Γιατί να στηρίξω την τοπική σκηνή;

6 Σεπτεμβρίου 2016

Πριν ξεκινήσω, νιώθω υποχρεωμένη να πω κάποια πράγματα τα οποία φαίνονται προφανή, όμως ο καθένας μας μπορεί να ξεχάσει. Καμία, μα καμία ανεξάρτητη μπάντα δεν “γεννήθηκε” διάσημη. Πέρα από τον προσωπικό κόπο και τις θυσίες που κατέβαλαν τα μέλη της, εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη από το κοινό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να γνωρίζει ένα συγκρότημα ότι η δουλεία τους βρίσκει ανταπόκριση και ότι ο κόσμος θέλει να τους βοηθήσει να αναδειχθούν. Γιατί κακά τα ψέματα, όσο φανταστική μουσική και αν βγάζεις, αν σε ξέρει μόνο η καλή σου η μαμά προκοπή δεν βρίσκεις. Κλείνοντας τον πρόλογό, θέλω να προσδιορίσω ότι ως τοπική σκηνή μπορούν να θεωρηθούν συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Επειδή όμως είμαι άνθρωπος πληθωρικός, μου αρέσει να επεκτείνομαι πανελλαδικά. Έτσι τελικά ο όρος “τοπικό” αποκτά άλλη διάσταση για μένα, συμπεριλαμβάνοντας και συγκροτήματα από όλη τη χώρα.

Το να υποστηρίζεις νέα συγκροτήματα (και πιο γνωστά, γιατί όχι;), μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Υποστηρίζεις νέα παιδιά με όνειρα και ανησυχίες, που ψάχνουν να βρουν τη μουσική τους ταυτότητα. Θέλουν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με τον κόσμο. Είναι άνθρωποι με ευαισθησίες, μεράκι και τσαγανό,  που φτιάχνουν μουσικές όχι μόνο για διασκέδαση, αλλά δίνουν τροφή και για προβληματισμούς. Τα live έχουν μικρό αντίτιμο εισόδου ή καθόλου, αρκεί να πιεις μία μπύρα στην υγειά τους και να τους απολαύσεις. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις και εσύ. Ακούς κάτι νέο και διευρύνεις τους μουσικούς -και όχι μόνο- ορίζοντές σου, ενώ παράλληλα ενισχύεις οικονομικά το συγκρότημα.

Και πιστέψτε με, τα live στις μικρές μουσικές σκηνές δεν υπολείπονται σε τίποτα από τις μεγάλες συναυλίες. Η άμεση επαφή με το συγκρότημα πάνω στη σκηνή και η αλληλεπίδραση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της συναυλίας είναι μια εμπειρία που  δεν την νιώθεις εύκολα σε ένα συναυλιακό στάδιο. Αυτή η αλληλεπίδραση και ο ηλεκτρισμός μεταξύ μπάντας – κοινού είναι σχεδόν μυστηριακή. Μάλιστα  αν το συγκρότημα “το έχει” με τις ζωντανές εμφανίσεις, τότε ετοιμάσου για ατελείωτο τραγούδι και χτύπημα. Επιπλέον, αν είσαι τυχερός (και κοινωνικός) μπορείς να γνωρίσεις τα μέλη του συγκροτήματος και να μιλήσετε για τις εντυπώσεις σας, αλλά και τα κοινά σας ενδιαφέροντα, ταξίδια, όνειρα και μουσικές (και αυτοί άνθρωποι είναι, μην αγχώνεσαι δεν δαγκώνουν) και να αποκτήσεις από το πουθενά νέους συναρπαστικούς φίλους.

Διαβάστε επίσης  Η Καμεράτα μας χαρίζει το πρώτο βιεννέζικο βαλς της χρονιάς

Δεν χρειάζεται να κάνεις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να υποστηρίξεις ένα τοπικό (ή μη) συγκρότημα. Αρχικά πρέπει να πας σε ένα τουλάχιστον live. Επειδή προσωπικά είμαι της λογικής “ride or die”, όταν υπάρχει εμφάνιση της μπάντας που μου αρέσει, θα πάω και μια και δυο και χίλιες δυο φορές, no matter what (τόσο πιστή φαν, να με προτιμάτε). Επίσης χάρη στην τεχνολογία και τα social media οι διαδικασίες έχουν απλουστευθεί. Ένα πανεύκολο βήμα είναι να κάνεις ένα  like στη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα καλύτερα, μοιράσου ένα τραγούδι τους με τους φίλους σου.Ένας ακόμα τρόπος για να βοηθήσεις ένα συγκρότημα να συνεχίσει είναι να συμβάλλεις οικονομικά όταν σου δίνεται η ευκαιρία (και αν μπορείς φυσικά). Για παράδειγμα, αν υπάρχουν κομμένα CD της δουλειάς τους μπορείτε να αγοράσετε ένα έναντι μικρής τιμής. Μπορεί να φαίνονται μικρά τα ποσά, άλλα η βοήθεια είναι πολύ σημαντική.

Υποστήριξε λοιπόν την τοπική σκηνή. Κάποια απο τα πιο θρυλικά συγκροτήματα ξεκίνησαν απο κάποιο τοπικό club, όπως και πολλά μουσικά κινήματα, όπως η grunge. Και πού ξέρεις, οι πιο όμορφες εκπλήξεις ίσως να κρύβονται στις πιο μικρές χαραμάδες.

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι