8 ηγετικά χαρακτηριστικά ενός νέου επιχειρηματία

 

Τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματικότητα έχει λάβει νέες διαστάσεις. Νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούνται πιο συχνά μια και η εποχή του διαδικτύου  διευκολύνει τη δημιουργία τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι επειδή η εποχή προσφέρει το πολύτιμο εργαλείο του διαδικτύου όλες οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν το πολυπόθητο growth.

Τι διακρίνει όμως την επιχειρηματική ιδέα από  την επιτυχημένη υλοποίηση της; Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που βοηθάει μία νεοφυή επιχείρηση να ανθίσει είναι το κατά πόσο τα άτομα που διοικούν την επιχείρηση και κατά συνέπεια ορίζουν τα μελλοντικά της βήματα διαθέτουν ηγετικές ικανότητες (leadership).

Παρακάτω παραθέτουμε 8 χαρακτηριστικά που σύμφωνα με το Forbes ( ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά περιοδικά διεθνώς, που φέτος έκλεισε τα 100 χρόνια λειτουργίας του) συνιστούν έναν ηγέτη.

Advertisements
Ad 14

1. Ειλικρίνεια

H ειλικρίνεια εδώ δεν έγκειται μόνο στο να μη λες ψέμματα. Έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο να δημιουργείς ένα κοινό αξιακό σύστημα και σύστημα κανόνων και να το τηρείς. Ουσιαστικά να είσαι ειλικρινής απέναντι σε αυτό το αξιακό σύστημα. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν να περιμένεις να είναι οι υπόλοιποι συνεπείς, αν εσύ μονίμως καθυστερείς;

2. Κατανομή δουλειάς

Ο λόγος για τον οποίο βρίσκεσαι σε μία ηγετική θέση είναι γιατί προφανώς πρέπει να διοικήσεις μία ομάδα. Συχνά είναι δύσκολο για κάποιον να κάνει delegation τα tasks στην ομάδα. Αυτό συνήθως γίνεται είτε γιατί δε γνωρίζει καλά τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα του ή γιατί φοβάται μήπως τα μέλη της ομάδας του κάνουν κάτι λάθος.

Διαβάστε επίσης  Έμπνευση η κινητήριος δύναμη κάθε ηγετικής μορφής

Ο ρόλος ωστόσο του σωστού ηγέτη μια ομάδας είναι να γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα την ομάδα του και να τη διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η ομάδα να βγάζει αποδοτικά τη δουλειά που ο “αρχηγός” της δίνει.

3.Επικοινωνία

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι σημαντικές σε όλα τα επαγγέλματα και ιδιαίτερα σε όσα περιλαμβάνουν διαχείριση ομάδας. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: ο επικεφαλής της ομάδας πρέπει να εκφράζεται με τρόπο κατανοητό στην ομάδα του, ώστε αυτή να δρα άμεσα.

Εδώ μπορεί να συμπεριληφθεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης, της ικανότητας να βιώνεις και να κατανοείς τα αισθήματα και τις αντιδράσεις του άλλου.

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον θα τύχει να αλληλεπιδράσεις με εντελώς διαφορετικά άτομα από εσένα. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εμφανές σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, όπως αυτό μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα νεοφυούς (ή και μη)Έτσι ο ηγέτης πρέπει να κατανοεί τους άλλους και να επεμβαίνει αποτελεσματικά.

4.Έμπνευση

Ένας ηγέτης πρέπει να αποτελεί πρότυπο μίμησης. Είναι σημαντικό και σχεδόν απαραίτητο συνεπώς τα άτομα που ηγείται να τον σέβονται και να τον εκτιμούν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το άτομο που ηγείται της ομάδας τους εμπνέει να γίνουν καλύτεροι και να πετύχουν τους στόχους στα πλαίσια της ίδιας τους της ομάδας. Αλλιώς δεν διαθέτει ηγετικές ικανότητες και μάλλον θεωρείται περισσότερο ένας διευθυντής ή αφεντικό.

5. Αυτοπεποίθηση

Είναι σημαντικό το άτομο να έχει αυτοπεποίθηση με την εξής έννοια “γνωρίζω πολύ καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο και θα σε βοηθήσω όσο μπορώ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να κάνω κάποιο λάθος. Παρόλα αυτά και να κάνω το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθω από αυτό και θα ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Τώρα ας πάμε να πετύχουμε τον στόχο μας σαν ομάδα! ”

Διαβάστε επίσης  Η Collette Divitto με σύνδρομο Dοwn διευθύνει τη πιο "γλυκιά" επιχείρηση

νέος επιχειρηματίας

6. Αισιοδοξία

Στα πλαίσια μιας ομάδας όμως, τα πράγματα δε θα είναι πάντα ρόδινα. Θα έρθουν δύσκολες στιγμές όπου η ομάδα δε θα είναι δεμένη, τα αποτελέσματα θα βρίσκονται πολύ πίσω από το αρχικό πλάνο και όλα αυτά θα δημιουργούν άγχος, νεύρα και ομαδική δυσλειτουργία. Εκεί ο ηγέτης της ομάδας έχει το ρόλο του συντονιστή προσφέροντας μία (ή περισσότερες) νότες αισιοδοξίας, πατώντας φυσικά γερά στη γη.

7. Δέσμευση

Η δέσμευση έγκειται στο γεγονός, ότι θα είσαι εκεί για να υποστηρίζεις τα άτομά σου και να τα βοηθάς να εξελίσσονται. Η δέσμευση του συντονιστή της ομάδας άλλωστε παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των High performing ομάδων. Και οι high performing ομάδες είναι αυτές που εν τέλει συντελούν στην ευμάρεια μίας επιχείρησης.

8. Δημιουργικότητα

Αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη των ανθρώπων. όλοι θέλουμε να νιώθουμε δημιουργικοί -σε διαφορετικό βαθμό βεβαίως-, παραγωγικοί και χρήσιμοι. Πώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό μία επιχείρηση; Μα φυσικά συμβάλλοντας στην πρωτοπορία και την καινοτομία της επιχείρησης. Και φυσικά ο βαθμός δημιουργικότητας των εκάστοτε μελών μιας ομάδας καθορίζεται από τη δημιουργικότητα του εκάστοτε συντονιστή της.

 

Σπουδάζω Φιλολογία, αλλά κάθε μέρα θέλω να μαθαίνω και κάτι διαφορετικό. Όταν βρίσκω χρόνο διαβάζω λογοτεχνία, ταξιδεύω ή ψάχνω το επόμενο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθώ. Πιστός μου σύντροφος σε κάθε ασχολία μου -νέα ή παλιά- ο καφές.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της