Parkour: Η πόλη ως “εμπόδιο” αθλητικής διαδρομής

Μέσα στις δραστηριότητες της σύγχρονου αστικού πολιτισμού, και ιδιαίτερα στην Αστική Τέχνη, μαζί με το γκράφιτι, το beat-boxing, το skateboard, τον hip hop χορό και όλα τα άλλα, υπάρχει και η αστική έκδοση του παρκούρ.

Το Parkour (γαλλικό = διαδρομή), είναι αθλητική τεχνική που χρησιμοποιεί στοιχεία της πόλης και της υπαίθρου ως εμπόδια για προσπέραση, με άλματα και αναρρίχηση. Ο στόχος είναι η προσπέραση από το ένα σημείο στο άλλο σημείο όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα . Είναι γνωστό και ως Τέχνη της Κίνησης, είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρ) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ). https://www.youtube.com/watch?v=TeXdkV2JtKc

Η γέννηση του Parkour

Το Parkour γεννήθηκε το 1930 στην αρχή αρχή εμπνευσμένο από τη «φυσική μέθοδο της αθλητικής αγωγής» του Georges Hebert. Ο ένας από τους δυο συνιδρυτές του σύγχρονου Parkour David Belle, (και Sebastien Foucan)  έμαθε την «φυσική μέθοδο” από τον πατέρα του στα δάση της βόρειας Γαλλίας. Μετά τη μετακόμιση τους σε ένα προάστιο του Παρισιού, ο David προσπάθησε να εφαρμόσει τις γνώσεις του πατέρα του και σε αστικό περιβάλλον, στην πόλη. Σταδιακά, το «προσπέρασμα» των καθημερινών μικρών εμποδίων έγινε ένα σπορ, ο Belle μαζί με άλλους ομοϊδεάτες, οπαδούς σιγά σιγά,  άρχισαν να προσπερνούν όλο και μεγαλύτερα εμπόδια ακόμα και κτίρια . 

Το 1997, ο Belle και ο Foucan δημιούργησαν την ομάδα Yamakasi. Μετά την διάσπαση τους ο Foucan ίδρυσε ένα άθλημα που ονομάστηκε  Freerunning και βασίστηκε στο parkour αλλά με την προσθήκη ακροβατικών.

Διαβάστε επίσης  Nowruz, η περσική Πρωτοχρονιά

Οι «παρκουρίστες» προσπαθούν να βρουν δρόμους που περνάν από μέρη που κανονικά κανείς δεν χρησιμοποιεί. Ψάχνουν να παρακάμψουν εμπόδια με κινήσεις που θέλουν να είναι χρήσιμες, αποτελεσματικές, γρήγορες και απλές (video). Η επίδειξη και τα ακροβατικά δεν ανταποκρίνονται στις ιδιότητες της χρηστικότητας και της αποτελεσματικότητας, όμως προσδίνουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα και μια προσωπική απόλαυση.

Οι οπαδοί του parkour (πρέπει απαραίτητα να…) έχουν καλή φυσική κατάσταση, μετακινούνται από τις σκεπές, στο έδαφος ή σε διαδρομές (parkour), εμποδίων.

Αξίζει να τονιστεί ξανά πως αυτός που κάνει parkour ονομάζεται traceur (δημιουργός διαδρομής), τα σημεία που τοparkour εξασκείται ονομάζονται spot (σημείο) και μια συγκέντρωση διαδρομέων-παρκουριστών, parkourday (ημέρα διαδρομής). Υπάρχει μικρότερος «κατάλογος κινήσεων»  για να κάνει κανείς Parkour από ότι σε άλλα σπορ. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει μια σειρά βασικών αλλά ευέλικτων και ανοικτών κινήσεων για τους αρχάριους.

 

info: wikipedia, geo-s(Πανεπιστήμιο Αιγαίο, Τμήμα Γεωγραφίας)

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος