
Κέικ ίσον χίλιες αναμνήσεις
Κέικ απλά, κέικ περίπλοκα, κέικ για πρωινό, για γενέθλια, με γιαούρτι, με σιμιγδάλι, και γενικά για όλες τις στιγμές μας. Η μυρωδιά του, η γεύση του ακόμα και η εικόνα του μας φέρνουν στο νου πολλές όμορφες αναμνήσεις που ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία. Συνταγές πολλές… συνταγές με βούτυρο, με πορτοκάλι , με σοκολάτα, κέικ αρτύσιμα και κέικ νηστίσιμα. Κέικ με πολλά υλικά ή και λίγα. Κέικ γλυκά ή αλμυρά . Το κέικ θέλει όρεξη και φαντασία και θα κάνετε υπέροχες δημιουργίες.
Κέικ που γίνονται για το πάρτι και μπαίνουν σε όμορφες θηκούλες. Άλλα που γίνονται για το κολατσιό του σχολείου αλλά και το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ ή τον χυμό. Στρογγυλά ή και μακρόστενα, ατομικά ή περίτεχνα, στολισμένα ή απλά . Είναι ένα γλυκό που το θέλουμε μέσα στην βδομάδα .
Ο πάγκος της κουζίνας γεμίζει με διάφορα υλικά και μικρά παιδικά χεράκια προσπαθούν να πάρουν λίγη γλυκιά ζύμη με τα δαχτυλάκια τους.
Ένα κέικ λίγο διαφορετικό είναι το σημερινό που μπορείτε να το φτιάξετε και στην νηστεία αφού δεν περιέχει αυγά και γάλα.
Κέικ με σιμιγδάλι και μαρμελάδα βερίκοκο
Υλικά:
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 ,1/2 φλυτζάνια τσαγιού ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τσαγιού ινδική καρύδα 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
330 ml γκαζόζα αναψυκτικό
1 φακελάκι μπέικιν παουντερ
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μαρμελάδα βερίκοκο για επικάλυψη ´και λίγη ακόμα ινδική καρύδα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι με το ινδοκάρυδο ανακατεύουμε και βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και την σόδα. Και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας ωραίος χυλός. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μεγάλη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και ένα τέταρτο αναλόγως και τον φούρνο. Μετά την 1 ώρα κοιτάμε τον φούρνο. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε μία ωραία πιατέλα. Αλείφουμε το κέικ με την μαρμελάδα βερίκοκο και ρίχνουμε από επάνω την ινδική καρύδα. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε με έναν ωραίο καφέ.
Καλή επιτυχία!
Το φλυτζάνι τσαγιού να είναι των 200 gr.
Αν δεν έχετε μεγάλη φόρμα μπορείτε να κάνετε την μισή δόση ή να βάλετε το μείγμα σε μικρές ατομικές θήκες πάντα με χαρτάκι στην βάση.
Αν δεν σας αρέσει η μαρμελάδα βερίκοκο μπορείτε να βάλετε κάποια άλλη αλλά προσοχή να μην είναι πολύ γλυκιά.