Μπολονέζ, η αυθεντική

μπολονέζ
Πηγή: wall.alphacoders.com

Μπολονέζ, μία σάλτσα με βάση τον κιμά που σε όλους θυμίζει την κλασσική συνταγή, μακαρόνια με κιμά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πρόκειται για μία συνταγή, η οποία μπορεί να συνοδέψει τόσο ζυμαρικά, όσο και να αποτελέσει τη βάση για άλλες συνταγές.

Η μπολονέζ, γνωστή και ως ραγού αλά μπολονέζ, είναι ένα τυπικό είδος ραγού από ανάμεικτο κιμά που μας έρχεται από την περιοχή της Μπολόνια. Έτσι τον Οκτώβριο του 1982, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχεια και ο σεβασμός της γαστρονομικής παράδοσης της Μπολόνια στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεία της Ιταλικής Μαγειρικής Ακαδημίας της Μπολόνια κατέθεσε τη συνταγή για το ραγού της Μπολόνια στο Εμπορικό, Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Γεωργικό Επιμελητήριο της Μπολόνια.

Συνταγή για ζυμαρικά με σάλτσα μπολονέζ

Υλικά

Για τη σάλτσα μπολονέζ: 

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
  • 300 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ξερή ρίγανη περίπου μία κουταλιά της σούπας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 γαρύφαλλα
  • αλάτι και πιπέρι

Για τα ζυμαρικά:

  • 500 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για τη σάλτσα μπολονέζ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα, προσθέτουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε συχνά με μία ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει ο κιμάς στον πάτο της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του και υπάρξει ένα ωραίο εξωτερικό καραμέλωμα, τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σε λίγο ακόμα ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο, το τριμμένο καρότο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον σοταρισμένο κιμά, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τη δάφνη, τη ντομάτα κονκασέ και όσο νερό χρειάζεται (να καλύψει ίσα-ίσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-30 λεπτά.

Διαβάστε επίσης  Καλοκαιρινή και δροσερή τάρτα φρούτων

Τέλος, κλείνουμε τη φωτιά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνουμε στη σάλτσα τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Για τα ζυμαρικά

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και αλάτι, για όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία τους. Μόλις τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε ζεστά με τη σάλτσα μπολονέζ. Σερβίρουμε, όσο ακόμα τα ζυμαρικά είναι ζεστά.

Tips

  1. Αν θέλουμε σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό και εννοείται τυρί (παρμεζάνα, πεκορίνο ή κάποιο κεφαλοτύρι).
  2. Σε κάποιες συνταγές, ανά την ιταλική επικράτεια, χρησιμοποιούν λίγη κρέμα γάλακτος στη σάλτσα (περίπου 100ml θα έπαιρνε στην δική μας συνταγή) ή αντί για νερό, βράζουν τον κιμά μέσα σε γάλα. Μας δίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα τόσο γευστικά όσο και οπτικά καθώς κάνει τη σάλτσα πιο ροζ.
  3. Τέλος, σε πολλές σάλτσες μπολονέζ κατά το βράσιμο χρησιμοποιούν κομμάτια από μοσχαρίσια ουρά. Είναι πλούσια σε κολαγόνο, ενώ περιέχει μεδούλι μέσα στο κόκκαλο της, με αποτέλεσμα να χαρίζει ένα τέλειο δέσιμο στη σάλτσα και να την απογειώνει γευστικά.

Καλή σας όρεξη!

Advertising

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής