Τάρτα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη. Οι διατροφικές μας συνήθειες πλέον έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους για να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά, γλυκαντικές ουσιές ή και τα ζωικής προελεύσεως υλικά. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει αυτή η τάρτα. Εύκολη, μιας και αποφεύγουμε να φτιάξουμε την κατά τα άλλα δύσκολη ζύμη pâte sucrée, γρήγορη μιας και δε χρειάζεται ψήσιμο, και τέλος απολαυστική γιατί είναι άκρως σοκολατένια.
Συνταγή για τάρτα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Υλικά
Για τη βάση
- 350 γραμμάρια μπισκότα τύπου digestive με κακάο (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
- 250 γραμμάρια γάλα, πλήρες
- 100 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση
Για τη βάση
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα πολυμηχάνημα (multi), τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτοντας το κακάο. Ακολούθως, λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, έως ότου το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ. Ύστερα, απλώνουμε το μείγμα στη βάση της ταρτιέρας σηκώνοντας παράλληλα τοιχώματα στα πλαϊνά. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση ή για 1 ώρα.
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Περιμένουμε 10 δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή γκανάς. Αφαιρούμε την τάρτα από την ταρτιέρα, ρίχνουμε μέσα τη γκανάς, και την απλώνουμε καλά ώστε να έχουμε μία λεία επιφάνεια.
Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips
- Σε περίπτωση που είστε vegeterian, αντικαταστήστε το βούτυρο με φυτικό, το γάλα με κάποιο φυτικό γάλα και η τάρτα μας θα παραμείνει εξαιρετική.
- Τέλος, η προσθήκη ξηρών καρπών είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Κάλη σας όρεξη!