Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 και το καυτό θέμα των ημερών ήταν η πρόσφατη κατάργηση των λατινικών από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων. Σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα κι έχει τσουρουφλίσει τους μεγαλύτερους μαθητές που βρίσκονται προ των πυλών… των εξεταστικών κέντρων! Το περιοδικό MAXMAG δεν μπορούσε παρά να ζητήσει την γνώμη των αναγνωστών του με την τελευταία του δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαμε αρκετοί που έχουμε ζήσει τόσο την εμπειρία των λατινικών όσο και της εξέτασής τους. Ιδού τα αποτελέσματα:
Ναι ή ου;
Η μετριοπαθής πλειοψηφία των αναγνωστών (64%) δε συμφωνεί με την κατάργηση των λατινικών. Αλλά ποια κατάργηση; Την ολοκληρωτική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου ή αυτήν που την αποκλείει την εξέτασή τους από τις πανελλαδικές εξετάσεις; Μάλλον αυτό το δίλημμα προσπάθησαν να συμβιβάσουν όσοι επέλεξαν την απάντηση «συμφωνώ εν μέρει» (11%). Υπήρξε φυσικά κι ένα μικρό ποσοστό συμμετεχόντων (24%) που δήλωσαν κατηγορηματικά «ναι»… Πάντως όποια κι αν είναι η άποψή μας, το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι έχουν μία! Η επιλογή «δε γνωρίζω» δεν πήρε απολύτως καμία ψήφο.
Δηλαδή τι;
Διερευνώντας λίγο περισσότερο το ζήτημα, καλέσαμε τους αναγνώστες μας να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «τα λατινικά είναι χρήσιμο μάθημα»; Μισό λεπτάκι να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός! Αναμεταδίδω βιαστικά τα ποσοστά από το κρησφύγετο των δημοσκόπων, παρόλο που η μάχη έγινε στα desktops κι όχι στους δρόμους. Οι περισσότεροι (39%) θεωρεί πως το μάθημα των λατινικών «βοηθάει στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών». Οι επιλογές «ναι, σίγουρα»- χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, έτσι γιατί μπορούμε- ισοβάθμησε με το πιο μετριοπαθές «όχι, λόγω του τρόπου που διδάσκεται» με το ποσοστό του 27%. Στην τελευταία θέση-ευτυχώς- βρέθηκε η απάντηση «όχι, είναι ένα εντελώς άχρηστο μάθημα» με ένα 7%.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο…
Και μια και την ανοίξαμε την συζήτηση για ένα μάθημα, είπαμε να μιλήσουμε και για τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Στην ερώτηση «είσαι ευχαριστημένος/η από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;» κανένας μα κανένας – και δικαίως δυστυχώς- δεν επέλεξε την απάντηση «ναι, απόλυτα»! Αντίθετα οι περισσότεροι απάντησαν «όχι, χρειάζεται αλλαγές» (54%). Αρκετοί (32%) ήτανε τέλος αυτοί που δήλωσαν πως «η Ελλάδα χρειάζεται ένα εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα». Άρα μήπως το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα λατινικά και η εξέτασή τους; Μήπως το σύγχρονο σχολείο περισσότερο ταλαιπωρεί παρά μορφώνει τα βλαστάρια μας; Παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, πιστεύουμε πως αν δεν αρχίσουμε επειγόντως να φροντίζουμε το δάσος, θα μείνουμε χωρίς δέντρα.