Κέικ με σιμιγδάλι. Όταν το παραδοσιακό συναντάει το μοντέρνο

Πηγή:SYNTAGES.GR

Κέικ ίσον  χίλιες αναμνήσεις

Κέικ απλά, κέικ περίπλοκα, κέικ για πρωινό, για γενέθλια, με γιαούρτι, με σιμιγδάλι, και γενικά για όλες τις στιγμές μας. Η μυρωδιά του, η γεύση του ακόμα και η εικόνα του μας φέρνουν στο νου πολλές όμορφες αναμνήσεις που ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία.  Συνταγές πολλές… συνταγές με βούτυρο, με πορτοκάλι , με σοκολάτα, κέικ αρτύσιμα και κέικ νηστίσιμα. Κέικ με πολλά υλικά ή και λίγα. Κέικ γλυκά ή αλμυρά . Το κέικ θέλει όρεξη και φαντασία και θα κάνετε υπέροχες δημιουργίες.

Κέικ που γίνονται για το πάρτι και μπαίνουν σε όμορφες θηκούλες. Άλλα  που γίνονται για το κολατσιό του σχολείου αλλά και το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ ή τον χυμό. Στρογγυλά ή και μακρόστενα, ατομικά ή περίτεχνα, στολισμένα ή απλά . Είναι ένα γλυκό που το θέλουμε μέσα στην βδομάδα .

Ο πάγκος της κουζίνας γεμίζει με διάφορα υλικά και μικρά παιδικά χεράκια προσπαθούν να πάρουν λίγη γλυκιά ζύμη με τα δαχτυλάκια τους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ένα κέικ λίγο διαφορετικό είναι το σημερινό που μπορείτε να το φτιάξετε και στην νηστεία αφού δεν περιέχει αυγά και γάλα.

Κέικ με σιμιγδάλι και μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά:

2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

Advertising

1 ,1/2 φλυτζάνια τσαγιού ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι τσαγιού ινδική καρύδα 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι

330 ml γκαζόζα αναψυκτικό

Advertising

1 φακελάκι μπέικιν παουντερ

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα λεμόνι

3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Advertising

Μαρμελάδα βερίκοκο για επικάλυψη ´και λίγη ακόμα ινδική καρύδα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι με το ινδοκάρυδο ανακατεύουμε και βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και την σόδα. Και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας ωραίος χυλός. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και ένα τέταρτο αναλόγως και τον φούρνο. Μετά την 1 ώρα κοιτάμε τον φούρνο. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε μία ωραία πιατέλα. Αλείφουμε το κέικ με την μαρμελάδα βερίκοκο και ρίχνουμε από επάνω την ινδική καρύδα. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε με έναν ωραίο καφέ.

Καλή επιτυχία!

Advertising

Το φλυτζάνι τσαγιού να είναι των 200 gr.

Αν δεν έχετε μεγάλη φόρμα μπορείτε να κάνετε την μισή δόση ή να βάλετε το μείγμα σε  μικρές ατομικές θήκες πάντα με χαρτάκι στην βάση.

Αν δεν σας αρέσει η μαρμελάδα βερίκοκο μπορείτε να βάλετε κάποια άλλη αλλά προσοχή να μην είναι πολύ γλυκιά.

 

 

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…