Διαβάζουμε πάνω από 7 βιβλία το χρόνο.

βιβλία

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το MAXMAG ζήτησε τη γνώμη των αναγνωστών του για το βιβλίο. Οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το πόσα βιβλία το χρόνο διαβάζει κάποιος, αν προτιμάει τη βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο, αν οι ξένοι ή οι Έλληνες συγγραφείς τον συγκινούν περισσότερο, τη γνώμη που έχει για τη σχέση ταινίας και βιβλίου και τι είδους βιβλία προτιμάει να διαβάζει.

Tα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 

Στην δημοσκόπηση αυτή, ανταποκρίθηκαν 1000 άτομα. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά.

Πολλά βιβλία και για πολλούς λόγους:

Η πρώτη ερώτηση, είχε να κάνει με την ποσότητα των βιβλίων που διαβάζουμε μέσα σε έναν χρόνο. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως ο μέσος Έλληνας, με ποσοστό 57%, διαβάζει πάνω από 7 βιβλία το χρόνο. Το ποσοστό αυτό μας χαροποίησε ιδιαιτέρως, καθώς μεταφέρει αισιοδοξία για ένα μέλλον γεμάτο νέους που διαβάζουν και μάλιστα πολύ! Τελικά ούτε τα Social Media, ούτε το Internet γενικότερα, αλλά ούτε και η έλλειψη χρόνου εμποδίζουν τον κόσμο να αφιερώσει χρόνο στην ανάγνωση αρκετών βιβλίων.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τον λόγο που επιλέγει κάποιος ένα βιβλίο. Τελικά ούτε μία κριτική είναι που μας επηρεάζει, ούτε η γνώμη ενός φίλου ούτε η υπογραφή ενός συγκεκριμένου συγγραφέα αλλά ούτε και η υπόθεση. Με ποσοστό 65% είναι όλα τα παραπάνω! Αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους καταλήγουμε σε ένα βιβλίο.

Έλληνες/ξένοι συγγραφείς και είδη βιβλίου:

Στην ερώτηση για το αν το αναγνωστικό κοινό προτιμάει βιβλία Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων, το 47% παραμένει ουδέτερο και δηλώνει ότι δεν έχει  κάποια προτίμηση. Από την άλλη, ένα μεγάλο ποσοστό (40%), προτιμάει τους ξένους συγγραφείς, γεγονός το οποίο θεωρήσαμε πιθανό από την αρχή.

Διαβάστε επίσης  Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: «Ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία της ζωής μου είναι η συναισθηματική ανταπόκριση των αναγνωστών μου!»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, ήταν και αυτή για το τι είδους βιβλία προτιμάει κάποιος να διαβάζει. Όπως φαντάζεστε, ναι, τα μυθιστορήματα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων με ποσοστό 43%! Επιπλέον, το 20% φαίνεται να προτιμάει μία υποκατηγορία των μυθιστορημάτων, αυτή των αστυνομικών βιβλίων. Η αγωνία και η δράση φαίνεται να γοητεύει τους Έλληνες αναγνώστες. Εντύπωση μας προκάλεσε πως ούτε ένας δεν δήλωσε ότι στην κορυφή των προτιμήσεών του είναι τα ταξιδιωτικά βιβλία. Μήπως αδικήθηκαν;

Βιβλίο και όχι ταινία. Βιβλιοπωλείο και όχι βιβλιοθήκη:

Στην πέμπτη ερώτηση, συναντήσαμε ξανά την αιώνια πάλη ταινίας και βιβλίου! Αυτή τη φορά, το κοινό δεν ήταν και τόσο διαλλακτικό, με το βιβλίο να νικάει για άλλη μία φορά τη μεγάλη οθόνη. Έτσι λοιπόν, με ποσοστό 52%, τα βιβλία στέφθηκαν με το όσκαρ προτίμησης και φαντασίας, αφήνοντας τις ταινίες, όχι δεύτερες, αλλά τρίτες και καταϊδρωμένες! Αυτό επειδή με ποσοστό 28%, οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι δεν προτιμούν κάτι από τα δύο μέχρι να το δουν ή να το διαβάσουν.

Η τελευταία ερώτηση, αναφερόταν στο αν προτιμάμε το βιβλιοπωλείο, ή αν μας αρέσει περισσότερο να δανειζόμαστε από μία βιβλιοθήκη. Η νοοτροπία του βιβλιοπωλείου φαίνεται πως βρίσκεται στο αίμα πολλών συμμετεχόντων καθώς το προτιμάει το 74%! Μόλις 26% επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη και ελπίζουμε αυτό το ποσοστό να αυξηθεί λίγο στο μέλλον!

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη δημοσκόπηση!

 

Mε λένε Αύρα και μου αρέσει να γράφω. Για ό,τι εξάπτει την περιέργειά μου! Από μικρή θεωρούσα πως η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί είναι η καλύτερη έκφραση του ανθρώπου. Παράλληλα αγαπώ να τραγουδάω και να παίζω κιθάρα. Λατρεύω τη φωτογραφία, τα ταξίδια και το καλό φαγητό. Παρότι έχω αποφοιτήσει από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, οι σπουδές για μένα δεν τελειώνουν ποτέ καθώς συνεχώς προσανατολίζομαι σε κάτι νέο. Τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω την αγάπη μου για την εθελοντική προσφορά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που