Μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να τηρήσεις

υπόσχεση
Πηγή εικόνας: PSYBLOG

Ποια ήταν η τελευταία υπόσχεση που έδωσες σε κάποιον; Μια υπόσχεση είναι μια λέξη, μια διαβεβαίωση ή μια δήλωση ότι κάτι πρόκειται να συμβεί και τις περισσότερες φορές σημαίνει, ότι θα κάνουμε αυτό το κάτι να συμβεί.

Μια υπόσχεση μπορεί να βοηθήσει πολύ στις προσωπικές σχέσεις. Είναι όμως και μία μια δέσμευση. Τι σημαίνει όμως, όταν λέμε τη φράση «Υπόσχομαι…» και πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Όλοι έχουμε ακούσει και έχουμε πει αυτήν τη φράση ξανά και ξανά. Ανεξάρτητα από το αν είναι μια υπόσχεση για κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο, οι υποσχέσεις ενισχύουν την ακεραιότητα στις σχέσεις και βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά με αυτούς που αγαπάμε. Μελέτες μάλιστα υποδεικνύουν ότι η τήρηση των υποσχέσεων έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και όταν τις παραβούμε, υπάρχει μείωση της εμπιστοσύνης.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η υπόσχεση…

Εάν η εκτέλεση μιας υπόσχεσης ήταν εύκολη, τότε οι αθετημένες υποσχέσεις δεν θα έβλαπταν τόσο πολύ. Οι υποσχέσεις είναι συνήθως δύσκολες επειδή απαιτούν από εμάς να ξεφύγουμε από τα θέλω μας και να εκπληρώσουμε κάτι για κάποιον άλλο ή να προκαλέσουμε τον εαυτό μας να κόψει παλιές επιβλαβείς συνήθειες.

Advertisements
Ad 14

Θέλουν σκληρή δουλειά και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Θυμάστε την πρώτη φορά που κάποιος αθέτησε μια υπόσχεσή σας; Όταν μια υπόσχεση αθετείται, οι σχέσεις και η προσωπική σας ακεραιότητα υποφέρουν.

Οι υποσχέσεις είναι δεσμεύσεις. Είτε η δέσμευση είναι για τον εαυτό σας είτε για κάποιον άλλο, το να δώσετε μια υπόσχεση είναι μια δέσμευση ότι θα κρατήσετε τον λόγο σας. Είναι μια δέσμευση που ενισχύει την εμπιστοσύνη. Είναι μια επιβεβαίωση αγάπης και ανθρώπινης σύνδεσης.

Διαβάστε επίσης  Αψυχολόγητα ερωτευμένοι

Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Και οι υποσχέσεις είναι ενέργειες που επιβεβαιώνουν την αγάπη και τη σύνδεσή μας με τους άλλους. Δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν όμως τα δικά σας όρια. Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «Μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να τηρήσεις»; Ενώ οι υποσχέσεις είναι πολύ σημαντικές για τις σχέσεις μας, είναι επίσης σημαντικό να μην δίνετε υποσχέσεις που είναι έξω από τα προσωπικά σας όρια. Αν κάποιος σας ζητήσει να δώσετε μια υπόσχεση που σας κάνει να νιώθετε άβολα, μείνετε πιστοί στον εαυτό σας και πείτε του με ωραίο τρόπο, ότι σας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Όταν δεν τηρείς μια υπόσχεση σε κάποιον, είναι γιατί επιλέγεις να βάλεις κάτι άλλο πάνω από τη δέσμευσή σου. Ακόμη και όταν αθετούμε μικρές υποσχέσεις, οι άλλοι μαθαίνουν και ίσως κάπου καταλαβαίνουν, ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε εμάς. Εκεί είναι που μικροσκοπικές ρωγμές αναπτύσσονται στις σχέσεις μας, που χαρακτηρίζονται από αθετημένες υποσχέσεις. Ο καθηγητής της επιστήμης της συμπεριφοράς στο University of Chicago Booth School of Business, Nicholas Epley, έχει πει «Λοιπόν, οι υποσχέσεις είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική»,  ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε, “Δώστε υποσχέσεις που μπορείτε να τηρήσετε, αλλά δεν χρειάζεται να τις υπερβείτε. Απλώς κάντε αυτό που λέτε ότι θα κάνετε.”

Οι υποσχέσεις δεν είναι μόνο αυτό που θα κάνεις για τους άλλους. Είναι ζωτικό μέρος της οικοδόμησης των σχέσεων μας. Όταν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, βοηθάμε στην ενίσχυση των προσωπικών μας συνδέσεων. Είτε αυτές οι σχέσεις είναι με φίλους, οικογένεια, γνωστούς, αγνώστους ή ακόμα και με τον εαυτό μας, το να δίνεις και να εκπληρώνεις υποσχέσεις παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του καθενός από εμάς.

Διαβάστε επίσης  Η Βία κατά των Γυναικών μέσα στο θέατρο

Οι άνθρωποι δίνουν υποσχέσεις συνέχεια, αλλά δυστυχώς, μερικές φορές δεν τις τηρούν. Αν και η αποτυχία να τηρηθεί μια υπόσχεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακοί άνθρωποι, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Με την εμπιστοσύνη να είναι μια κρίσιμη πτυχή οποιασδήποτε σχέσης, η αθέτηση υποσχέσεων μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια.

«Να υπόσχεσαι μόνο όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις. Να πραγματοποιείς, όμως, περισσότερα απ’ όσα υποσχέθηκες.» ~ H. Jackson Brown, Jr.

Βιβλιογραφικές  Αναφορές

Broome, J. (2017). Weighing goods: Equality, uncertainty and time. John Wiley & Sons. E-book, Ανακτήθηκε 10 Μαΐου 2023

Phillips, A. (2016). Promises, promises. Faber & Faber. E-book, Ανακτήθηκε 10 Μαΐου 2023

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της