Παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο, ένα γλυκό με καταγωγή από την Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Έχοντας όμως τις ρίζες του βαθιά στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, μπορούμε να βρούμε διάφορες παραλλαγές του ανά την επικράτεια. Παραλλαγές όσον αφορά το είδος του γάλακτος (πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο) ή αν είναι με φύλλο ή χωρίς. Πρόκειται για ένα απλό και εύκολο γλυκό, με πλούσια αλλά συνάμα ανάλαφρη γεύση που μπορεί να αποτελέσει την τέλεια λύση για οποιοδήποτε τραπέζι και να ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Αρκετά όμως τα λόγια και τη θεωρία, ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την φανταστική γαλατόπιτα.
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (επίσης για την επιφάνεια)
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και βουτυρώνουμε το ταψί. Στη συνέχεια, στρώνουμε 8 φύλλα κρούστας στο ταψί, αφού τα έχουμε βουτηρώσει καλά. Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Χτυπάμε με το σύρμα τα υλικά για την επιφάνεια (αυγά και ζάχαρη) και ραντίζουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Τέλος, ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Αν δεν βρούμε φρέσκο φύλλο κρούστας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο. Βασική προϋπόθεση να αποψηχθεί πάρα πολύ καλά.
Για έξτρα άρωμα και γεύση, η προσθήκη μαστίχας (χτυπημένη μαζί με λίγη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη) ή κανέλας μέσα στο μείγμα της γέμισης θα απογειώσει την γαλατόπιτα σας.
Επίσης, μπορούμε να αρωματίσουμε την γέμιση μας με ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι.
Η γαλατόπιτα, αν κοιτάξει κάποιος τα υλικά της, θα την χαρακτήριζε ως μια επιλογή για vegeterians αλλά όχι για vegans. Θα μπορούσε να γίνει; Μα φυσικά. Αν αντικαταστήσουμε όλα τα ζωικά προϊόντα με τα αντίστοιχα φυτικά και τα αυγά με 160 γραμμάρια πουρέ μήλου, θα έχουμε ένα εξίσου απολαυστικό αλλά και βίγκαν αποτέλεσμα.
Τέλος, η γαλατόπιτα είναι γλυκό που τρώγεται τόσο ζεστό όσο και κρύο, δίνοντας σας την πολυτέλεια να την φτίαξετε και να την απολαύσετε όποτε το θελήσετε.
Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.