Μάλλον δεν έχουμε το Θεό μας!

Θεό

Τις ακούτε τις καμπάνες? Όχι… Τα αγγελάκια που τραγουδάνε? Όχι… Το Θεό να απαντάει στις προσευχές σας? Όχι, ευτυχώς… Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν είχαν σκοπό να απαντηθούν. Είχαμε άλλωστε αρκετές και πιο στοχευμένες σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αναγνωστών του MAXMAG στην τελευταία μας δημοσκόπηση. Ιδού… τα αποτελέσματα!

Πιστεύουμε στο Θεό;


Προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, τέθηκε η ερώτηση σχετικά με την πίστη ή μη πίστη και την φύση αυτής στους αναγνώστες. Οι επιλογές ήταν αρκετές, αλλά η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν εκείνη που υποστήριζε πως «δεν υπάρχει Θεός». Έχοντας αποσπάσει σχεδόν τις μισές ψήφους (46%), η συγκεκριμένη απάντηση ξεπέρασε κατά πολύ την αμέσως επόμενη σε ψήφους, την ακριβώς αντίθετη. Σύμφωνα με την δεύτερη θέση το 20% των συμμετεχόντων «πιστεύει στο Θεό και είναι οπαδοί κάποιας θρησκείας», ενώ αμέσως μετά (18%) ακολουθεί η πιο «μυστήρια» και μυστηριακή απάντηση: «πιστεύω ότι ο μόνος Θεός που υπάρχει είναι η φύση». Σε όλους αυτούς υπενθυμίζω ότι φύση είναι και τα κουνούπια! Δεν κρίνω, απλά λέω… Τέλος το υπολειπόμενο ποσοστό του 16% μοιράζονται οι αγνωστικιστές και οι αναποφάσιστοι.

Μόνο για πιστούς;


Όσον αφορά όσους πιστεύουν και ασκούν κάποιο θρήσκευμα, μόλις το 27% των συμμετεχόντων της δημοσκόπησης επέλεξε την ορθοδοξία. Κι αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι το 71% δεν επέλεξε κανένα από τα γνωστά και δημοφιλή θρησκεύματα. Μόνο το ελάχιστο 2% είπε να μας φρικάρει, απαντώντας αινιγματικά «άλλο». Οι υπόλοιπες επιλογές- ινδουισμός, βουδισμός, καθολικισμός κλπ.-δεν είχαν ούτε ένα κλικ!

Βαφτίζεται ο/η δούλος/η του Θεού…


Αφήνοντας πίσω τις ερωτήσεις που μας χωρίζουν, η δημοσκόπηση εστίασε στα σημεία που μας ενώνουν! Και αυτά δεν είναι άλλα από κάποια έθιμα και πρακτικές που ακολουθούμε από γενιά σε γενιά ανεξάρτητα από το βαθμό εμπλοκής που έχει ο καθένας μας στην θρησκευτική λατρεία. Έτσι τέθηκε το ερώτημα για τον νηπιοβαπτισμό. Κολυμπήθρα, παπάς, γυμνούτσικο μωρό, περήφανος/η νονός/ά. Μόλις το 18% των αναγνωστών που ψήφισαν, παραδέχτηκαν ότι η εν λόγω πρακτική είναι σωστή για λόγους  παραδόσεων κι εθίμων. Αυτό σημαίνει πως γι’ αυτούς η βάφτιση είναι μία κοινωνική εκδήλωση, όπου συγγενείς και φίλοι των γονιών  συγκεντρώνονται, για να γιορτάσουν τη νέα ζωούλα, κι όχι απαραίτητα τον/την νέο/α  εν Χριστώ αδερφό/ή.

Διαβάστε επίσης  Παναγία Εικοσιφοίνισσα: Η ιστορία της μαρτυρικής Μονής

Είναι η θρησκεία αμαρτία;


Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το 71% των συμμετεχόντων ψήφισε πως ο νηπιοβαπτισμός «είναι λάθος, αφού ο καθένας θα πρέπει να επιλέγει εάν θα βαπτιστεί όταν είναι ενήλικας». Καταρχήν ενός λεπτού σιγή για τα δώρα που δε θα πάρει ποτέ το μωρό και για το γλυκάκι που δε θα μας κεράσουν ποτέ μετά την εκκλησία. Και κατά δεύτερον θέλω να ελπίζω πως ανάμεσα σε αυτό το 71%, που συμπεριλαμβάνει εκατομμύρια αναγνώστες του περιοδικού, δεν περιλαμβάνεται κανένας από αυτούς τους νευρωτικούς γονείς που αρνούνται να διαβάσουν στα παιδιά τους κλασικά παραμύθια, με το φόβο μην  τραυματιστούν οι νεαρές ψυχούλες τους. Γι’ αυτό, γονείς, όσοι βαφτίζετε τα παιδιά σας, μη νιώθετε ούτε ανακούφιση ούτε ντροπή. Όταν μεγαλώσουν, θα κάνουν ό,τι θέλουν και δε θα τους έχετε αφήσει καμία ρετσινιά!

Σώμα και αίμα


Λιγότερο κάθετοι και κατηγορηματικοί φαίνεται να είναι οι αναγνώστες μας στο ζήτημα του εκκλησιασμού. Το 58% δεν πηγαίνει ποτέ, αλλά κάποιοι (25%) φαίνεται να επισκέπτονται το κέντρο της ενορίας τους «στις μεγάλες γιορτές, κι αυτό αναγκαστικά», μάλλον ως μία κατάλοιπη οικογενειακή δραστηριότητα. Υπήρχαν επίσης και κάποιες επιλογές μικρότερων διαστημάτων- τετραμήνου, μήνα και εβδομάδας- τα οποία είχαν ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό το καθένα. Ναι, ακόμα και η επιλογή… της εβδομάδας είχε μερικές ψήφους.

Αρνί στη σούβλα, τσουρέκι, αυγά, μαγειρίτσα, γαλοπούλα…πεινάω!


Η τελευταία ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι αναγνώστες μας ήταν σχετικά με τα θρησκευτικά έθιμα και πρακτικές που προτιμούν να τηρούν. Μόνο το 8% απάντησε πως ακολουθεί τις θρησκευτικές νηστείες. Απορείτε πού πήγαν οι υπόλοιποι; Να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε! Φυσικά όλοι σπεύσαμε  να επιλέξουμε «τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τις ονομαστικές εορτές». Τα λουκούλεια γεύματα των συναθροίσεων  που ορίζει το απαράβατο έθιμο της φιλοξενίας θα ανήκουν πάντα στις πιο αγαπημένες μας αναμνήσεις! Αμήν…

Διαβάστε επίσης  Η πρώτη μου δουλειά: Το καθοριστικότερο κεφάλαιο της ζωής μου

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι