Ανταπόκριση// Ο Novel 729 μας υποδέχτηκε στο “Καταφύγιο”

Novel

Την πρώτη φορά που επιχείρησα να ακούσω ζωντανά τον Novel ομολογώ πως βρέθηκα απροετοίμαστος. Εγώ μόνος που λέω πως ο Novel 729 είναι πραγματικό φαινόμενο, αλλά να ανακοινώσει sold out στο Fuzz σε 5 μέρες; Δεν το περίμενα! Για καλή μου τύχη, ωστόσο, η ευκαιρία να πάμε μια βόλτα από το “Καταφύγιο” δόθηκε 2 εβδομάδες αργότερα στο ίδιο μέρος. Ψυλλιασμένος πλέον, πήγα από την πρώτη μέρα της προπώλησης στο αγαπημένο πια στέκι του Finest Cuts στο Περιστέρι και άρχισα να μετράω αντίστροφα για την 24η του Ιανουαρίου να ζήσω κι εγώ τον Novel 729 για πρώτη φορά σε ένα ολοδικό του live.

Ένα live, που όπως και όλο το Καταφύγιο, απευθύνθηκε μονάχα σε ψυχές. Αφορούσε σε ανθρώπους που αγαπάνε και στηρίζουν τον Novel από την πρώτη στιγμή, ΜCs που ήταν σίγουροι πως θα ζούσε μέρες και συναυλίες σαν και αυτές, εκλεκτοί καλεσμένοι, που βρέθηκαν πλάι στον Νovel 729, όπως έχει κάνει και ο ίδιος πολλές φορές στο παρελθόν. Και φυσικά ψυχές που αγγίζονται με κάθε στίχο του Novel και καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερες. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια εν συντομία για όσα ζήσαμε σε αυτό το live.

Έναρξη με Smok5

Ίσως τελικά το γεγονός ότι βρέθηκα στο δεύτερο live να ήταν κρυμμένη ευλογία. Με όλο τον σεβασμό και την αγάπη στον εξαιρετικό, ανερχόμενο Bmate (έρχεται η στιγμή που θα μιλάμε και για αυτόν), ο Smok5 είναι ήδη ένας ράπερ με σταθερό πυρήνα και έχει κατακτήσει μια θέση στις καρδιές όσων αγαπάνε τον ατόφιο σκληροπυρηνικό ήχο. Τρανή απόδειξη ήταν το opening που έκανε στον Novel. Έφερε παρέα με τον Ακροβάτη (Μαύρα Τετράδια) μια βόλτα την Κουλτούρα στο Fuzz και μας έμαθε ξανά το ραπ από τα πάρκα.

Advertisements
Ad 14

Ράπαρε για τις ανασφάλειες και τα άγχη, για τη γειτονιά, τις ανύπαντρες μητέρες και τα προβληματικά παιδιά. Πάντα δε, έχει μια ατάκα για αυτό που μοιάζει για μεγάλη του αγάπη… το αγγλικό ποδόσφαιρο. Από τους δρόμους και τα πάρκα της Λιβαδειάς, στο Fuzz για να τιμήσει τον Novel και το Καταφύγιο. Ατόφιο boom bap, έτσι όπως το μάθαμε, είναι η καταλληλότερη, δυνατή εισαγωγή για να δώσει τον τόνο για όσα θα ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης  Ανταπόκριση// Ο σαρωτικός Ταφ Λάθος παρουσίασε το DECA

Το Καταφύγιο του Novel ανοίγεται μπροστά μας

Και μετά από το εκρηκτικό άνοιγμα της βραδιάς από τον Smok5 ήρθε η στιγμή του. Ο Novel 729 επί σκηνής μας ανοίγει την καρδιά του παρουσιάζοντας το Καταφύγιο. Η συγκίνηση και η ευγνωμοσύνη καθρεφτίζονται στο βλέμμα του και το χαμόγελο του. Πλάι του, όπως πάντα, ο Lobo έδινε τις απαραίτητες δεύτερες, όπου χρειάζονται, και πίσω του ο Sativa. Στα παρασκήνια ένα σωρό MCs. Κάποιοι θα συμμετάσχουν στο live, κάποιοι όχι. Όλοι μαζί πάντως είναι εκεί να στηρίξουν τον Novel έμπρακτα. Όλοι εκεί για το 7, το 2 και το 9.

Έναρξη, λοιπόν, με την είσοδο στο Καταφύγιο και τον Sativa στα scratches. Ο δίσκος ξεκινά τη μελωδία του. Ένα – ένα με τη σειρά ξεδιπλώνονται όλα τα κομμάτια του. ‘Δωμάτιο Σκοτεινό’, ‘Σεισμός’, ‘Επίσκεψη’. Ο Lobo συμμετέχει ενεργά πλέον στο εξαιρετικό Αυτοκόλλητο. Στα ‘Πηγάδι’ και ‘Διάγνωση’ έρχονται στη σκηνή το Ελεύθερο Πνεύμα για τη στιχοθεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Πανικός στο κοινό, πανικός και στη σκηνή με τους δύο MCs να αφήνουν την ψυχή τους και την ενέργεια τους. Οδεύοντας προς το κλείσιμο του δίσκου, ακούμε Τσαο και ‘Ετοιμάζομαι’ για να περάσουμε στην έξοδο από το Καταφύγιο. Πρόκειται για κομμάτι που αγγίζει ψυχές όσο λίγα και η ζωντανή του εκτέλεση ήταν για μένα τουλάχιστον ό,τι καλύτερο έζησα σε αυτό το live.

Ώρα για Fer De Lance

Μπορεί το “Καταφύγιο” να έκλεισε, αλλά το live είχε πολύ δρόμο ακόμα. Εκτός του Smok5 και των παιδιών που συμμετείχαν στον δίσκο, οι πρώτοι καλεσμένοι της βραδιάς ήταν οι Fer De Lance. Πρόκειται για δυο παιδιά με άπιαστο flow, μαζί με τον DJ Moya. ‘Massive Attack’, ‘Όλα για όλα’, ‘Βούλωσε το’, ‘Για τις μέρες που δεν ζήσαμε’. Ακραίες ταχύτητες και ακραίοι στίχοι από τον Άλεξ και τον Μήτσο και το κοινό παραληρεί σε κάθε τους ρόλα. Ένα συγκρότημα που έχει διανύσει πολύ δρόμο πολύ σύντομα. Από την ‘Αλληλεγγύη’ και το ‘Άλμα’, στον ‘Εσοπλισμό’ και από εκεί στα εξαιρετικά τους singles που μοιράστηκαν ζωντανά στο Fuzz. Άλλαξαν το στυλ τους δραστικά και αυτό μάλλον τους βγαίνει σε καλό όντας πια το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό σχετικά με γρήγορα flow.

Διαβάστε επίσης  Οι 4 πιο υποτιμημένοι ράπερς της χώρας μας

Novel 729 από παλιά και εκπλήξεις

Έφτασε πια η στιγμή, που ο Novel έχει να πει κομμάτια που μπορούμε να θεωρήσουμε παλιά. Ανάμεσα σε αυτά εναλλάχτηκαν διάφορα ονόματα που ανέβηκαν στη σκηνή για να πουν ένα κομμάτι για χάρη του Novel. Έτσι κάπως γιόρτασαν την επιτυχία του on stage. Αρχικά, το Κοράκι για το ‘Hermanos’. Οι Λόγος Τιμής δεν παύουν να είναι οι αγαπημένοι του κοινού και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία. Η ‘Αθέατη πλευρά’ από τη μία και το ‘Έλα μαζί μου’ από την άλλη αποτελούν δυο σόλο από το Κοράκι και το Ελεύθερο Πνεύμα αντίστοιχα που έδειξαν πως το συγκρότημα υπήρχε και αγαπήθηκε πολύ πριν από την ‘Νύχτα’ και το ‘Νιώθω Έντονα’.

Ανάμεσα στους καλεσμένους, ο Novel θυμήθηκε και μοιράστηκε μαζί μας πιο πρόσφατα του κομμάτια όπως το ‘Είναι Άλλο’ μεχρι το ‘Κάπου το χω ξαναζήσει’ του 2017. ‘Κόκκινο Διαμάντι’, ‘Δεν καταλαβαίνω’, το ‘Θυμάσαι’, ‘Έχω στο νου μου’, ίσως κι άλλα που ξεχνάω. Ακόμα, ‘Έλλειψη φωτός’ και ‘Ντου σε τοίχο’, σε συνεργασία με τον Lobo, με το τελευταίο να δίνει την ευκαιρία για παιχνίδι με το κοινό στο ευρηματικό του ρεφρέν. Ο Lobo με τη σειρά του ερμήνευσε και τα ‘Κύματα’, το πιο πρόσφατο και αρκετά αναγνωρίσιμο κομμάτι του.

 

Μέσα σε όλα, έχουμε και το όνομα που ο κόσμος ζητούσε από την αρχή του live. Zoro και Buzz κάνουν είσοδο επί σκηνής για τις ‘Κακές παρέες’. Το κοινό πήρε αυτό ακριβώς που ζήτησε και ακόμα παραπάνω. Γιατί μετά τις ‘Κακές παρέες’, ακολούθησε το ‘Whiskey Bar’ και δυο σόλο των δυο MCs ακυκλοφόρητα και ακαπέλα. Zoro&Buzz σε διαγωνισμό ατάκας. Το δίδυμο από το Περιστέρι έχει αγαπηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό και περιμένουμε ανυπομονησία το δικό τους live στο Fuzz τον Μάρτιο. Φυσικά, ας μην ξεχάσουμε και τον Sadoma, έναν από τους πρωτοπόρους και παράλληλα πιο υποτιμημένους MCs της χώρας. Μια μέρα πριν το live κυκλοφόρησε την ‘Ευγνωμοσύνη’ και ήταν, πέρα του Smok5, ένας ακόμα λόγος που το δεύτερο live είχε πιο πολλά να προσφέρει.

Διαβάστε επίσης  Είσαι το δικό μου καταφύγιο

Κλείσιμο με (τους) Amigos

Και οδεύουμε σιγά σιγά προς το κλείσιμο μιας ονειρεμένης βραδιάς, τόσο για εμάς από κάτω όσο (θέλω να ελπίζω) και για τα παιδιά πάνω στη σκηνή, με πρώτο και καλύτερο αυτή τη φορά τον Novel. To Amigos, το κομμάτι σταθμός στην πορεία του Novel, αυτό με το οποίο τον γνώρισε ο περισσότερος κόσμος, ήρθε για να κλείσει το live εκτινάσσοντας την ένταση. Επειδή, όμως, κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποχωρήσει ακόμα, ακούσαμε για μια ακόμα φορά το ‘Ετοιμάζομαι’. Αυτό ήταν και το τελευταίο κομμάτι με τον Novel να ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν μαζί του τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν δίπλα του στη γιορτή του.

Τέλος, ανέβηκαν όλοι στη σκηνή για μια αναμνηστική φωτογραφία, σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του Novel μέχρι την επόμενη. Ο Novel είναι ένας MC που πολύ συχνά έδινε το παρόν σε lives, μικρά και μεγάλα, να στηρίξει τον όποιο καλλιτέχνη και να πει κι αυτός τα δικά του. Τα 2 live στα οποία παρουσίασε το “Καταφύγιο” ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους και τις δυσκολίες που ξεπέρασε και η απόδειξη ότι για να ανέβεις από το 7 στο 9 θα πρέπει να βιώσεις την πτώση στο 2.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,