«Έσβησε» η Αρλέτα: Θλίψη στην ελληνική μουσική σκηνή – Το «αντίο» συναδέρφων και του πολιτικού κόσμου

Από τη ζωή έφυγε σήμερα η Αρλέτα, στα 72 της χρόνια, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η τραγουδοποιός, νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα.

«Ήδη έχω κερδίσει τρεις φορές τον “κύριο” που λέγεται θάνατος, τι να πω, νομίζω ότι μάλλον έχουν σωθεί οι φορές μου. Το ότι ζω αυτήν τη στιγμή μάλλον είναι θαύμα», είχε δηλώσει η ίδια τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξή της.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το χρονικό της περιπέτειας με την υγεία της

Τα πρώτα προβλήματα με την υγεία της ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008. Λίγα λεπτά πριν από προγραμματισμένη συναυλία στον Βόλο λιποθύμησε, καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της ως σοβαρή.

Παρέμεινε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση, αλλά κατάφερε να αναρρώσει. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2017, εισήχθη στο «Αγία Όλγα» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και έμφραγμα. Εκεί έμελλε να αφήσει και την τελευταία της πνοή.

Η στενή της φίλη και κουμπάρα Σάννυ Μπαλτζή δημοσίευσε τη δυσάρεστη είδηση με μια ανάρτησή της στο Facebook:

Advertising

Συγκινημένος είναι και ο συνάδερφός της Λάκης Παπαδόπουλος:

Η καλλιτεχνική πορεία της 

Advertising

Η Αρλέτα (3 Μαρτίου 1945 – 8 Αυγούστου 2017) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ – Νικολέτα Τσάπρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ αν και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Κυψέλη, συνήθιζε να λέει ότι η πατρίδα της είναι τα Εξάρχεια.

Διαβάστε επίσης  Πέντε τραγούδια για να ξεπεράσεις το μεθύσι σου

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Advertising

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: “Μια Φορά Θυμάμαι”, “Τα Μικρά Παιδιά”, “Το Λέει Και Το Τραγούδι”, “Ο Λύκος”, “Το Τραγούδι Της Δραχμής”, “Καφενείο”, “Σερενάτα”, “Έρχεται Κρύο”, “Τσάι Γιασεμιού”, “Τα Ήσυχα Βράδυα”, “Batida de Coco”, “Μπαρ το Ναυάγιο”, “Λεωφορείο το 2”. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Η μουσική της Αρλέτας έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών.

Ανέκαθεν αγαπούσε την τέχνη παρόλο που δεν είχε καμία καλλιτεχνική επιρροή από την οικογένειά της. Βέβαια, μαζί με τον γιατρό πατέρας της και την αδερφή της τους άρεσε να τραγουδούν.

Advertising

«Είμαι πάρα πολύ μοναχικός άνθρωπος, πάντα ήμουν. Τώρα επειδή δεν μπορώ να πολυβγαίνω, έχω κινητικά προβλήματα, είμαι ακόμη περισσότερο. Βλέπω πολύ λίγους ανθρώπους τους οποίους τους αγαπώ και είναι ευχαρίστησή μου να μιλώ μαζί τους. Δεν ήμουν ποτέ κοσμικός άνθρωπος, ήμουν πολύ επικοινωνιακός άνθρωπος. Επικοινωνούσα με την πρώτη ευκαιρία και πολύ εύκολα, αλλά δεν ήμουν ούτε κοσμική ούτε κοινωνική. Από παιδί ήμουν έτσι και δεν έχω αλλάξει», είχε εκφράσει σε συνέντευξή της.

Advertising

Πώς την αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της τραγουδοποιού που σφράγισε την εποχή της. «Η Αρλέτα υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, ποιήτρια και ζωγράφος, που σφράγισε με την ευαισθησία, το λυρισμό, αλλά και την ανατρεπτικότητά της το ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».

Διαβάστε επίσης  Εφτά τραγούδια-ύμνοι για το φιλί που ζητάς

«Η Αρλέτα υπήρξε ένας φάρος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια καλλιτέχνης μοναδικής τρυφερότητας, μια τραγουδοποιός που άγγιξε το κοινό με τους ευαίσθητους στίχους της και τη ζεστή φωνή της. Τα τραγούδια της, αλύγιστα στο χρόνο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, θα μας κρατάνε συντροφιά, ακούραστα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. «“Τα ήσυχα βράδια…” μας, από δω και στο εξής, δεν θα είναι πια τα ίδια. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Αρλέτα, μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, δεν είναι πια κοντά μας. Έπειτα από μακρά ταλαιπωρία με την υγεία της, η τρυφερή κι αισθαντική φωνή της έσβησε, τα τραγούδια της όμως, τόσο εκείνα που έγραψε η ίδια, όσο και εκείνα των σημαντικών δημιουργών που ερμήνευσε, θα μας συντροφεύουν πάντα. Η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1945 και η καλλιτεχνική της φύση την οδήγησε αρχικά στην Καλών Τεχνών, γρήγορα όμως την κέρδισε το τραγούδι, εν μέσω της δεκαετίες του ’60, του ελληνικού «νέου κύματος» και των μπουάτ. Η φωνή της ξεχώρισε, όπως ξεχώρισε και το σπάνιο ήθος της, η επιλεκτικότητά της όσον αφορά τις εμφανίσεις της στη σκηνή, αλλά και συνολικά τη δημόσια παρουσία της. Τραγούδησε τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε στη δισκογραφία και με δικά της τραγούδια, ενώ λίγο αργότερα έκανε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με τραγούδια των Λάκη Παπαδόπουλου και Μαριανίνας Κριεζή. Εκείνη που χαρακτηρίστηκε «ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ», κέρδισε, μέσα από τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, κάτι πραγματικά σπάνιο, να αγαπηθεί από διαδοχικές γενιές που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της και εκτίμησαν την ιδιαίτερη παρουσία της, το ταλέντο αλλά και το ήθος της, τον γνήσιο ρομαντισμό αλλά και το γλυκόπικρο χιούμορ της. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλειά της και απευθύνουμε στους οικείους της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Διαβάστε επίσης  RNS επιστροφές με Pero και Αδέσποτο
Advertising

«Σίγησε σήμερα, μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, η Αρλέτα, μια σημαντική καλλιτέχνης, η οποία ξεκίνησε με το «νέο κύμα», συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και άφησε το στίγμα της ακόμα και στις νεότερες γενιές. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

«Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θλίψη αποχαιρετούν την τραγουδοποιό Αρλέτα. Αγαπημένη ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός, με την ιδιαίτερη και αισθαντική της φωνή γνώρισε μεγάλη επιτυχία την εποχή των Μπουάτ. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της πορεία τη δεκαετία του 60 τραγουδώντας μεγάλους Συνθέτες όπως Σπανό, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαυρουδή και άλλους. Ανήκε στους δημιουργούς του Νέου Κύματος. Σταθμός στη σταδιοδρομία της η συνεργασία της με το Λάκη Παπαδόπουλο και τη Μαριάννα Κριεζή. Άφησε το προσωπικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε ήρεμα και αθόρυβα όπως και έζησε. Θα την θυμόμαστε…».

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε