερα συναισθήματα με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Λέγεται ότι καμία κίνηση δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην επικοινωνία των ανθρώπινων συναισθημάτων όσο είναι το να δίνεις λουλούδια ή ανθοδέσμες. Εκφράζεις το πως νιώθεις χωρίς καν να το ξεστομήσεις.

Λένε πως ευτυχία είναι να κρατάς ένα μπουκέτο λουλούδια με τα δυο σου χέρια. Τίποτε δεν μπορεί να περιγράψει το χαμόγελο το οποίο συνοδεύεται απ’ αυτά. Ακολουθώντας φυσικά και τα λόγια της Μάιλι Σάιρους “I can buy myself flowers/Write my name in the sand/Talk to myself for hours” δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιον άλλον για να μας αγοράσει ένα μπουκέτο λουλούδια ή μια γλάστρα.

Γιατί να μας προσφέρουμε λουλούδια; Τα λουλούδια είναι μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής, γι’ αυτό μη διστάσεις να τα κάνεις δώρο στον εαυτό σου. Διάλεξε όποιο λουλούδι σου αρέσει και βάλε το στο γραφείο σου, στην κουζίνα, στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο σου… που ξέρεις, μπορεί αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή. Το να αγοράσεις λουλούδια στον εαυτό σου μπορεί να ενδυναμώσει και να ανυψώσει την αυτοεκτίμησή σου, ειδικά αν νιώθεις πεσμένος ή απογοητευμένος. Αυτό είναι αυτοαγάπη και αυτοφροντίδα. Και η αυτοφροντίδα περιστρέφεται τελικά γύρω από την ιδέα να αφιερώνεις σκόπιμα χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σας. Να το κάνεις..

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να με περιγράψει ως μια αθεράπευτα ρομαντική εκδοχή σε ανάμειξη της Φοίβη Μπουφέι με τον Τσάντλερ Μπίνγκ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία και Αρχισυνταξία το 2017, αρθρογραφώ, γράφω ρομαντικές ιστορίες και διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητά της αρχαιότητας: Τρόποι επικοινωνίας

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών επικοινωνίας, ώστε να μειωθούν

Η κατασκοπεία στα χρόνια του πολέμου

Η κατασκοπεία, η πρακτική της απόκτησης μυστικών πληροφοριών, διαδραματίζει