Η αποδάσωση, ή αλλιώς γνωστή και ως αποψίλωση, κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 18,7 εκατομμύρια στρέμματα δάσους! Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 27 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό. Αναμφίβολα, λοιπόν, η ζημιά που προκαλείται από την εξαφάνιση όλων αυτών των δασών, είναι τεράστια όχι μόνο σε τοπική, αλλά και σε πλανητική κλίμακα.
Τι είναι, όμως, η αποδάσωση; Με τον όρο αποδάσωση ή αποψίλωση (deforestation) αναφερόμαστε στην αφαίρεση δασών, σε μεγάλη κλίμακα, από μία περιοχή. Συνήθως, οι περιοχές αυτές μετά χρησιμοποιούνται για μη δασική χρήση, γεγονός που συχνά οδηγεί στην καταστροφή της ποιότητας του εδάφους.
Αιτίες αποδάσωσης
Η λίστα με τις αιτίες του φαινομένου της αποδάσωσης είναι μακρά. Ας επικεντρωθούμε όμως στη σημασία της εκμετάλλευσης του ξύλου και του εδάφους. Σύμφωνα με τη WWF, σχεδόν τα μισά από τα δέντρα που κόβονται παράνομα από τα δάση χρησιμοποιούνται ως καύσιμα. Ακόμη, σημαντική είναι και η δημιουργία χώρου μέσω της αποδάσωσης για το χτίσιμο κτιρίων και κατοικιών. Γεγονός που θα βοηθήσει την αστικοποίηση των ανθρώπων. Παράλληλα, η γη χρησιμοποιείται και για την εκτροφή ζώων ή τη γενικότερη γεωργική δραστηριότητα. Οι αγρότες των περιοχών αυτών, ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή φοινικέλαιου, σόγιας και ξυλείας και βοοειδών προϊόντων. Μάλιστα, η υπερβόσκηση του εδάφους, συχνά, οδηγεί στην απώλεια νέων φυτών. Αξίζει να σημειωθεί, πως η αποδάσωση χρησιμεύει και στην παραγωγή ακόμη περισσότερων εμπορικών ειδών από τα δέντρα, όπως το χαρτί.
Επίσης ένα πολύ σημαντικό αίτιο της αποδάσωσης είναι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο είναι σκόπιμα ανθρωπογενείς. Είτε από εμπρηστές είτε από οικονομικά συμφέροντα. Τέτοια είναι η οικοδόμηση στη γη, είτε είναι πολυκατοικίες ή επιχειρήσεις είτε ακόμη και ανεμογεννήτριες και το κέρδος που θα επιφέρουν όα αυτά.
Οι συνέπειες της αποδάσωσης στο περιβάλλον και στη ζωή μας
Όπως γνωρίζουμε καλά, τα δέντρα παράγουν το οξυγόνο που αναπνέουμε.
Εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή των δασικών εκτάσεων στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τα δάση είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση του CO2 που εκπέμπουμε. Συνεπώς, η ύπαρξη λιγότερων δέντρων θα αυξήσει το ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Αυτό θα οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αλλά και στην όξυνση ενός χρόνιου προβλήματος της ανθρωπότητας. Ενώ έχουμε τους πιο φυσικούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την απορρόφηση του CO2, τα δάση, επιλέγουμε να τα καταστρέψουμε.
Τα δάση θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς σε διάστημα εκατό ετών εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός αποδάσωσης, σύμφωνα με τη National Geographic
Σε περίπτωση εξαφάνισης των δασών, η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Υπολογίζεται πως σχεδόν το 80% των ειδών μπορεί να χάσουν το φυσικό τους καταφύγιο, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία. Επιπλέον, η βιοποικιλότητα που υπάρχει σε μέρη με μεγάλες δασικές εκτάσεις θα επηρεαστεί από την καταστροφή των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων του. Έτσι, δεν είναι απίθανο να φτάσουμε και σε μείωση της βιοποικιλότητας και εξαφάνιση των ειδών.
Αποδάσωση: η αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της αποδάσωσης δεν στηρίζεται μόνο σε ένα παράγοντα. Οφείλουν να υπάρξουν προσπάθειες από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το κάθε άτομο ξεχωριστά. Ήδη, έχουν υπάρξει κάποιες θετικές αντιδράσεις. Πιο αναλυτικά, η COP26, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αποτελεί μια καλή αρχή.
Στη διάρκεια της Διάσκεψης, αποφασίστηκε να σταματήσει η αποδάσωση ως το 2030. Βέβαια, ο στόχος αυτός χαρακτηρίζεται υπερβολικά μακρινός από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η απόφαση αυτή ορίζει πως όσες χώρες συμφώνησαν, θα πρέπει μέχρι το 2030 να έχουν συγκεντρώσει πάνω από 19 δις δολάρια για την προστασία των δασών. Αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με το 2014, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα. Αυτό συνεπάγεται πως η συμφωνία θα υιοθετηθεί από τουλάχιστον 100 χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών! Μεταξύ αυτών είναι το αρκτικό δάσος του Καναδά, ο Αμαζόνιος στη Βραζιλία και η τροπική ζούγκλα στο Κονγκό.
Όμως, απαραίτητη είναι και η ατομική προσπάθεια. Μερικές προτάσεις είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη χρήση του χαρτιού. Να κάνουμε ανακύκλωση και να αγοράζουμε ανακυκλώσιμα προϊόντα. Επιπλέον, καλό θα ήταν και να ψάχνουμε για πιστοποίηση του Forest Stewardship Council (FSC) όταν αγοράζουμε ξύλο ή προϊόντα του. Τέλος, ας προσέξουμε και τις διατροφικές μας επιλογές. Η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά και η αποφυγή του φοινικέλαιου, αν δεν παράγεται με βιώσιμο τρόπο, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της αποδάσωσης.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- COP26: Συμφωνία για φρένο στην αποδάσωση, ανακτήθηκε από www.dw.com, τελευταία επίσκεψη 21/5/2022
- Η πραγματικότητα της αποδάσωσης, ανακτήθηκε από www.offlinepost.gr, τελευταία επίσκεψη 21/5/2022
-
Συνέπειες της αποψίλωσης των δασών, ανακτήθηκε από www.renovablesverbes.com, τελευταία επίσκεψη 21/5/2022
Advertising