Η παράδοση της ιστορίας των Χριστουγεννιάτικων καρτών

χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:pinterest.com

Η παράδοση της ιστορίας των πρώτων Χριστουγεννιάτικων καρτών αποδίδεται στον Άγγλο  Sir Henry Cole, που εργαζόταν στο Υπουργείο Εκπαίδευσης της Αγγλίας. Το 1843, βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα του ανεπαρκούς χρόνου για να αποστείλει χριστουγεννιάτικες ευχές σε φίλους και συνεργάτες. Έτσι, αποφάσισε να προσλάβει τον καλλιτέχνη John Calcott Horsley για να σχεδιάσει μια κάρτα που να περιλαμβάνει εικόνες μελλοντικών ευχών. Η κάρτα αυτή, γνωστή ως “Christmas Card,” περιλάμβανε σκηνές φιλανθρωπίας και ήταν διαθέσιμη για αγορά με το ποσό του ενός σελίνι (νόμισμα της εποχής).

χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:wikipedia.org (Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα στον κόσμο εμπορικής παραγωγής, σχεδιασμένη από τον John Callcott για τον Henry Cole το 1843)

Αρχικά, η παράδοση των Χριστουγεννιάτικων καρτών ήταν προνομιούχο προνόμιο των πλούσιων, καθώς η παραγωγή τους ήταν αρκετά δαπανηρή. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία εξελίχθηκε και έγινε πιο προσιτή, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στην παράδοση.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες εξαπλώθηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας παράδοσης. Τα θέματα των καρτών ποικίλλουν από παραδοσιακές χειμερινές σκηνές και θρησκευτικά σύμβολα μέχρι τα πιο σύγχρονα και χιουμοριστικά θέματα.

χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:wikipedia.org (Χριστουγεννιάτικη κάρτα, 1880)
χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:wikipedia.org (Βικτωριανή κάρτα του 1885)
χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:wikipedia.org (Χριστουγεννιάτικη κάρτα του 1904)
χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:wikipedia.org (Χριστουγεννιάτικη κάρτα του 1907)
χριστουγεννιάτικων καρτών
Πηγή:wikipedia.org ( Χριστουγεννιάτικη κάρτα του 1912)

Η επιτυχία αυτών των πρώτων Χριστουγεννιάτικων καρτών ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες και εκδοτικούς οίκους να δημιουργήσουν δικές τους εκδόσεις. Έτσι, η παράδοση των Χριστουγεννιάτικων καρτών εξαπλώθηκε και εξελίχθηκε στον χρόνο, καθιερώνοντας την πρακτική της ανταλλαγής ευχών και των χριστουγεννιάτικων καρτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Advertisements
Ad 14

Πηγή:

Christmas Card Διαθέσιμο από:https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_card (τελευταία πρόσβαση 21/12/23)

Διαβάστε επίσης  Το Κέντρο Έρευνας - Μουσείο του Βασίλη Τσιτσάνη

Σπουδάζω στο τμήμα Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και είμαι Πολιτικός Επιστήμονας. Από μικρή ηλικία με απασχολούσαν τα θέματα που είχαν να κάνουν με την κοινωνία και ειδικότερα τα ζητήματα που αφορούσαν το έγκλημα. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα παράλληλα με τις σπουδές μου να λάβω μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο με τίτλο ''Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία στο μυαλό ενός δράστη''. Για μένα το να γράφω είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και φυσικά να επικοινωνώ την επιστήμη μου μέσα από τα άρθρα μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της