Στη ζωή, επιλέγεις το ποιος θες να είσαι!

ζωή
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πολλά έχουν συμβεί και θα συνεχίζουν να συμβαίνουν στη ζωή του καθενός. Όταν κοιτάμε πίσω στο παρελθόν, αυτό που πιθανώς να έχουμε βιώσει, μας έχει επηρεάσει. Το πώς αυτά τα περιστατικά έχουν επηρεάσει τη ζωή μας εξαρτάται κυρίως από το πώς αντιδράσαμε στα γεγονότα. Με βάση το πώς αντιδρούμε στις εμπειρίες μας καθορίζεται τι επιλέγουμε να γίνουμε. Ναι, έχουμε λόγο για το πώς μας επηρεάζουν τα γεγονότα της ζωής μας. Πηγή έμπνευσης λοιπόν, του σημερινού άρθρου αποτελεί μία φράση του Carl Jung, «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω».

Ως ενήλικες έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές στις συνθήκες της ζωής μας. Το σύμπαν μας στέλνει μηνύματα, που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε και ποιοι πρέπει να είμαστε. Αλλά η ικανότητά μας να ερμηνεύουμε την κατάσταση και να επιλέγουμε την προοπτική μας είναι το κλειδί για να αναδιαμορφώσουμε τη ζωή μας. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά το παρελθόν μας δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε. Η ιστορία μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε αυτοί που θέλουμε.

Το κυνικό μέρος του εαυτού μου λέει πως είναι υπέροχο να σας τα λέω όλα αυτά, αλλά οι συνθήκες και το περιβάλλον επηρεάζουν βαθιά το ποιοι γινόμαστε ως άνθρωποι. Αν και υπάρχει αλήθεια και στις δύο απόψεις, νομίζω ότι τελικά είναι δική σας επιλογή να αποφασίσετε σε τι θέλετε να πιστέψετε. Στο τέλος, μπορείτε να επιλέξετε τι επηρεάζει τη νοοτροπία σας.

Σκεφτείτε πόσα παραδείγματα ανθρώπων έχουμε δει που αντιμετώπισαν τρομερά πράγματα, αλλά συνέχισαν να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Αυτά τα παραδείγματα σε κάνουν να αναρωτιέσαι, ποια είναι η πηγή ενέργειας και πάθους τους, που τους κάνει να κάνουν όλα αυτά εν μέσω προκλήσεων; Πρέπει να είναι κάτι δυνατό. Είναι ίσως ένα μέρος τους που βρίσκει την ενέργεια να γυρίσει ανάποδα τα πράγματα και να πει, τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τα πράγματα; Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα και πώς δημιουργώ την πραγματικότητα που θέλω.

Διαβάστε επίσης  Ο καβαλάρης του Ευόσμου
Advertisements
Ad 14

Ο καθένας μας έχει την ευθύνη για τις απαντήσεις που δίνουμε στα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Σε ποιο μέρος των περιστάσεων εστιάζουμε όμως, το θετικό ή το αρνητικό; Επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να παρασυρθούμε από το κύμα των συναισθημάτων μας όταν μια κατάσταση δεν πηγαίνει όπως την έχουμε σχεδιάσει; Πρέπει να είμαστε υπόλογοι για το πώς αντιδρούμε σε αυτό που συμβαίνει στη ζωή μας. Κάπου στην πορεία, πήραμε αποφάσεις που μας έφεραν σε αυτό το χρονικό σημείο. Μόνο όταν αναγνωρίσουμε τον ρόλο που παίξαμε, μπορούμε να καθορίσουμε την επόμενη πορεία δράσης, που πρέπει να κάνουμε.

Είναι εύκολο εξάλλου να βρούμε λόγους για τις αποτυχίες μας. Καθένας από αυτούς τους λόγους θα είναι πιο επιτακτικός από τον άλλο. Αλλά τελικά, η ζωή δεν αφορά μόνο αυτούς τους λόγους, έτσι δεν είναι; Πάντα θα έχουμε καταστάσεις που θα μας κρατούν πίσω και θα μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι. Αυτά όμως, δεν είναι παρά απλές προκλήσεις. Εκεί είναι που θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τι είναι μεγαλύτερο, την ίδια την πρόκληση ή την αποφασιστικότητα στο να πάρουμε αυτό που θέλουμε.

Είναι μια συνεχής διαδικασία εξέλιξης και ανάπτυξης. Κανείς μας δεν θα είναι ποτέ τέλειος και αυτός είναι το ωραίο άλλωστε, έτσι δεν είναι; Αν ήμασταν ήδη τέλειοι, ποιο είναι το νόημα στη ζωή;

Η ομορφιά λοιπόν αυτής της φράσης του Carl Jung, είναι ότι σε βοηθάει να ψάχνεις συνεχώς μέσα σου για να βρει την πηγή της ενέργειας και του πάθους σου. Θα χαράξεις έναν δρόμο για να πάρεις αυτό που πραγματικά αξίζεις και επιθυμείς. Όλα τα άλλα είναι μια απλή διαδικασία.

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» ~ Carl Jung

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Διαβάστε επίσης  Θεωρία παιγνίων: τα μαθηματικά στην καθημερινότητα μας

Wyatt, Z. (2022). I Am Not What Happened to Me, I Am What I Choose to Become‖ Walking the Journey with Cambodian Wounded Healers. In International Conference on Spirituality and Psychology [ICSP2022] Conference Proceedings. Ανακτήθηκε 2 Μαΐου 2023

Warren, R. (2012). The purpose driven life: What on earth am I here for?. Zondervan. E-book, Ανακτήθηκε 2 Μαΐου 2023

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην