Cheesecake με σάλτσα αλατισμένης καραμέλας

cheesecake
Πηγή: frostingandfettuccine.com

Cheesecake με σάλτσα αλατισμένης καραμέλας. Αν είστε λάτρης του γλυκού αυτού και της καραμέλας, τότε σας διαβεβαιώνω ότι αυτήν την συνταγή θα τη λατρέψετε.

Το cheesecake είναι ένα γλυκό με πάρα πολλές εκδοχές, τόσο σε γλυκιές όσο και σε αλμυρές παραλλαγές. Το δύο βασικά του χαρακτηριστικά, ωστόσο, είναι ότι αποτελείται από δύο στρώσεις, μία βάση από κάποιο μπισκότο και από ένα στρώμα κρέμας με βασικό υλικό κάποιο είδος μαλακού τυριού. Από εκεί και πέρα υπάρχουν επόισης cheesecake, τα οποία ψήνονται και αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους.

Αν και η χώρα προέλευσης του γλυκού αυτού είναι η Αμερική, υπάρχουν αναφορές σε συγγράματα ότι μία παραλλαγή του, με το όνομα “πλακούντας” φτιαχνόταν στην Αρχαία Ελλάδα. Η μοντέρνα εκδοχή όμως του cheesecake δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Ουίλιαμ Λώρενς το 1872, σε μία προσπάθεια του να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί. Παρόλο που απέτυχε στην αρχική του ιδέα, έφτιαξε το γνωστό σε όλους μας τυρί κρέμα, ένα υλικό που αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, αποτελώντας πλέον το βασικό υλικό για το cheesecake.

Συνταγή για cheesecake με σάλτσα αλατισμένης καραμέλας

Υλικά

Advertising

Advertisements
Ad 14
Για την βάση:
  • 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 250 γραμμάρια μπισκότα τύπου digestive θρυμματισμένα
Για την κρέμα:
  • 300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • 600 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Διαβάστε επίσης  Οι τάσεις του φετινού καλοκαιριού στα ποτά
Για την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας :
  • 150 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Για τη βάση:

Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπισκότα, το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Mεταφέρουμε το μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23εκ. (αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι μίας χρήσης), στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πιέζουμε με ένα κουτάλι ή ένα ποτήρι το μπισκότο ώστε να δημιουργήσουμε τη βάση του cheesecake. Μόλις είναι έτοιμη η βάση, τη μεταφέρουμε στο ψυγείο να σφίξει για 20-30 λεπτά.

Για την κρέμα :

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας ή τις βανιλίνες και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να αφρατεύει το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να αποκτήσει μία λεία και βελούδινη υφή.

Για την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη σε μεσαία φωτιά και περιμένουμε μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε πολύ προσεχτικά τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση, να λιώσει ξανά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα καραμέλας. Αδειάζεουμε τη σάλτσα καραμέλας σε ένα μπολάκι και την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Διαβάστε επίσης  Muffins με φρούτα του δάσους
Advertising

Σύνθεση:

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση, την απλώνουμε ομοιόμορφα με μία μαρίζ και μεταφέρουμε το cheesecake στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Τέλος, ξεφορμάρουμε το cheesecake, περιχύνουμε τη σάλτσα της αλατισμένης καραμέλας πάνω από την κρέμα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips

  1. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φουντούκια ή πεκάν που ταιριάζουν απίστευτα.
  2. Αν έχουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε το cheesecake μας με νυφάδες από ανθό αλατιού (fleur de sel).

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μυστικά για πηχτές σούπες

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή,
Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα; Διαφορετικές