Jonny Lipford – Covers τραγουδιών με Ινδιάνικο Φλάουτο

Το Ινδιάνικο Φλάουτο έχει έναν αναγνωριστικό ήχο. Έχει, για εμένα προσωπικά, τον πιο αναγνωριστικό και χαρακτηριστικό ήχο που θα μπορούσε να έχει ένα μουσικό όργανο. Για πολλούς, το Ινδιάνικο Φλάουτο περνά απαρατήρητο. Για κάποιους πάλι που έχουν ακούσει τον ήχο του, περνά αδιάφορος. Πρέπει να έχεις έναν έρωτα για την κουλτούρα αυτού του λαού για να εκτιμήσεις τον ήχο των παραδοσιακών του οργάνων. Ο ήχος της μουσικής των Γηγενών ανέκαθεν, από όταν είχα δει για πρώτη φορά τον Τελευταίο Των Μοϊκανών, με ταξίδευε.

Σε μέρη που δε γνώριζα και δε γνωρίζω ακόμη εάν υπάρχουν.

Σε μια εσωτερική αναζήτηση λοιπόν, ενώ είχα καθίσει σπίτι με ανοιχτό τον υπολογιστή, επέλεξα μια playlist με τίτλο “Native American Flute” και την άφησα να παίζει.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εντελώς συμπωματικά, άρχισε να παίζει στο σκοπό του φλάουτου, ένα γνωστό κομμάτι. Κοίταξα μηχανικά την οθόνη και είδα ένα παλικάρι να έχει στα χέρια του ένα Ινδιάνικο Φλάουτο και να μεγαλουργεί μουσικά με αυτό. Το όνομα του είναι Jonny Lipford. Έχει ένα κανάλι στο youtube όπου ανεβάζει covers τραγουδιών. Μεταξύ άλλων videos.

Εννοείται ότι χάθηκα στον κόσμο που μου άνοιξε.

Και για να έρθουμε στο θέμα του κειμένου, είπα και σκέφτηκα: Γιατί όχι; Θα παρουσιάσω μια πεντάδα κομματιών  του Jonny που μου άρεσαν υπερβολικά πολύ. Η καλή μουσική πρέπει να ακούγεται και να μοιράζεται.

Διαβάστε επίσης  Τα 10 πιο ξεχωριστά soundtracks από μεγάλους συνθέτες

Οπότε ξεκινάμε.

Advertising

Covers κομματιών με Ινδιάνικο Φλάουτο:

 

Three Little Birds

Από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του Bob Marley. Εντάξει, και των Wailers. Ο ήχος του φλάουτου εδώ κάνει το κομμάτι να ακούγεται ακόμη πιο διασκεδαστικό και χαρούμενο. Από ότι ήδη είναι. Το κατάφερε. Κάτι δύσκολο θαρρώ, καθώς νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τον ήχο του φλάουτου με κάτι γκρίζο.

Σκέψου ότι ο ήχος έχει συνοδέψει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν, σφαγιάστηκαν άλλες φορές, κακοπέρασαν.

Και εξαφανίστηκαν.

Advertising

 

Behind Blue Eyes με Ινδιάνικο Φλάουτο

Εδώ ακούμε ένα κλασικό κομμάτι που όλοι μας το έχουμε αγαπήσει ανά καιρούς. Ένα από τα διαμάντια της μουσικής, εάν κάποιος με ρωτά. Όλη η πίκρα και η αμεσότητα των στίχων, βαραίνει με τον ήχο του Φλάουτου. Όμως ταυτόχρονα, όταν το ακούσεις και του δώσεις την προσοχή που πρέπει, σου αγαλλιάζει την ψυχή. Και τότε δε γίνεται να ακούσεις το original ξανά.

Σου μένει στο μυαλό και στο αυτί, αυτό το cover.

 

Sound of Silence

Advertising

Όταν βγήκε το cover από Disturbed, πολλοί είπαμε ότι είναι καλύτερο από το πρωτότυπο. Και ναι, σε γενικές γραμμές, οι Disturbed απογείωσαν το συγκεκριμένο κομμάτι. Κι εκεί που λες ότι δε θα κλάψω ξανά με αυτό, ότι οι Disturbed είναι οι τελευταίοι που με έκαναν να νιώσω χάλια, έρχεται ο Jonny. Έρχεται με το Ινδιάνικο Φλάουτο να σου δώσει μια γερή σφαλιάρα και να σου πει: Εμένα με άκουσες;

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Σέμος -νέο single «Μετά» από την Heaven Music

Άκου.

Κι εσύ ακούς. Και κλαις. Για ακόμη μια φορά, με ένα κομμάτι σχεδόν μισού αιώνα.

 

Επίλογος με δύο κομμάτια γηγενών για Ινδιάνικο Φλάουτο:

Θα κλείσω κάπως διαφορετικά το σημερινό κείμενο.

Advertising

Τα τελευταία δύο κομμάτια είναι πιο παραδοσιακά. Στο κανάλι του Jonny Lipford μπορεί ο καθένας να ακούσει κομμάτια σε ρυθμούς Ινδιάνικους. Αυτό εν τω μεταξύ, είναι ένας τόσο λάθος όρος, τον οποίο όλοι μας χρησιμοποιούμε λανθασμένα ακόμη και σήμερα.

Επίτηδες δεν ανέφερα κάτι για την ιστορία των Γηγενών Αμερικάνων και την ολοκληρωτική τους, σχεδόν, εξόντωση. Εδώ γράφουμε για μουσική και μόνο για μουσική. Ένα που πρέπει να θυμόμαστε: το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της ιστορίας, το υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι από τους πολιτισμένους Ευρωπαίους.

Ας μας μείνει κι ας μην το ξεχάσουμε ποτέ.

 

Journey Alone

Advertising

Ένα επικό μουσικό ταξίδι που δίνει τη βαρύτητα που πρέπει όταν θες κάτι να χαθείς στη σκέψη σου. Αλλά συνάμα να αναλογιστείς και τη ζωή σου και να δράσεις.

 

A Little More Time

Δεν έχω να προσθέσω κάτι για το παραπάνω. Απλά ακούστε, ταξιδέψτε και σκεφτείτε.

Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως και όντα που φοβόμαστε το διαφορετικό, το αντίθετο του δικού μας εαυτού. Έτσι, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, η φύση και το σύμπαν, όταν υπάρχει το διαφορετικό απέναντι, το βλέπουμε πάντοτε σαν απειλή. Ποτέ σαν φίλο ή φίλη.

Διαβάστε επίσης  Πέρασαν 21 χρόνια απο την κυκλοφορία του album Alice in Chains
Advertising

Εμείς είμαστε αρκετά ώριμοι να γείρουμε την πλάστιγγα προς την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε γείρει από καιρό. Σωστά;

Εάν κάποιος θέλει να ρίξει μια ματιά στη δουλεία του Jonny με το Ινδιάνικο Φλάουτο, ας ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.jonnylipfordmusic.com/

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη όπου μένω μέχρι και τώρα, σπούδασα δημοσιογραφία και ασχολούμαι με την αρθρογραφία - κειμενογραφία αρκετά χρόνια. Αγαπώ το gaming, τις ταινίες, τα βιβλία και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!