Το βελούδινο κόκκινο κέικ ή απλά Red Velvet Cake. Παρότι είναι αγνώστου προελεύσεως συνταγή, πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα κέικ της αγοράς, ειδικά από τα 90s και έπειτα. Βλέπετε εκτός από την αυτούσια συνταγή το ”κόκκινο βελούδο” έχει γίνει αφορμή για πολλές νέες συνταγές. Συγγενής του τα Red Devil και κέικ παντζαριού, τα οποία χρονολογούνται από τα 30s και 50s αντίστοιχα. Τι το κάνει ”βελούδινο” όμως; Μα φυσικά η χημεία των συστατικών του. Το κακάο μαλακώνει το αλεύρι και η χημική αντίδραση από το ξύδι με την μαγειρική σόδα χαρίζει ένα πιο αφράτο, λείο και ελαφρύ κέικ. Επειδή όμως πέρα από εντυπωσιακό είναι και πολύ εύκολο, ας δούμε πως μπρορούμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε.
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
250 ml γάλα
2-3 κουταλιές της σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Υλικά για το γλάσο
400 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1-2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια εκχύλισμα ή 2 βανιλίνες
300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Advertising
Advertisements
Για το κέικ :
Αρχικά, παίρνουμε δύο στρογγυλές φόρμες με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 21 εκατοστών, απλώνουμε λαδόκολλα στον πάτο τους, βουτυρώνουμε περιμετρικά και τις αφήνουμε στην άκρη.
Αδειάζουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μόλις ομογενοποιηθούν στο μείγμα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα, το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αφαιρούμε το κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Τέλος, μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα (δοκιμάζουμε το κέικ αν είναι ψημένο τρυπώντας με ένα μαχαίρι, το οποίο τσεκάρουμε αν βγαίνει καθαρό). Μόλις ψηθούν τα κέικ τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για την επικάλυψη :
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να γίνει λείο και αφράτο το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Σύνθεση του κέικ :
Αρχικά, ξεφορμάρουμε τα κέικ και ισιώνουμε την επιφάνεια τους κόβοντάς τα με ένα πριονωτό μαχαίρι (τα τρίμματα τα κρατάμε για τη διακόσμηση του κέικ). Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το ένα κέικ στο σκεύος που θα σερβίρουμε και απλώνουμε πάνω του τη μισή σχεδόν ποσότητα από την επικάλυψη. Καλύπτουμε με το άλλο κέικ από πάνω και τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη επικάλυψη τόσο στην επιφάνεια όσο και γύρω-γύρω από ολόκληρο το κέικ μας. Διακοσμούμε από πάνω με τα τρίμματα που μας έχουν μείνει. Κόβουμε και σερβίρουμε!
Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.