Οι σπουδαιότερες γυναίκες-ιππότες στην ιστορία

Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ιστορίας. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά για διάφορα τάγματα γυναικών ή μεμονωμένες προσωπικότητες, που ξεχώρισαν. Είτε στην πολιτική, είτε στο πεδίο της μάχης ως γυναίκες-ιππότες και έβαλαν τη δική τους πινελιά στην Ιστορία. 

γυναίκες-ιππότες

Το Τάγμα του Πέλεκυ

Ο κόμης Ρεϊμόν Μπερενγκέρ ίδρυσε το 1149 το Τάγμα του Πέλεκυ στην Καταλονία της Ισπανίας. Το συγκεκριμένο τάγμα δημιουργήθηκε για τις γυναίκες-ιππότες, που είχαν υπερασπιστεί την πόλη Τορτόζα από τους Μουσουλμάνους. Ο Ρεϊμόν είχε επανακτήσει τη συγκεκριμένη πόλη, αλλά ήξερε πως οι μουσουλμάνοι σχεδίαζαν καινούργια επίθεση εναντίον της μέσα στο χρόνο. Πράγματι, η πολιορκία ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου του 1149 και αποτέλεσε μια σκληρή πολιορκία με πολλά θύματα και από τις δυο μεριές.Η πλάστιγγα έγειρε προς τη μεριά των μουσουλμάνων, καθώς οι κάτοικοι είχαν  εξαντληθεί από την έλλειψη προμηθειών και τις συνεχόμενες μάχες.

Οι στρατιώτες θεωρούσαν, πως η πόλη ήταν ήδη χαμένη και πως δεν υπήρχε ελπίδα, παρακαλώντας τον κόμη Ρεϊμόν να την παραδώσει. Οι γυναίκες όμως της πόλης είχαν αντίθετη άποψη. Φόρεσαν στρατιωτικό εξοπλισμό και ξεχύθηκαν στη μάχη, όπου κατανίκησαν των εχθρό, τρέποντάς τον σε φυγή. Ο άρχοντας της Τορτόζας για να τις τιμήσει, δημιούργησε το Τάγμα του Πέλεκυ και έδωσε στις γυναίκες ιδιαίτερα προνόμια, πρωτοφανές για την εποχή. Αποκαλούνταν « γυναίκες-ιππότες», τίτλος που δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί σε γυναίκα στο μεσαίωνα. 

Το Τάγμα της Παρθένου Μαρίας

Το συγκεκριμένο τάγμα, ιδρύθηκε απ’ τον Ιταλό αριστοκράτη Λοντερίγκο Ντ’αντάλο το 1233, ήταν το πρώτο που έδωσε σε γυναίκα τον τίτλο του «ιππότη».

Διαβάστε επίσης  Το παλαιότερο τελετουργικό μνημείο στη Σαουδική Αραβία

Γκάιτα, η Νορμανδή πολεμίστρια

Το όνομα της Γκάιτα εμφανίζεται στα έγγραφα της Βυζαντινής πριγκίπισσας Άννας Κομνηνού, όπου αναφέρεται σε μια γυναίκα που, με το πάθος της εμψύχωνε τους στρατιώτες της. Ήταν γυναίκα ενός Νορμανδού στρατηγού, ο οποίος επιτέθηκε στο Βυζάντιο στα τέλη του 11ου αιώνα. Η Άννα είχε εντυπωσιαστεί τόσο από τη Νορμανδή πολεμίστρια, εξυμνώντας την για το πάθος στη μάχη και για τον τρόπο, με τον οποίο ενθάρρυνε τους στρατιώτες της.

Ματίλντα της Τοσκάνης

Η Ματίλντα αποτελούσε μοναδική κληρονόμο της οικογενείας της και ήταν θετή κόρη του Πάπα Γρηγόριου Ζ’. Η ανατροφή της έγινε, όπως αρμόζει σε μια αριστοκράτισσα, με άπειρα πλούτη, στρατιωτική εκπαίδευση. Όσο μεγάλωνε, άρχισε να πολεμά στις μάχες και να διοικεί ένα ολόκληρο τάγμα. Παράλληλα, λόγω της ανατροφής της, κατάφερνε και διοικούσε κάστρα και εκτάσεις γης, παίρνοντας μέρος σε πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες σημάδεψε με τον χαρακτήρα και τις αποφάσεις της. Κατάφερε να αποκτήσει το αξίωμα του αντιβασιλέα της Ιταλίας. 

γυναίκες-ιππότες

 

Άλλες σπουδαίες γυναίκες-ιππότες

 

Η Πετρονίλα, κόμισσα του Λέστερ, φόρεσε πανοπλία και πολέμησε στο πλευρό του συζύγου της, για να υπερασπιστεί τα εδάφη της.

Η Ουράκα, βασίλισσα της Καστίλης και της Αραγώνας πολέμησε για 13 χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει το θρόνο στο γιο της.

Τον 14ο αιώνα, η Άγκνες Χοτότ μεταμφιέστηκε σε άντρα και μονομάχησε αντι του πατέρα της, για να αποκαταστήσει την τιμή της οικογένειάς της.

Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί από το συγκεκριμένο άρθρο η Ιωάννα της Λωραίνης. Η νεαρή κοπέλα, που με το θάρρος της ηγήθηκε του γαλλικού στρατού έναντι των Άγγλων στην Ορλεάνη το 1429. Στιγμάτισε την ιστορία με το ήθος της και τις ηγετικές της ικανότητες, μόνο που το τέλος της δεν ήταν αυτό που της άρμοζε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Ιωάννα της Λωραίνης στο MaxMag εδώ.

Διαβάστε επίσης  Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αποκρυπτογραφήθηκαν τα μυστικά του

 

Πηγή:

Μηχανή του Χρόνου:«Από το γυναικείο Τάγμα του Πέλεκυ στην τηλεοπτική «Μπριέν» του Game of Thrones. Ποιες γυναίκες ιππότες υπερασπίστηκαν τις πόλεις τους. Η διασημότερη απ΄ όλες, η Ιωάννα της Λωραίνης κάηκε στην πυρά.»

 

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι