Η επινόηση του κρουασάν και γιατί λανθασμένα θεωρείται προϊόν γαλλικής ζαχαροπλαστικής

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι το κρουασάν είναι προϊόν γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η ιστορία όμως αποδεικνύει το αντίθετο, καθώς το κρουασάν έχει αυστριακή καταγωγή και αποτελεί σύμβολο νίκης, αφού επινοήθηκε ύστερα από αντίξοες συνθήκες.

Η επινόηση του κρουασάν
Η πολιορκία της Βιέννης 1683

Η πολιορκία της Βιέννης

Η Βιέννη πολιορκήθηκε δύο φορές από τους Οθωμανούς και τις δύο φορές αναποτελεσματικά. Η πρώτη ήταν το 1529, όπου σουλτάνος ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και η δεύτερη το 1683. Τακτική του οθωμανικού στρατού κατά τις πολιορκίες του, ήταν να σκάβει λαγούμια κάτω από τα τείχη των υπερασπιστών και στη συνέχεια να τα ανατινάζει. Για τον λόγο αυτό, ένα μέρος του στρατού αποτελούνταν από τους “λαγουμτζήδες”, που σκοπός τους ήταν η διάλυση του τείχους.

Ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Δ’, κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας της Βιέννης, απαίτησε την παράδοση της πόλης. Ο επικεφαλής των πολιορκημένων Ερνστ Ρούντιγκερ Γκραφ φον Στάρεμπεργκ, αρνήθηκε να παραδώσει την πόλη ξεκινώντας έτσι έναν σκληρό πόλεμο τεράστιας σημασίας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου κατέφτασαν ενισχύσεις για τους πολιορκημένους μέσα από ένα κύμα ενθουσιασμού και ελπίδας. Οι ενισχύσεις ήταν ο δούκας της Λωρραίνης Κάρολος Ε΄ και ο Πολωνός βασιλιάς Ιωάννης Γ΄ Σομπιέσκι, καθώς και χριστιανικά στρατεύματα από διάφορες άλλες περιοχές, όπως τη Σαξονία και τη Βαυαρία. Οι συμμαχικές χριστιανικές δυνάμεις κατάφεραν να συγκεντρώσουν 84.000 στρατιώτες, ενώ οι Οθωμανοί διέθεταν 150.000 στρατιώτες και 12.000 γενίτσαρους.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Non expedit: ο Πάπας εναντίον του ιταλικού Βασιλείου

Στην δεύτερη πολιορκία, οι “λαγουμτζήδες” είχαν φτάσει αρκετά κοντά στην επίτευξη του σκοπού τους, όμως για κακή τους τύχη, άκουσαν τους θορύβους του σκαψίματος οι φουρνάρηδες της Βιέννης. Αμέσως ειδοποίησαν τον στρατό και ο κίνδυνος αποφεύχθηκε. Οι Οθωμανοί μετά από πολλούς μήνες σφοδρής μάχης αλλά και αναποτελεσματικότητας, αποχώρησαν δίνοντας μια τεράστια νίκη στον χριστιανικό κόσμο, με σπουδαία σημασία, καθώς σταμάτησαν την επέλαση των Οθωμανών στην Ευρώπη.

Η επινόηση του κρουασάν

Οι ήρωες φουρνάρηδες

Μετά τη σπουδαία νίκη, οι φουρνάρηδες έγιναν ήρωες και γιόρτασαν την ένδοξη νίκη της χώρας τους με τη δημιουργία ενός γλυκίσματος ως σύμβολο για την νίκη τους έναντι των Τούρκων. Δίπλωσαν λοιπόν την ζύμη που είχαν για τα γλυκά τους σε σχήμα μισοφέγγαρου με σκοπό να κοροϊδέψουν την σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αρχική ονομασία του κρουασάν ήταν “kipfel” που σημαίνει μισοφέγγαρο στα γερμανικά.

Το “kipfel” φτάνει στη Γαλλία

Το 1770 η Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον 16ο. Κάποια στιγμή η Μαρία ζήτησε από τους σεφ να της φτιάξουν το αγαπημένο της γλύκισμα που ήταν το “kipfel”. Οι σεφ πραγματοποίησαν την επιθυμία της, αλλάζοντας όμως λίγο τη συνταγή και μετονομάζοντας το kipfel σε croissant, που επίσης σημαίνει μισοφέγγαρο αλλά στα γαλλικά.

Advertising

Το κρουασάν, αν και σύμβολο της τεράστιας νίκης στη Βιέννη, με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και για το γεγονός αυτό ευθύνεται η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα, όπου η καταγωγή της προέρχεται από τη Βιέννη.

 

 

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην