Αρωματικό Σπετζοφάϊ με πορτοκάλι και κατίκι Δομοκού

Αρωματικό Σπετζοφάϊ με πορτοκάλι και κατίκι Δομοκού

Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν κρασομεζέ, του οποίου η γαστρονομική μορφή ποικίλει εν Ελλάδι, το σπετζοφάι. Το σπετζοφάι ή σπετσοφάι, το συναντάμε κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Πηλίου και αποτελείται κατά κύριο λόγο από καυτερές πιπεριές ( σπέτζες ) και χωριάτικο λουκάνικο. Πρόκειται για ένα χωριάτικο φαγητό το οποίο δημιουργήθηκε έτσι ώστε να συνοδεύει ένα ωραίο κρασί ή ένα ωραίο τσίπουρο, τις περιόδους του καλοκαιριού και του χειμώνα. Ωστόσο, το συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως την Κρήτη και την Μακεδονία, καθώς και σε άλλες εποχές, π.χ. το φθινόπωρο. Τις τελευταίες μάλιστα δεκαετίες έχει καθιερωθεί, με έναν τρόπο και ως νησιώτικο έδεσμα.

Το πιάτο αυτό ενδείκνυται να καταναλώνεται με ένα ωραίο δροσερό μοσχοφίλερο ή ένα παλαιωμένο τσίπουρο, ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί, ψημένο στον ξυλόφουρνο και φυσικά μπόλικο φρέσκο θυμάρι. Είναι ένα πολύ γρήγορο και εύκολο φαγητό, καθώς μαγειρευόταν κυρίως κατ’ αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να είναι πρακτικό, αφού το ίδιο το πιάτο περιλαμβάνει λαχανικά και κρέας. Έτσι υπάρχει και η δυνατότητα εξοικονόμησης του χρόνου, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας ενός πολύ γευστικού αποτελέσματος.

Παρότι το σπετζοφάι έχει τις ρίζες του στο Πήλιο της Θεσσαλίας, αποτελεί ένα παραδοσιακό φαγητό και της Ιταλικής κουζίνας. Ετυμολογικά, η λέξη σπετζοφάι προέρχεται από την συνένωση της ελληνικής λέξης φαγητό και της ιταλικής spezz(atino),η οποία μεταφράζεται ως κοκκινιστό φαγητό ή στιφάδο. Μερικές φορές η λέξη αυτή παρετυμολογείται εξαιτίας της ηχητικής ομοιότητας με το νησί Σπέτσες, με το οποίο δεν έχει καμιά σχέση η προέλευση του φαγητού αυτού.

Σήμερα, για ακόμη μια φορά, θα σας παραθέσω μια δική μου συνταγή, πάνω στο σπετζοφάι, με δικές μου γαστρονομικές πινελιές, την οποία ελπίζω και να απολαύσετε.


Υλικά  :


2 χωριάτικα λουκάνικα με πράσο
2 πράσινες μικρές πιπεριές,καυτερές
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 ώριμες ντομάτες
1 κ. γλυκού πελτέ
1 κ. γλυκού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του κρασιού μοσχοφίλερο
2 κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού
1 σκελίδα σκόρδο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Λίγο ελαιόλαδο, ίσα να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού
Αλάτι,πιπέρι και φρέσκο θυμάρι

Διαβάστε επίσης  Αφράτη ομελέτα φούρνου με φέτα και λαχανικά



Εκτέλεση :


Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο για 1 λεπτό. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ψιλές φέτες και ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Ραντίζουμε το τηγάνι με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Σοτάρουμε απαλά να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον πελτέ να σοταριστεί 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα χοντροκομμένη, το θυμάρι, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το σπετσοφάι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα για τουλάχιστον 20 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα, διασκορπίζουμε το κατίκι και σερβίρουμε ζεστό.

Καλή σας απόλαυση !

Πηγή φωτογραφίας : zoumeoraia.okmarkets.gr

Advertisements
Ad 14

Advertising

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιακωβίνοι και Γαλλική Επανάσταση

Οι Ιακωβίνοι ήταν πολιτική οργάνωση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γαλλική

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική