Πίσω από το οικονομικό θαύμα της Σανγκάη

Σανγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με πληθυσμό που ξεπερνά τους 20 εκ. ανθρώπους. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τον τεράστιο ουρανοξύστη που δεσπόζει στην αντίπερα όχθη του ποταμού Γιανγκ Τσε. Σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, το οικονομικό κέντρο της Σανγκάη ήταν ένας τεράστιος ορυζώνας με απέραντους βάλτους και φτωχικά σπίτια.

Η αλλαγή στον αστικό ορίζοντα της Σανγκάη είναι αποτέλεσμα των κατασχέσεων γης που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σχεδόν το 74% των εσόδων των τοπικών επαρχιών προέρχεται από τις αυθαίρετες κατασχέσεις γης και την μεταπώληση τους σε κατασκευαστικές εταιρείες. Έπειτα, τα μεσιτικά γραφεία πιάνουν αμέσως δουλειά. Δυτικές εταιρείες ανεγείρουν τεράστιους ουρανοξύστες, οι οποίοι και τελικά διαχειρίζονται από εταιρείες και αποφέρουν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Η οικονομική άνθηση της Σανγκάη έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα 10 χρόνων, 2,5 εκ. άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και είδαν την γη τους να κατάσχεται από το κράτος.

Η “κόκκινη” κινεζική νομοθεσία

Ο κινεζικός αστικός κώδικας δεν διευκρινίζει το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η γη της χώρας ανήκει ολοκληρωτικά στο κινεζικό κράτος και επίσημος διαχειριστής της είναι το κομμουνιστικό κόμμα.

Πριν λίγους μήνες, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτήρια στο Πεκίνο ζητώντας αποζημιώσεις για τις κατασχέσεις γης. Η κινεζική κυβέρνηση κατεδάφισε απροειδοποίητα ολόκληρες πολυκατοικίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στα περίχωρα του Πεκίνου. Εν συνεχεία, οι εκτάσεις πουλήθηκαν σε δυτικές εταιρείες, οι οποίες και ανέλαβαν την ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν αρκετά γρήγορα και βίαια. Πλέον, η Κίνα έχει ειδήμων στην αποτελεσματική διάσπαση διαδηλώσεων!

Διαβάστε επίσης  Η ιστορία των θρησκειών 2: Βουδισμός

Οι κατασχέσεις γης δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, μεγάλο τμήμα της παλιάς πόλης του Πεκίνο κατεδαφίστηκε με σκοπό την ανέγερση τεράστιων αθλητικών συγκροτημάτων. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στην επαρχία.

Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα του χώρου είναι φλέγον. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις αυθαιρεσίες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην ταραγμένη κινεζική πολιτική ζωή.

Πηγή: The Guardian

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού