Η ιστορία πίσω από τα ονόματα γνωστών συγκροτημάτων (ΜΕΡΟΣ Α’)

Μετά την μουσική ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό ενός group, τον ήχο και την συνολική κουλτούρα που με το style του υποστηρίζει, το αμέσως επόμενο ερωτηματικό γεννάται όσον αφορά στο όνομά του. Για την ακρίβεια το ονομαστικό ορόσημο είναι και η πρώτη εντύπωση που αφήνει ένα συγκρότημα. Αυτό που θα κεντρίσει την προσοχή και θα κερδίσει το κοινό του.

Έτσι λοιπόν, το τυχαίο και συμβολικό, το στοχευμένο ή πικάντικο και ιδεολογικό όνομα ενός συγκροτήματος λαμβάνει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην… αθανασία της μνήμης  του.

Την ίδια στιγμή που νεαροί φορούν t-shirts με το όνομα  της αγαπημένης τους μπάντας και νιώθουν κάποιο είδος λύτρωσης όταν χρησιμοποιούν το εν λόγω name ως επίκληση μιας οποιασδήποτε άτυπης αυθεντίας, λανθάνουν ίσως την αιτιολόγηση της επιλογής τους. Αξίζει να τοποθετήσουμε στο μεγεθυντικό φακό προς εξέταση τα ονόματα κάποιων από τα πιο γνωστά συγκροτήματα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

1.Βeatles

Το θρυλικό αυτό συγκρότημα πέρασε κάποιες επιμέρους φάσεις διαμόρφωσης της ονομαστικής του ταυτότητας μέχρι να καταλήξει στο ένα και μοναδικό “Beatles”. Η καρμική συνάντηση των John Lennon και του Paul McCartney θα είχε ως επόμενο βήμα τον πειραματισμό με αρκετές ονομασίες. Το όνομά τους ιδεολογικά αποτέλεσε φόρο τιμής στον Buddy Holly and The Crickets. Αρχικά, τα ονόματά τους ήταν “The Beatals”, “Johnny and the Moondogs”, “Long John and The Beetles” και “The Silver Beatles” έως την στιγμή που το «Σκαθάρια» ήρθε για να μείνει. Μία εκδοχή μάλιστα θέλει το “Beatles” να είναι μια ευφυής λογοπαιγνική αναφορά στην αγγλική λέξη “beat” που σημαίνει ρυθμός/ παλμός.

2. Pink Floyd

Ένα ακόμη παράδειγμα όπου το όνομα αποτελεί σύμβολο φόρου τιμής προς κάποια καλλιτεχνική μορφή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν οι Roger Keith Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason και Rick Wright συναντήθηκαν για να σχηματίσουν τους Pink Floyd Sound προς τιμή δύο μουσικών blues από την Τζόρτζια, του Pink Anderson και του Floyd Council. Λίγο αργότερα συντόμευσαν την ονομασία τους σε Pink Floyd και εντάχθηκαν δυναμικά στο βρετανικό ψυχεδελικό κίνημα.

Διαβάστε επίσης  Συνέντευξη από την GABRIELLA METZ

3. The Doors

Η ιδέα του ονόματος ανήκει στον Jim Morrison, τον vocalist του πρώτου συγκροτήματος που εισήγαγε την rock μουσική στη σκηνή του Los Angeles to 1965. Σύμφωνα με την ιστορία, το σκέφτηκε ενώ διάβαζε το βιβλίο του Aldus Huxley “The Doors of Perception”.

4. Rolling Stones

Οι Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart, Charlie Watts, Brian Jones και αργότερα οι Mick Taylor, Bill Wyman και Ron Wood ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταλήξουν σε ένα τελικό βαπτιστικό ορόσημο του ιστορικού group. Οι «Κυλιόμενες πέτρες», λοιπόν, εικάζεται ότι αποτελούν φορέα μνήμης του τραγουδιού “Rollin’ Stone” του γνωστού τζαζίστα Muddy Waters.

Advertising

5. Black Sabbath

Οι Black Sabbath σχηματίστηκαν στο Birmingham το 1968. Το αρχικό όνομα τους το πήραν από ένα τοπικό μαγαζί με ινδιάνικα ρούχα που λεγόταν Polka Tulk. Στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε The EarthBlues Company, μετά σκέτο Earth και τέλος πήραν το όνομα με το οποίο λατρεύτηκαν. Black Sabbath είναι ο αμερικανικός τίτλος της κλασσικής ιταλικής ταινίας τρόμου «I Tre Volti Della Paura», την οποία αργότερα διασκεύασε ο μετρ του είδους Mario Bava. Το όνομά τους σημαίνει Μαύρο Σάββατο.

6. Kiss

Το συγκρότημα υιοθετώντας το χαρακτηριστικό βάψιμο στο πρόσωπο και τις γοτθικές αναφορές στην εμφάνισή τους άντλησε ο θεματικό του υλικό από περιοδικά κόμικς, καταλήγοντας τελικά να γίνουν τα ίδια τα μέλη πηγή έμπνευσης. Το 1973 στη Νέα Υόρκη οι Gene Simmons, Paul Frehley, Peter Criss και Ace Frehle δημιούργησαν τους Kiss. Στα αρχικά του ονόματος αποδίδεται η εξής ερμηνεία: “Knights In Satan Service.” (=«Ιππότες στην Υπηρεσία του Σατανά»).

Διαβάστε επίσης  Άλκης Κανίδης (Εκμέκ): "Οι καλλιτέχνες οφείλουν να είναι ο εαυτός τους και να το εκφράζουν"

7. Led Zeppelin

Οι Led Zeppelin θεωρoύνται ίσως το πιο επιτυχημένο κουαρτέτο της δεκαετίας 70. Αποτελούνταν από τον κιθαρίστα Jimmy Page, τον μπασίστα και κιμπορντίστα John Paul Jones, τον τραγουδιστή Robert Plant και τον ντράμερ John Bonham. Ήταν ο προάγγελος των Heavy metal συγκροτημάτων και σχηματίστηκαν το 1968. Το όνομα τους αρχικά ήταν Lead Zeppelin, και η αφορμή δόθηκε από τον Keith Moon drummer των Who, που σχολίασε αρνητικά το νέο group λέγοντας χαρακτηριστικά the group would go down like a lead balloon”. Ο John Entwistle το συνέχισε σχολιάζοντας “more like a lead zeppelin”. Τέλος ο Page μετέφερε την φράση στον manager Peter Grant, όπου άλλαξε το Lead σε Led και το συγκρότημα απέκτησε όνομα. Μάλλον η δυσφήμιση δεν είναι μόνο η καλύτερη διαφήμιση αλλά και είδος δημιουργικής αξιοποίησης.

Advertising

8. AC/DC

Το γνωστό rock συγκρότημα οφείλει την έμπνευση του ονόματός του σε μια… ηλεκτρική σκούπα την οποία τυχαία κοίταξε η αδερφή των δύο αδερφών ιδρυτών του συγκροτήματος όταν της ζήτησαν να σκεφτεί ένα όνομα για την μπάντα τους. Το βλέμμα της πήγε στα αρχικά ένδειξης του εναλλασσόμενου και συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος που δεν είναι άλλα από τα AC/DC. Η ιστορία λέει μάλιστα πως κάποια στιγμή σε μια βόλτα τους με ταξί, ο ταξιτζής τους ρώτησε πως λεγόταν η μπάντα τους και η αντίδραση στην ακρόαση του εν λόγω ονόματος ήταν ένα αυθόρμητο και δυνατό γέλιο. Ο λόγος; Στην αργκό AC/DC σημαίνει ο άντρας με αμφίφυλες τάσεις.

9. Deep Purple

Το αρχικό όνομα με τον αμιγώς κλασσικά rock ήχο ήταν “The Savages”.». Μετά από την επιστροφή τους από ένα tour στην Δανία, η γιαγιά του Blackmore ήταν η αιτία του τελικού ονόματός τους, καθώς το αγαπημένο της τραγούδι είχε ως τίτλο “Deep Purple.

Διαβάστε επίσης  THE DAMNATION PROJECT – single “Soul Kitchen Blues” από το επερχόμενο άλμπουμ “4”

10. Aerosmith

Σχηματίστηκαν το 1970 με βασικά μέλη τον τραγουδιστή Steve Tyler και τον κιθαρίστα Brad Whitford. Όταν με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος έψαχναν να βρουν ένα όνομα για την μπάντα τους, ο Joey Krammer (drummer), τους πρότεινε το Aerosmith, που είχε ίδια προφορά με ένα σχολικό του βιβλίο το Arrowsmith. Η απάντηση τους ήταν ότι είναι πολύ σοφιστικέ. Τότε ο Joey διευκρίνισε ότι εννοούσε A-E-R-O. Κι έτσι το πράγμα ήρθε κι έδεσε.

Advertising

11. Iron Maiden

Όπως αρμόζει άλλωστε και στη φιλοσοφία του συγκροτήματος, έτσι και το όνομα είναι αρκετά σκληροπυρηνικό. Ο Steve Harris βάπτισε το συγκρότημα εμπνεόμενος από τη σιδερένια μηχανή βασανιστηρίων, όπως φαίνεται στην ταινία του 1939 “The Man in Iron Mask”.

12. Οι Killers

Το απειλητικό όνομα του συγκροτήματος οφείλει την ύπαρξή του σε μια φανταστική μπάντα στο μουσικό βίντεο για το τραγούδι της νέας τάξης “Crystal”.

13. Metallica

Η ονομασία του πασίγνωστου συγκροτήματος της metal μουσικής, που είδε την ιδέα του να παίρνει σάρκα και οστά το 1981 στο L.A της Καλιφόρνιας, ήταν αποτέλεσμα της επιλογής ανάμεσα στο δίλημμα Metal Mania ή Metallica. Με έναν φίλο του Lars Ulrich να αποτελεί τον εμπνευστή, η επικράτηση του δεύτερου για όνομα της μπάντας και του πρώτου για το αντίστοιχο ενός θεματικού περιοδικού, έδωσε την λύση.

14. Depeche Mode

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το ομώνυμο γαλλικό περιοδικό μόδας. Cliché ή όχι, το συγκρότημα αγαπήθηκε από το πλήθος fans του.

Advertising

15. ΑΒΒΑ

Ίσως λιγότερο ψαγμένο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Πρόκειται για το ακρωνύμιο από τα ονόματα των τεσσάρων μελών του γκρουπ Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Anni-Frid Lyngstad.

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου (κι ακόμα απορώ γιατί). Από μικρή μου άρεσε να γράφω και γρήγορα ανακάλυψα ότι μου ήταν πιο εύκολο να εκφράζομαι μέσω της ποίησης. Εκτός από την ποίηση και την λογοτεχνία, δύο άλλες μεγάλες μου λατρείες είναι το ποδήλατο και ο καφές. Μου αρέσει να ανακαλύπτω όμορφα στέκια και να τα μοιράζομαι με την δεύτερη οικογένειά μου, την παρέα μου. Οι νερντουλίστικες συζητήσεις για μουσική, σειρές, ταινίες, βιβλία και ταξίδια φυσικά είναι τρόπος ζωής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

manifest

Manifest: Η λέξη της χρονιάς για το 2024

Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος του, οι λέξεις που
horror remakes

Τέσσερα «horror remakes» που «άγγιξαν» τη σπουδαιότητα των αυθεντικών τους

Η συνήθης ανησυχία των πιστών και αμετάκλητων φαν του κλασικού