Το Sachertorte είναι ένα κέικ σοκολάτας αυστριακής προέλευσης, που εφευρέθηκε από τον Franz Sacher. Πως έμελλε όμως να γίνει μια από τις πιο γνωστές βιεννέζικες γαστρονομικές σπεσιαλιτέ; Βιέννη 1832, ο αρχικαγκελάριος, διπλωμάτης και πρίγκιπας επί τιμή Κλέμενς φον Μέτερνιχ, δεξιωνόταν υψηλούς καλεσμένους και η τύχη τα έφερε έτσι ώστε ο σεφ του παλατιού να αρρωστήσει και να μην είναι σε θέση να ετοιμάσει το πρέπον δείπνο. Ανέλαβε λοιπόν ένας μαθητευόμενος της κουζίνας, ένας δεκαεξάχρονος για την ακρίβεια, που έπρεπε την τελευταία στιγμή να εμπνευστεί και ένα σπουδαίο επιδόρπιο για να προσφερθεί στο επίσημο αυτό δείπνο. Το όνομα αυτού Franz Sacher, ο οποίος όχι μόνο παρουσίασε ένα γλυκό που ενθουσίασε τους πάντες αλλά έγινε ο ”πατέρας” του γλυκού σύμβολο της χώρας του!
Συνταγή για Sachertorte
Υλικά
Κέικ
70 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
130 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
160 γραμμάρια αλεύρι, κοσκινισμένο
200-250 γραμμάρια μαρμελάδα βερίκοκο
Γλάσο
400 γραμμάρια ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
140 γραμμάρια νερό
200 γραμμάρια κουβερτούρα με 65% κακάο
Εκτέλεση
Advertising
Advertisements
Κέικ
Αρχικά, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, φροντίζοντας ο πάτος του μπολ να μην ακουμπά στο νερό. Ανακατεύουμε την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Εν τω μεταξύ, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ενωθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν. Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Αφού καθαρίσουμε και στεγνώσουμε σχολαστικά τον κάδο, χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε απαλή μαρέγκα. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρώς. Τέλος, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα με την μαρίζ, και στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο τυλίγουμε γύρω του για να φτιάξουμε μία βάση. Αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το κέικ οριζοντίως στη μέση, ώστε να φτιάξουμε δύο ισόπαχους δίσκους. Ξεκολλάμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο από τον κάτω δίσκο. Απλώνουμε πάνω του τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ. Τέλος, αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Γλάσο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα, το νερό, τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις βράσει, αφαιρούμε και ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να κρυώσει. Για να δούμε ότι είναι έτοιμο, το δοκιμάζουμε στα χείλη μας (πρέπει να το νιώθουμε ζεστό, αλλά όχι καυτό). Αφού φτάσει το γλάσο σε αυτό το σημείο, το ζεσταίνουμε ξανά ελαφρώς και αποσύρουμε.
Σύνθεση
Advertising
Τοποθετούμε το κέικ σε μια λεπτή σχάρα, ακουμπισμένη πάνω από ένα ταψί. Περιχύνουμε με το γλάσο, ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και με μία σπάτουλα καλύπτουμε εντελώς και τα πλαϊνά του. Τέλος, αφήνουμε για 30 λεπτά ώστε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε το Sachertorte.
Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.