Η οδός Πραξιτέλους βρίσκεται καρδιά του κέντρου της Αθήνας. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή, όσο η Ερμού, αλλά τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν ξανά ζωντανέψει αυτόν τον δρόμο και του έχουν δώσει μια νέα οπτική. Από όπου και αν κοιτάξεις, δεξιά ή αριστερά, θα βρεις διάφορα μαγαζιά για όλες τις ώρες της ημέρας και για κάθε γούστο. Από νωρίς το πρωί για καφέ και brunch, με παράλληλο shopping, για take-away snacks, για street food, αλλά και για κοκτέιλς μέχρι αργά το βράδυ. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι εκεί έχεις πολλές επιλογές και η Πραξιτέλους θα γίνει το νέο αγαπημένο σου στέκι.
Overoll Croissanterie
Η πρώτη στάση γίνεται στην πρώτη αυθεντική Croissanterie της Αθήνας, που άνοιξε την 1η Νοεμβρίου του 2020. Ο λόγος για το Overoll, που σίγουρα θα έχει τύχει να ακούσεις, μιας και έχει ξετρελάνει τον κόσμο. Οι 3 ιδιοκτήτες και φίλοι μεταξύ τους, ο Γιάννης Κικίρας, ο Αλκιβιάδης Ζέρβας και ο Σπύρος Παππάς, ήθελαν να ανοίξουν στην πρωτεύουσα, ένα μαγαζί, το οποίο θα ήταν πρωτοποριακό και θα βασιζόταν σε ένα είδος. Έτσι, αποφάσισαν αυτό το είδος να είναι το κρουασάν μιας και δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στην πόλη και το είχαν δουλέψει αρκετά στο παρελθόν, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 διαφορετικές γεύσεις κρουασάν και εντός της επόμενης εβδομάδας θα προστεθούν και τα παγωτά – κρουασάν στο μενού, σε διάφορες γεύσεις που θα συναρπάσουν, όπως υπόσχονται. Φυσικά στο Overoll δεν βρίσκεις μόνο κρουασάν, αλλά καφέ και πολλές ακόμα λιχουδιές που αξίζει να δοκιμάσεις.
Πραξιτέλους 27, Κέντρο
211 419 8151
ANÄNA Coffee Food
Συνεχίζουμε με το Αnana coffee food, που είναι ένα specialty coffee shop & vegan/veggie restaurant στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Άνοιξε, τον Μάρτιο του 2019, στις αρχές της ανακαίνισης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας. Το κτίριο που στεγάζεται, είναι μεσοπολεμικό και αποπερατώθηκε το 1937, με υποδομές πολεμικού καταφυγίου. Εκεί, θα συναντήσεις μια από τις πιο ωραίες στοές της Αθήνας, με τον γυάλινο θόλο της, αλλά και την όλη αρχιτεκτονική του κτηρίου, να δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στον χώρο. Η φιλοσοφία του μαγαζιού, εστιάζει σε μια πυρηνική αρχή, ηθικός και υψηλής ποιότητας καφές και φαγητό. «Εντοπίζουμε, δοκιμάζουμε και καβουρδίζουμε αποκλειστικά true speacialty καφέδες (σκοράρουν 84+), οι οποίοι μπορεί να είναι οργανικοί, προερχόμενοι από μικροκαλλιεργητές ή συνεταιρισμούς που έχουν σκοπό να ενισχύσουν τοπικές ανάγκες και να αφήσουν ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Όλοι οι καφέδες που σερβίρουμε είναι φρέσκιας σοδειάς και ανακυκλώνονται με βάση την εποχική τους διαθεσιμότητα» όπως μου λέει ο ιδιοκτήτης. Λατρεύουν τα γλυκά, για αυτό τα παρασκευάζουν σε ημερήσια βάση, όπως brownies, soft cookies ή chocolate buns, μαγειρεύουν χορτοφαγικά για το σώμα και το πνεύμα και προσπαθούν καθημερινά να προσφέρουν το καλύτερο των δυνατοτήτων τους. «Πιστεύουμε πως η αισθητική μας αντικατοπτρίζει το σύνολο της φιλοσοφίας μας. Εστιάζουμε στην ουσία και απλοποιούμε τη λεπτομέρεια. Πιστεύω πως ο κόσμος που μας τιμά μας προτιμά ακριβώς για αυτό, τον σεβασμό στον άλλο χωρίς περιττές πληροφορίες, χωρίς θόρυβο αλλά μόνο με την ουσία και προσωπικότητα αυτού που αγαπάμε». Σίγουρα, λοιπόν, αξίζει μία επίσκεψη.
Πραξιτέλους 33, Κέντρο
211 115 1788
BIG MOUTH sandwich shop
Στην Ελλάδα, όπου έχουμε συνηθίσει τα κλασικά σουβλάκια και τις πίτσες, ήρθε να φέρει την αλλαγή το Big Mouth Sandwich Shop. Μια εναλλακτική επιλογή, για όταν θέλεις να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Ένα μαγαζάκι τόσο δα, που δεν σου “γεμίζει” το μάτι, αλλά σίγουρα σου γεμίζει το στομάχι. Εμφανισιακά είναι ένα κλασσικό streetfoodάδικο, αλλά εκεί θα ζήσεις την μοναδική street food εμπειρία, με sandwich και burger που θα σου μείνουν αξέχαστα. Το σαντουϊτσάδικο αυτό, είναι από τα λίγα τέτοια μαγαζιά στην πόλη, μιας και το σάντουιτς είναι ακόμα κάτι νέο. Εκεί, έχεις πολλές επιλογές και γεύσεις να διαλέξεις, με βασικό πρωταγωνιστή το ψωμάκι που κόβεται, ραντίζεται με λίγο λάδι, ψήνεται ελαφρώς μέχρι να γίνει τραγανιστό και μετά γεμίζεται με ότι μπορείς να φανταστείς. Αυτό το σάντουιτς θέλησαν δυο αδέλφια, ο Κώστας και ο Γιώργος, να φέρουν στην Αθήνα, εμπνευσμένο από τα σάντουιτς που σερβίρουν στο Σικάγο. Είναι όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί, ένας μικρός θησαυρός κρυμμένος στο κέντρο της Αθήνας. Σάντουιτς που φτιάχνονται μπροστά σου, με προσεγμένα υλικά και νόστιμους συνδυασμούς, με πολύ καλές επιλογές ακόμα και για χορτοφάγους και vegan.
Πραξιτέλους 20, Κέντρο
210 325 0449
The Clumsies
Ένα μεγάλο και εντυπωσιακό all day bar σε περιμένει στην οδό Πραξιτέλους. Πίσω στο 2014, οι Clumsies ανοίγουν τις πόρτες τους και σήμερα είναι ένα από τα πιο hot spot της πόλης, που δεν υπάρχει περίπτωση, να μην έχεις ακούσει. Γνωστό, για τα ιδιαίτερα cocktail και τις μοναδικές γεύσεις, σε ένα χώρο που είναι σαν τρία διαφορετικά μαγαζιά σε ένα. Οι επιτυχημένες συνταγές είναι αυτές που επιφυλάσσουν εκπλήξεις, γι’ αυτό οι Clumsies φροντίζουν να πειραματίζονται με τα concept των καταλόγων τους. Τα υλικά εμπλουτίζονται σταδιακά, αναμειγνύονται απαλά και συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία στον χώρο τους. Το bar κλέβει την προσοχή, στο οποίο κυριαρχεί το ξύλο και εκεί θα βρεις και την μικρή ημιυπαίθρια αυλή με την πτυσσόμενη οροφή. Το The Clumsies, ωστόσο, δεν είναι μόνο για βραδινές επισκέψεις, καθώς το πρωί μπορείς να πας για διάβασμα στο lounge του ημιώροφου και δοκιμάσεις τα πιάτα για brunch.
Πραξιτέλους 3, Κέντρο
210 331 1372
The Makers
Και για τελευταία στάση, άφησα άλλο ένα, από τα λίγα σύγχρονα και στιλάτα, concept store της πόλης. Ο λόγος, για το The Makers, ένα μαγαζί όπου μπορείς να πιεις καφέ και να απολαύσεις το brunch σου, ενώ ταυτόχρονα μπορείς και να ψωνίσεις. Η ιδέα που είχαν η σχεδιάστρια μόδας Τέτη Χαρίτου και ο Γιώργος Μπάρλας τo 2020 να ασχοληθούν με την επαγγελματική ένδυση εστιατορίων και ξενοδοχείων,, συνδυάζοντας το στιλ και τη λειτουργικότητα δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη. Ένα χρόνο αφού βγήκε το brand στην αγορά, άνοιξαν το καλοκαίρι του 2021, μαζί με τον σεφ Ηλία Σταυρόπουλο το ομώνυμο concept store στην Πραξιτέλους. Εκεί, μπορείς να βρεις τις ομώνυμες σειρές ποδιών του brand, σουπλά ,τσάντες, t-shirts και άλλες υφασμάτινες δημιουργίες, ελληνικής ραφής όλα από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνουν το πολυπρόσωπο λογότυπο του brand. Θέλουν να δείξουν, ότι όλοι ανεξάρτητα από τι είναι ο καθένας μπορούν να γίνουν δημιουργοί (makers) σε κάτι και να είναι απλά ο εαυτός τους. Το The Makers θα γίνει σημείο συνάντησης για πρωινό με scrambled eggs ή μπολ με γιαούρτι, chia και βιολογική γύρη, ενώ κάτι που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις, είναι το waffle toast που θα σε εκπλήξει θετικά. Για το μεσημέρι οι επιλογές είναι πολλές και χορταστικές. Rice bowl Avo με ακατέργαστο ρύζι, βραστό αυγό bio, αβοκάντο, πίκλα ροζ παντζαριού λαδολέμονο, φρέσκα μυρωδικά και μαύρο σουσάμι, Potato Burrata Pizza και Φιλέτο Κοτόπουλο Bowl με χούμους ρεβιθιού, τοματίνια, αγγούρι, σουσάμι και αβοκάντο. Όσο για τα γλυκά το Fondant Σοκολάτας, δύσκολα θα σου περάσει απαρατήρητο. Σημείο συνάντησης για lunch break και για early drinks, ενώ όλα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου. Ένα προσεγμένο και καλαίσθητο μαγαζί, με την διακόσμηση του χώρου και το μίνιμαλ να σε κερδίζει, στην καρδιά της Αθήνας, που πρέπει να επισκεφθείς.
Πραξιτέλους 37, Κέντρο
210 331 1372
Φυσικά, αυτά είναι μερικά από τα πολλά, πρωτότυπα νεανικά μαγαζιά, που θα συναντήσεις στην Πραξιτέλους, οπότε ίσως υπάρξει και δεύτερο μέρος για εξερεύνηση και άλλων επιλογών. Πρώτα, όμως, πέρνα μία βόλτα από τις παραπάνω προτάσεις για να δεις και από κοντά την ομορφιά αυτού του δρόμου.