Κέικ καρότου με frosting από τυρί κρέμα. Ένα ιδιαίτερο, διαφορετικό κέικ από τα υπόλοιπα. Εύκολο, γρήγορο, αρωματικό και πλούσιο, ικανό να κάνει μικρούς και μεγάλους να το λατρέψουν.
Συνταγή για κέικ καρότου
Υλικά
Για το κέικ
- 500 γραμμάρια καρότα
- 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γραμμάρια ζάχαρη, καστανή
- 100 γραμμάρια ζάχαρη, κρυσταλλική
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
- 4 μεγάλα αυγά
- 200 γραμμάρια σπορέλαιο
Για το frosting
- 125 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 300 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση
Για το κέικ
Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα μέσα σε ένα μπολ. Τρίβουμε μέσα τα καρότα περνώντας τα από τον χοντρό τρίφτη. Τα τυλίγουμε στην πετσέτα και τα στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία των καρότων.
Βάζουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τα αβγά, και τα ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το τζίντζερ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα 2 μείγματα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 ίδιες φόρμες (ιδανικά των 20 εκατοστών) και μοιράζουμε το μείγμα. Τέλος, ψήνουμε για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 1 ώρα.
Για το frosting
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα, την βανίλια και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη σε δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις είναι έτοιμο το frosting, το μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Σύνθεση
Τοποθετούμε το ένα κέικ στο πιάτο που θα σερβίρουμε και απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα το μισό frosting. Κατόπιν, καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ, απλώνουμε το υπόλοιπο frosting, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips
Σερβίρουμε το κέικ καρότου με ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια) και αν θέλουμε με έξτρα τριμμένο καρότο.
Καλή σας όρεξη!