Το “Mezzanine” των Massive Attack μετατρέπεται σε μορφή DNA

Mezzanine

Το “Mezzanine”, τρίτο κατά σειρά κυκλοφορίας album των Massive Attack συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και το θρυλικό trip hop συγκρότημα σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να το γιορτάσει. Είναι σύνηθες στις μέρες μας οι μπάντες να γιορτάζουν τις επετείους των albums τους με την επανέκδοση τους. Οι Massive Attack ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα αυτή τη φορά, επιχειρώντας να κωδικοποιήσουν ολόκληρο το Mezzanine σε μορφή DNA!

Δεν είναι η πρώτη φορά που μουσική αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο, καθώς πριν μερικούς μήνες το “Smoke on the Water” αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι που κωδικοποιήθηκε καθ’ αυτό τον τρόπο, όμως το Mezzanine είναι το πρώτο ολοκληρωμένο album που θα λάβει αυτή τη μορφή.

Το project ανέλαβε να φέρει εις πέρας η ομάδα STEM του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μετατρέποντας τα κομμάτια σε 920.000 μικρές αλυσίδες DNA, οι οποίες θα μπουν σε 5.000 μικροσκοπικές (της τάξεως νανομέτρου) γυάλινες σφαίρες, μη ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι σφαίρες αυτές με τη σειρά τους θα αποθηκευτούν σε ένα “μικρό μπουκάλι νερού” και έτσι, σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Grass, το Mezzanine θα διατηρηθεί εκατοντάδες έως και χιλιάδες χρόνια. Αν κάποιος θελήσει να ακούσει τον δίσκο σε αυτή τη μορφή, το εργαστήριο στο οποίο θα αποθηκευτεί, θα παρέχει τη δυνατότητα τα “αρχεία” να βγουν από τις σφαίρες τους και να παίξουν σε έναν υπολογιστή.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Mezzanine είναι το πρώτο ψηφιακό album που αποθηκεύεται με τη μορφή γενετικής πληροφορίας, ενώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αρχείο, όσον αφορά τον όγκο πληροφοριών, που αποθηκεύεται κατά αυτόν τον τρόπο.

Ο Robert Grass αναφέρει:

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές αποθήκευσης, η αποθήκευση πληροφοριών σε DNA είναι πολύ πιο ακριβή και περίπλοκη. Ωστόσο αφού η πληροφορία αποθηκευτεί για πρώτη φορά, μπορείς να παράγεις εκατομμύρια αντίγραφα γρήγορα και πιο οικονομικά με την ελάχιστη προσπάθεια.

Όσον αφορά τώρα τα άμεσα και σε φυσικό μέγεθος σχέδια των Massive Attack, θα συμμετάσχουν σε διάφορα καλοκαιρινά φεστιβάλ, όπως στα Roskilde της Δανίας, Mad Cool της Ισπανίας, και το ιρλανδικό Electric Picnic.

Διαβάστε επίσης  Ζωή Τηγανούρια, Σοφία Αρβανίτη, Σταυρός του Νότου, 8/3

 

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που