Αστικές καλλιέργειες όπως αστική επανάσταση;

Οι αστικές καλλιέργειες αποτελούν μια τάση όσον αφορά την καλλιέργεια και τη διανομή τροφής στα αστικά περιβάλλοντα. Ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Ολλανδία, η Μ.Βρετανία και η Ιαπωνία. Βρίσκει τις ρίζες της ήδη από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια του δεύτερου. Οι αστικές καλλιέργειες αποτελούν συν τις άλλοις μία μέθοδο που συμβάλει στη μείωση της πίεσης που ασκείται στη γη και στο σύστημα παραγωγής τροφής. Τα οφέλη της εντοπίζονται και στη διαχείριση περιβαλλοντικών φαινομένων που επηρεάζουν τις πόλεις, λόγω της αστικοποίησης και της ρύπανσης του αέρα.

Ο όρος “αστικές καλλιέργειες” ή “αστικές φάρμες” αναφέρεται σε κάθε είδος καλλιέργειας, επεξεργασίας και διανομής το οποίο ασκείται σε αστικό χώρο. Πέρα από τις φυτικές καλλιέργειες μπορεί να περιλαμβάνει και ζωικές ,όπως η μελισσοκομεία ή οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο UN Food and Agriculture Organization αναφέρει πως 800 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά ή ανατρέφουν τα δικά τους ζώα. Οι αστικές καλλιέργειες έχουν εμφανή οφέλη σε τομείς όπως η οικονομία, η κοινωνία,το περιβάλλον και η υγεία. Μέσω της οριζόντιας γεωργίας μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ευκολότερη πρόσβαση σε τροφή μη αναπτυσσόμενη βιομηχανικά. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται το μικρότερο κόστος, η ελάχιστη ή καθόλου χρήση αγροχημικών, και η ταχύτερη διανομή. Ταυτόχρονα επαναχρησιμοποιούνται τα οργανικά υλικά και απαιτούνται λιγότερα μέσα παραγωγής.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αυτό το είδος γεωργίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι καταναλωτές τείνουν να δημιουργούν πιο στενές κοινωνικές σχέσεις με τον περίγυρο τους. Εξάλλου η κηπουρική είναι και θεραπευτική!

Διαβάστε επίσης  Υδροπονία: η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα
Αστικές καλλιέργειες
Πηγή εικόνας: theconservation.com

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη οι αστικές καλλιέργειες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της τοπικής θερμοκρασίας, των πλημμυρών και να ενισχύσουν την βιοποικιλότητα της περιοχής. Φυσικά μία από τις ιδιότητες των φυτών είναι και το φιλτράρισμα του αέρα. Έχουν την ιδιότητα να αιχμαλωτίζουν και να συγκρατούν προσωρινά ρυπογόνα μόρια (όπως της καύσιμης ύλης και των οχημάτων). Τα φαινόμενα του νέφους και της αιθαιλομίχλης είναι ίσως γνωστά σε όλους τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Αν όλες οι ταράτσες στην Αθήνα “πρασίνιζαν” το νέφος θα μειώνονταν μέχρι και 50%.

Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν τους μελετητές στη θεωρία πως οι αστικές καλλιέργειες οδηγούν σε ένα είδος επανάστασης. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη ένας μεγάλος και καλά οργανωμένος χώρος στη Παπαγιαννοπούλου & Φλεριανού (κτήμα Φλεριανού), στη περιοχή Κίτσι Κορωπίου. Στη Θεσσαλονίκη στο δήμο Παύλου Μελά,η ομάδα ΠερΚα άρχισε να καλλιεργεί σε ένα μικρό τμήμα από την έκταση των 689 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου από το 2011. Επίσης στο δήμο Αγίας Τριάδας υπάρχουν στρέμματα που ανήκουν και καλλιεργούνται από τους κατοίκους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η