Για κάποιους -κι όμως- η αγάπη είναι δύσκολη: Η διαφήμιση της ANZ

Η ομοφοβία δεν είναι ένα φαινόμενο σημερινό, μα θα έπρεπε σήμερα να μην υφίσταται καν. Άνθρωποι που κατακρίνουν σεξουαλικές επιλογές και επιτίθενται σε ομόφυλα ζευγάρια έχουν «πετύχει» να κάνουν τα ζευγάρια αυτά να φοβούνται για τις ακραίες αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα; πράγματα απλά και δεδομένα, όπως για παράδειγμα μια αγκαλιά ή ένα φιλί σε δημόσιους χώρους, να μη γίνονται. Όπως διαβάσαμε στη Lifo το τραπεζικό ίδρυμα λοιπόν, ANZ Bank, στη Νέα Ζηλανδία, αποφάσισε να ασχοληθεί μέσω έρευνας με αυτό το φαινόμενο και τα αποτελέσματα -όπως όλοι περιμέναμε- επιβεβαιώνουν αυτόν το φόβο «εκδήλωσης».

Τα μέλη της LGBTI κοινότητας λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα, δε τολμούν να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις τρυφερότητας με τον/τη σύντροφό τους. Ένα μεγάλο ποσοστό, όπως αυτό του 39%, δήλωσε πως διστάζει αρκετά να πιάσει το χέρι του αγοριού ή κοριτσιού του, αν και θα το ήθελε πολύ. Επίσης, το 48% πιστεύει πως οι αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου αποτελούν την αιτία για αυτή τη φοβία. Ένα ποσοστό που -δυστυχώς- δεν είναι καθόλου μικρό. Υπήρξαν πολλά ακόμη ευρήματα σε αυτή την έρευνα, η οποία έγινε με αφορμή την καμπάνια #HoldTight, με πρωτοβουλία της ANZ. Έτσι, έγινε μια διαφήμιση, κατά την οποία οι Νεοζηλανδοί ενθαρρύνονται να κρατηθούν χέρι-χέρι με τον/τη σύντροφό τους και στη συνέχεια ανεβάζουν αυτή τη στιγμή σε φωτογραφία στα social media. Να τονίσουμε, πως οι υπεύθυνοι της καμπάνιας ζητάνε από όλους τους συμμετέχοντες να μη διστάσουν, ακόμη και απέναντι σε επικριτικά βλέμματα περαστικών.

Κυκλοφόρησε μάλιστα, το παρακάτω σποτάκι, που παρουσιάζει μερικά ομόφυλα ζευγάρια να σφίγγουν τα χέρια τους:

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Γυναίκες Φιλόσοφοι που θα έπρεπε να γνωρίζουμε
Ad 14

https://www.youtube.com/watch?v=kE8YLs-_SR8&feature=youtu.be

Γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να κάνουμε καμπάνιες και διαφημιστικά για τα αυτονόητα; Τόσα χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης και έχουμε μάθει να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τη φυλή και τη θρησκεία. Γιατί νομίζεις πως μπορείς απλώς να κατακρίνεις συμπεριφορές που δήθεν χαλάνε την αισθητική(;) σου; Η λέξη ‘αισθητική’ προϋποθέτει διαύγεια και καλοσύνη, πράγματα που είναι άγνωστα στο λεξιλόγιο των ομοφοβικών. Γιατί φοβάσαι κάτι που τυχαία δεν είσαι; Τρέμεις για κάτι που ούτε καν σε πλησιάζει, ούτε καν ασχολείται μαζί του. Άτομα που σου ζητάνε μονάχα την απόλαυση απλών, καθημερινών στιγμών χωρίς φόβο.

Όχι, δε γίνεται να είσαι ομοφοβικός και ταυτόχρονα καλός πατέρας, σύζυγος και γιος. Όταν έχεις πρόβλημα με καθετί διαφορετικό από εσένα, σημαίνει πως έχεις πρόβλημα με τον ίδιο σου τον εαυτό. Όχι, αυτοί που θα έπρεπε να ντρέπονται, δεν είναι σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στο παραπάνω σποτάκι, αλλά εσύ. Εσύ που δεν έχεις μάθει ακόμα πως το μόνο που μπορεί να διακρίνει έναν άνθρωπο από έναν άλλον, είναι η ανθρωπιά και η καλοσύνη του.

Και για όσους διαμαρτύρονται για τη συνεχή διαμαρτυρία της LGBTI κοινότητας, να δουν «μέσα» τους και ύστερα δίπλα τους. Ναι, μέχρι τα δικαιώματα αυτών των ατόμων να είναι πλήρως ίσα με εκείνα των straight, πρέπει εκείνοι να αγωνίζονται συνεχώς.

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.