Σούπα Μπορς με μοσχάρι (Borscht)

Σούπα Μπορς
Πηγή : canadabeef.ca

Σούπα Μπορς (Borscht) με μοσχάρι. Ένα πιάτο αρκετά διαδεδομένο στην Ανατολική Ευρώπη και την Βόρεια Ασία, με χώρα προέλευσης να θεωρείται η Ουκρανία. Βασικό συστατικό της συγκεκριμένης σούπας είναι τα παντζάρια, εξού και το κόκκινο χαρακτηριστικό της χρώμα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του μπορς, η καυτερή και η κρύα. Το καυτερό μπορς, το πλέον δημοφιλές είναι μια πηκτή σούπα με πολλά υλικά (όπως καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, και κάποιο είδος κρέατος), αναλόγως τη συνταγή της κάθε εθνικής κουζίνας. Στον αντίποδα, το δροσερό μπορς το συναντάμε συνήθως στην κουζίνα των Εβραίων Ασκενάζι και σε άλλες κουζίνες του δυτικού κόσμου. Είναι μια απλή γλυκιά στη γεύση σούπα με ψιλοκομμένα παντζάρια σε χυμό λεμονιού και μέντας με κρεμμύδια και ζάχαρη. Και αφού μάθαμε σχεδόν τα πάντα για αυτό το πιάτο πάμε να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε!

Συνταγή για σούπα Μπορς (Borscht) με μοσχάρι

Υλικά

  • 2.500 ml νερό
  • 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κυβάκια
  • ½ κουταλιά της σούπας κόκκους πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιανδρου
  • 400 γραμμάρια παντζάρια καθαρισμένα
  • 250 γραμμάρια πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 50 γραμμάρια πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 150 γραμμάρια καρότα, τριμμένα
  • 380 γραμμάρια κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φέτες
  • 200 γραμμάρια λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κρυσταλλική
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αρχικά σε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό, το μοσχάρι, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και τους σπόρους κόλιανδρου. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα τρίβουμε. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ, ξεψαχνίζουμε το μοσχάρι αντίστοιχα σε ένα άλλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Διαβάστε επίσης  Φράουλα: Εύκολες γλυκές παραδοσιακές συνταγές
Advertisements
Ad 14

Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τις πατάτες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το κόκκινο λάχανο, τα μανιτάρια, το ζωμό που κρατήσαμε, τα παντζάρια, το μοσχάρι και τη ζάχαρη. Τέλος, αφού ανακατέψουμε με μία ξύλινη κουτάλα, αφήνουμε να βράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τη σούπα μπορς ζεστή.

Tips

  1. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σούπα μας μπορεί να γίνει και 100% χορτοφαγική αν απλά δεν γίνει η προσθήκη του κρέατος.
  2. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά και να έχουμε μια βελούδινη σε υφή σούπα.
  3. Τέλος, παραδοσιακά η σούπα μπορς μπορεί να σερβιριστεί με γιαούρτι και ψιλοκομμένο άνηθο.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό