Αλλαγή στον κανονισμό του φωτισμού στα ευρωπαϊκά stages

φωτισμού

Μια νέα εποχή φαίνεται να ανατέλλει (ή μάλλον δύει) για τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις στη Ευρώπη. Η νέα νομοθεσία που σχεδιάζεται να επιβληθεί αφορά το φωτισμό των συναυλιακών stages και θεάτρων και πιο συγκεκριμένα τη στροφή σε νέα πιο οικονομικά μέσα φωτισμού, με άμεσο σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να περάσει τη νομοθεσία σε εφαρμογή έτσι ώστε μετά το Σεπτέμβριο του 2020 να μην εγκαθίστανται πλέον λάμπες βολφραμίου στους χώρους αυτούς, ούτε και να αγοράζονται. Όμως ενώ είναι γνωστό ότι τα συστήματα με λάμπες βολφραμίου δεν πληρούν τις ενεργειακές προϋποθέσεις, φαίνεται ότι τελικά ούτε τα συστήματα LED συμφέρουν ενεργειακά, παρά την καλύτερη ποιότητα φωτισμού. Σύμφωνα με τον Tim Routledge, υπεύθυνος φωτισμού σε συναυλίες (Beyoncé, ELO κ.α. ), αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολική απαγόρευση του φωτισμού σε όλα τα φάσματα του χώρου της διασκέδασης της Ευρώπης.

Αυτή η οδηγία για τον θεατρικό φωτισμό δεν θα αφήσει στο σκοτάδι μόνο τα θέατρα, αλλά και όλους τους συναυλιακούς χώρους – τις αρένες, τα φεστιβάλ και τις περιοδείες σε όλη την Ευρώπη. Σχεδόν όλα τα συστήματα που χρησιμοποιούμε ως σχεδιαστές φωτισμού θα θεωρηθούν απαρχαιωμένα. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά μέσα από ό,τι στον οικιακό φωτισμό και αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι αρκετός για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο φωτισμός βοηθάει στη μεταβίβαση των συναισθημάτων, του δράματος και της ενέργειας. Μία εμφάνιση στην O2 Arena του Λονδίνου με έναν απλό φωτισμό δεν θα προσφέρει στο ακροατήριο την ίδια συναρπαστική εμπειρία.

Ήδη τρέχει στο διαδίκτυο petition για την εξαίρεση του φωτισμού σε θέατρα και συναυλίες από την παραπάνω νομοθεσία, έχοντας μαζέψει έως τώρα 41.000 υπογραφές. Σύμφωνα με το υπόμνημα των διευθυντών φωτισμού:

Η βιομηχανία του θεάματος δεν θα έχει σχεδόν κανένα εργαλείο για φωτισμό σε έργα, μιούζικαλ και συναυλίες. Ακόμα και αν ήταν μέσα στις δυνατότητες της Φυσικής η δημιουργία μονάδων φωτισμού που ικανοποιούν αυτές τις απαιτήσεις, αυτό θα ήταν εντελώς απρόσιτο από οικονομική άποψη. Θα χρειαζόταν την άμεση αναθεώρηση των υποδομών για σχεδόν κάθε σκηνή στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης  Ο Κώστας Τηλαβερίδης και η ''Εδέμ'' του

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του