Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (Irish Republican Army-IRA) ήταν μία παραστρατιωτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1919. Αποτελούσε τη συνέχεια των Ιρλανδών Εθελοντών, με ίδρυση το 1913. Στόχος αυτής της οργάνωσης ήταν η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ιρλανδίας από τους Βρετανούς και η ίση μεταχείριση των Καθολικών και των Προτεσταντών. Επιπλέον, η οργάνωση αποσκοπούσε και στη προσκόλληση της Βορείου Ιρλανδίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης ήταν και μέλη του τότε Ιρλανδικού Εθνικιστικού Κόμματος, Σιν Φέιν. Παρόλο αυτού, ο IRA δρούσε ανεξάρτητα από το κόμμα με σπάνια πολιτική επιρροή.
Την περίοδο 1919-1921, το Ιρλανδικού Πολέμου για Ανεξαρτησία δρούσε με μορφή ανταρτοπόλεμου, στήνοντας ενέδρες με ομάδες των 15 έως 30 μελών. Οι επιτυχίες της οργάνωσης είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του βρετανικού Στρατού και τη δημιουργία του Ιρλανδικού κράτους. Το κράτος, όμως, θα βρισκόταν υπό μορφή κτήσης. Αυτό δυσαρέστησε αρκετούς και παρατηρήθηκε ένας διχασμός στους κόλπους του IRA.
Από τη μία πλευρά, ήταν αυτοί που υποστήριζαν τη σύναψη Ειρήνης με τους Βρετανούς, δημιουργώντας το τακτικό στρατό του Ελεύθερου Ιρλανδικού Κράτους. Η άλλη πλευρά αποτελούνταν από αυτούς που υποστήριζαν πως ο αγώνας θα έπρεπε να συνεχιστεί για την πλήρη ανεξαρτησία. Αυτοί δημιούργησαν το Στρατό των Ατάκτων. Ο Εμφύλιος (1922-1923) τελείωσε με νίκη του τακτικού στρατού, όμως οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν.
Ο IRA χαρακτηρίστηκε δύο φορές ως παράνομη οργάνωση, το 1931 και το 1936. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οργάνωση δημιούργησε πολλά προβλήματα στη κυβέρνηση, με αντίποινα την εκτέλεση πέντε ηγετικών στελεχών της. Είχε ζητήσει βοήθεια και από τον Χίτλερ, με σκοπό το διωγμό των Βρετανών. Τελικά, το 1948 η Ιρλανδία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία, αποχωρώντας από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Όμως τα πράγματα για την οργάνωση δεν τελείωναν εκεί.
Κατά τη περίοδο του 1950 και 1960 είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στη Βόρεια Ιρλανδία από τον IRA, χωρίς ανταπόκριση.
Οι Ματωμένες Κυριακές
Στις 21 Νοεμβρίου 1920, ο βρετανικός στρατός, θέλοντας να απαντήσει για το θάνατο 14 Άγγλων από τον IRA, άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 15 φιλάθλους στο Δουβλίνο κατά τη διάρκεια του αγώνα Τιπερέρι-Δουβλίνου. Οι ταραχές συνεχίστηκαν όλο το βράδυ εκείνης της ημέρας, με το Κάστρο του Δουβλίνου να έχει μετατραπεί σε φυλακή. Συνολικά 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στις 30 Ιανουαρίου 1972 εκδηλώθηκαν τα γεγονότα της πιο γνωστής Ματωμένης Κυριακής. Εξυμνήθηκε από καλλιτέχνες της ροκ, όπως οι U2 («Sunday Bloody Sunday»), Stiff Little Fingers («Bloody Sunday»), Τζον Λένον («Sunday Bloody Sunday», «The Luck of the Irish») και Πολ ΜακΚάρτνεϊ («Give Ireland Βack to the Irish»).
Σε μία ειρηνική πορεία στο Ντέρμπυ της Βορείου Ιρλανδίας υπέρ της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και της αποχώρησης του βρετανικού Στρατού, 26 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους 6 παιδιά. Πολλοί διαδηλωτές πυροβολήθηκαν πισώπλατα, καθώς έτρεχαν να αποφύγουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των Βρετανών.
Ο IRA, μετά τον Ιρλανδικό Εμφύλιο παρέμεινε στην ίδια μορφή για σαράντα χρόνια, όταν χωρίστηκε στον επίσημο (OIRA) και τον προσωρινό IRA (PIRA) το 1969. Τα μέλη του προσωρινού IRA ήταν υπέρ της τρομοκρατίας και ονομάστηκαν Provos εξαπολύοντας πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Βρετανών. Ένα παρακλάδι της PIRA ήταν ο Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός. Επίσης, ο IRA Συνέχειας (CIRA) διασπάστηκε το 1986 από το PIRA, αλλά και το 1997 το πραγματικό IRA (RIRA), το οποίο αποτελείται από μέλη που αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.
Προσπάθεια συμφιλίωσης
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες για συμφιλίωση. Τον Ιούνιο του 2012, η Βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφτηκε τη Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος των εορτασμών των 60 χρόνων στο θρόνο της Βρετανίας. Αυτή της η πράξη ήταν αρκετά συμβολική και τεράστιας σημασίας, σφίγγοντας το χέρι του Martin McGuinness, παλιού διοικητή του IRA.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Irish Republican Army. Ανακτήθηκε από www.britannica.com/topic/Irish-Republican-Army (τελευταία πρόσβαση 12.12.2020)
Η αιματοβαμμένη ιστορία του ΙΡΑ. Ανακτήθηκε από www.newsbeast.gr/world/arthro/477980/h-aimatovammeni-istoria-tou-ira (τελευταία πρόσβαση 12.12.2020)
Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Ιρλανδικός_Δημοκρατικός_Στρατός (τελευταία πρόσβαση 12.12.2020)
Ματωμένες Κυριακές. Ανακτήθηκε από sansimera.gr/articles/341 (τελευταία πρόσβαση 12.12.2020)