Η φριτάτα μαγειρεύεται στο τηγάνι και ψήνεται και από τις δύο πλευρές, είτε αναπογυρίζοντας την, είτε ψήνοντάς την στον φούρνο μέχρι να έχουμε μία σταθερή και ψημένη ομελέτα. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η κυκλαδίτικη φρουτάλια και η ισπανική τορτίγια (ομελέτα με πατάτες).
Συνταγή για φριτάτα ζυμαρικών με φέτα
Υλικά
- 250 γραμμάρια σπαγγέτι
- 6 αβγά
- 250 γραμμάρια φέτα
-
100 γραμμάρια μπέικον κομμάτι κομμένο σε κυβάκια
- 150 γραμμάρια γραβιέρα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- θυμάρι
- ρίγανη (φρέσκια ή ξερή)
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Τα αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αρχικά, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε, αυγά, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά. Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κρύα ζυμαρικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το αφαιρούμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε στο τηγάνι τα μισά ζυμαρικά. Προσθέτουμε την γραβιέρα και τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Τέλος, μεταφέρουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τη φριτάτα από τη μία πλευρά για 3-4 λεπτά. Όταν ψηθεί και δημιουργηθεί κρούστα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και την αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 3-4 λεπτά. Ειδάλλως, μεταφέρουμε τη φριτάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα και ψήνουμε για 7-8 λεπτά.
Tips
Η φριτάτα εκτός από μια συνταγή αυτούσια, είναι και μία συνταγή που μπορεί να γίνει από leftovers. Αν σας έχει περισσέψει βραστό ή ψητό κοτόπουλο, λίγα λαχανικά, κάποια τυριά και αυγά, μπορείτε να κάνετε μία άλλου τύπου φριτάτα. Τέλος, αν είστε vegeterian, αντικαταστήστε την ζωϊκή πρωτεΐνη, με τα αγαπημένα σας μανιτάρια και απολαύστε την δική σας φριτάτα.
Καλή σας όρεξη!