Μοσχαράκι Βουργουνδίας (Beef Bourguignon)

μοσχαράκι βουργουνδίας
Πηγή : insanelygoodrecipes.com

Μοσχαράκι Βουργουνδίας (Beef Bourguignon), το διάσημο πιάτο με ρίζες από την Μεσαιωνική Βουργουνδία (προάστιο 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισίου, γνωστό για την πλούσια γαστρονομική του κληρονομιά και την εκθαμβωτική του αρχιτεκτονική). Το πιάτο ένινε γνωστό σε όλο το κόσμο χάρη στον Γάλλο σεφ Auguste Escoffier, ο οποίος δημοσίευσε για πρώτη φορά τη συνταγή το 1903. Βέβαια, οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε την εκδοχή της Τζούλια Τσάιλντ που εξέλιξε και έφερε την συνταγή στην σύγχρονη της μορφή. Είναι σίγουρα ένα φαγητό που χρειάζεται χρόνο και αρκετή υπομονή για να γίνει αλλά το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα μαγικό!

Συνταγή για μοσχραράκι Βουργουνδίας

Υλικά

Για τα κρεμμυδάκια

Για τα μανιτάρια

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Ιδέες για εύκολες Πασχαλινές σαλάτες

Εκτέλεση

Μοσχαράκι

Αρχικά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για περίπου 2 λεπτά και μόλις ροδίσει το μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το μοσχαράκι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε στο σκεύος με το μπέικον επίσης.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Εν τω μεταξύ, επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας με το μπέικον, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αφού ανακατέψουμε για περίπου 1 λεπτό, προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό ή το νερό. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και ξαφρίζουμε με κουτάλι αν χρειαστεί.

Ρίχνουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Τέλος, αδειάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα ή στο ταψί, σκεπάζουμε με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C, μέχρι να μαλακώσει το μοσχαράκι.

Advertising

Κρεμμυδάκια

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα κρεμμυδάκια για 5-6 λεπτά και αφού μαλακώσουν ελαφρώς, τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια, σκουπίζουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τέλος, ρίχνουμε το ζωμό, τη δάφνη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Μανιτάρια

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια και όταν ροδίσουν τα αποσύρουμε.

Διαβάστε επίσης  Χειροποίητα τορτελίνια με γέμιση τυριών

Σύνθεση

Μόλις βγει από τον φούρνο, ξεχωρίζουμε το κρέας και το μπέικον και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το υγρό της γάστρας, μέσα από λεπτό σουρωτήρι, σε μια κατσαρόλα. Επίσης με την βοήθεια μίας κουτάλας πιέζουμε τα στερεά υλικά στο σουρωτήρι με κουτάλα ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης. Κατόπιν βράζουμε τον σουρωμένο ζωμό σε δυνατή φωτιά, για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μοσχαράκι με το μπέικον, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Όταν το μοσχαράκι είναι έτοιμο μπορεί να συνοδευτεί από πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Advertising

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα; Διαφορετικές
Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Ο Ελλαδικός χώρος είναι ένα μεγάλο πανόραμα μυθικών και ιστορικών