Το MAXMAG στην παρουσίαση δίσκου του Γιάννη Χαρούλη

30 Νοεμβρίου 2016

Στα σχολικά θρανία, λίγο η εφηβεία, λίγο ο έρωτας, λίγο η φλόγα της επανάστασης και της ανεξαρτησίας δε μας άφηναν να συγκεντρωθούμε στο διάβασμα και να εκτιμήσουμε μεγάλους δημιουργούς του έθνους μας. Όσο όμως μεγαλώνεις, τόσο ανοίγει το μυαλό και εκτιμάς ανθρώπους και καταστάσεις. Έφηβος χλεύαζες τα ποιήματα, ενήλικας τα μνημονεύεις.

Η μεγάλη αγάπη και ο σεβασμός λοιπόν απέναντι σε ένα ποιητή και ένα πολύτιμο έργο ενώνουν καλλιτέχνες και στην προκειμένη, ενώνουν δυο καλλιτέχνες που δούλεψαν με άλλη ματιά πάνω στο σπουδαίο αυτό ποίημα και το απέδωσαν με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο.

Δώδεκα τραγούδια, δώδεκα αποσπάσματα από τον ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ, μελοποιημένα από τον Λουκά Θάνο και ερμηνευμένα από τον Γιάννη Χαρούλη, περιλαμβάνονται στη νέα αυτή δισκογραφική έκδοση που φέρει τον τίτλο του έργου και το αντιπροσωπεύει επάξια.

Η παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιάννη Χαρούλη πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της Κοσμητείας για αυτό τον σκοπό. Τόσο ο Γιάννης Χαρούλης όσο και η δεξιοτεχνία των μουσικών του γέμισαν την κατάμεστη αίθουσα παρασέρνοντας το κοινό σε ένα μοσυικό ντελίριο ξεσπώντας σε χειροκροτήματα σε κάθε τραγούδι.

Advertisements
Ad 14

Ο Κωστής Παλαμάς (1859- 1943) αποτέλεσε μια πνευματική προσωπικότητα μεγάλου κύρους. Ήταν ποιητή, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, ενώ συντέλεσε στην ανανέωση της νεολληνικής ποίησης. Υπήρξε πρωταγωνιστική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής σχολής.

Διαβάστε επίσης  "Die Together" : η ελληνική συμμετοχή για τη Eurovision 2022

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου είναι ένα μνημειώδες, λυρικό έργο, αποτέλεσμα της ανησυχίας του δημιουργού για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, τις οικνομικές, κοινωνικές, πολιτικές, εθνικές και πολιτιστικές της εκφάνσεις στην πιο κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης νεότερης ιστορίας. Γράφτηκε στην περίοδο 1899- 1906 και εκδόθηκε σε βιβλίο το 1907.

Στο ποιήμα περιγράφεται η πνευματική διαδρομή του Γύφτου, συμβόλου της ελεύθερης ψυχής, κατά την οποία γκρεμίζει το σύμπαν και το ξαναστεριώνει. Απαρνιέται τα πάντα και τα δέχεται ξανά μέσα από την τέχνη. Αιρετικός και συμπονετικός, ένας ήρωας Νιτσεϊκών διαστάσεων και προδιαγραφών, ο Γύφτος μέσα από τους δώδεκα λόγους του αποτελεί την ύψιστη έκφραση της αδούλωτης σκέψης, της δημιουργικότητας και των νέων ξεκινημάτων. Παρά την έντονη εικόνα ξεπεσμού και παραίτησης, το μήνυμα και το όραμα του Γύφτου είναι αισιόδοξο και διαχρονικό.

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ

Γιάννης Χαρούλης

Μουσική: Λουκάς Θάνος

Ποίηση: Κωστής Παλαμάς

Ακούστε τα τραγούδια του album «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» στο YouTube.

 

χαρουλης χαρουλης χαρουλης

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για
bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το