Πρώτη Δημοσκόπηση: H E.E., οι στόχοι και το μέλλον της

Από σήμερα στο MAXMAG, εγκαινιάζουμε ένα νέο κύκλο θεμάτων. Έναν κύκλο ερευνών, με επίκεντρο την επικαιρότητα και με κύριο στόχο την ανάδειξη του παλμού της κοινωνίας. Αποτελεί σημαντική η συμμετοχή όλων μας, γιατί έτσι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη γενικότερη εικόνα σημαντικών θεμάτων που, τη δεδομένη χρονική στιγμή, μας απασχολούν.

Η αρχή, λοιπόν, γίνεται με αφορμή την Επετειακή Σύνοδο, που έλαβε χώρα το Σάββατο 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, όπου όλοι οι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ε.Ε υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης, 60 χρόνια μετά την σύσταση της.

Η Συνθήκη της Ρώμης, υπογράφηκε στις 25 Μαρτίου 1957 και τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 1958. Στην ουσία, πρόκειται για τη συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική κοινότητα (Ε.Ο.Κ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας ( ΕΥΡ.ΑΤΟΜ ), από τις οποίες προέκυψε αργότερα η Ε.Ε. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων του Βελγίου, της Δ. Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Έτσι, λοιπόν, η 25/3/57 αποτελεί την επίσημη ημερομηνία γέννησης της Ε.Ε.

Ακριβώς 60 χρόνια μετά, οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε συναντήθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα, και συγκεκριμένα στο Καπιτώλιο, για να υπογράψουν εκ νέου τη Συνθήκη και για να λάβουν αποφάσεις για τις προτεραιότητες της Ένωσης για την επόμενη10ετία.

Βασικό σημείο συζήτησης ήταν η αναφορά στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Οι 4 στόχοι για την επόμενη 10ετία είναι οι εξής :

  1.  Μια ασφαλής και προστατευμένη Ευρώπη.
  2. Μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξη.
  3. Μια κοινωνική Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων
  4. Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον χάρτη της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
Διαβάστε επίσης  Ταξίδια και Covid-19: Τί προορισμούς θα επέλεγες μετά τον ιό;

 

 

«Η Ευρώπη ξεκίνησε σαν ένα όραμα λίγων και μετουσιώθηκε σε ελπίδα των πολλών. Και μετά η Ευρώπη έγινε ξανά μια.» [..] «Ενωμένοι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο». 

Σκοπός του σημερινού μας poll, είναι η αντικειμενική και ψύχραιμη έκφραση της άποψης σας, ως Ευρωπαίοι πολίτες, ως ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι ενός ενιαίου συνόλου, που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό