Το μεγάλο πρόβλημα του “new year, new life”

«New year, new life», λοιπόν! Ο Δεκέμβρης τελειώνει και μαζί του και το 2016 -επιτέλους θα λέγαμε- γεγονός που προκαλεί  την αγαπημένη συνήθεια του σύγχρονου ανθρώπου για επαναπροσδιορισμό και νέα ξεκινήματα. Και θα πει κανείς, που βρίσκεται το κακό λοιπόν; Τι πιο ωραίο από μια νέα αρχή; Φυσικά και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν άνθρωπο που θέτει νέους στόχους στη ζωή του, μα έχουμε αναρωτηθεί για ποιον λόγο όλη αυτή η ανάγκη «πρέπει» να μας εμφανίζεται κάθε φορά στο τέλος του χρόνου;

Κατά την διάρκεια του έτους, οι περισσότεροι από εμάς -δυστυχώς- «σέρνουμε» τα λεπτά, τις ώρες, τις ημέρες και τους μήνες, πίσω από μια μέτρια ζωή, πίσω από προγράμματα και κυρίως πίσω από μεγάλα όνειρα, τα οποία «ουρλιάζουν» μέσα μας. Καταναλώνουμε αμέτρητες ώρες για να ασχοληθούμε με κάτι που δεν αγαπάμε, εργαζόμαστε σε θέσεις που σχεδόν σιχαινόμαστε, μένουμε σιωπηλοί σε καταστάσεις που θέλουμε να φωνάξουμε δυνατά. Ένας ολόκληρος συμβιβασμός μια ζωής, η οποία είναι ολόδική σου, μα φαίνεται πως δεν το ξέρεις.

Έπειτα, φτάνει ο Δεκέμβρης και μαζί με τον ερχομό του, φέρνει και όλα όσα «κρύβονται» καλά μέσα σου, πράγματα που δεν τολμάς όλο τον χρόνο, σου γεννιέται ξαφνικά η επιθυμία να τα τολμήσεις επιτέλους. Γιατί όμως, όλο αυτό το αίσθημα ανανέωσης να μην το βιώνουμε καθημερινά; Γιατί έχουμε μάθει -από ποιον δεν ξέρω- να βάζουμε το χρόνο σε «πρωταγωνιστικό» ρόλο για να κατευθύνει τα «θέλω» της ζωής μας;

Είναι και ο κόσμος γύρω σου. Το 2016, δυστυχώς χωρίς καμία υπερβολή (πόσο θα ήθελα να ήμουν υπερβολική) συνέβησαν μερικά από τα πιο τραγικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών. Πόλεμος στη Συρία, τρομοκρατικές επιθέσεις, μεγαλύτερη φτώχεια, Ντόναλντ Τραμπ ως πλανητάρχης και πόσα άλλα ακόμη, που καλύτερα να μην αναφέρουμε. Εσύ λοιπόν και όλοι μας, θα ευχηθούμε, με μεγάλη πίστη και αισιοδοξία, το 2017 να είναι ένα ειρηνικό έτος σε όλους τους τομείς και μετά θα νιώσεις μια γαλήνη και ευχαρίστηση να σε κατακλύει, καθώς ναι, έκανες το «χρέος» σου, ευχήθηκες τη καθώς πρέπει «social correct» ευχή του φιλάνθρωπου μεσοαστού πολίτη. Κλαπ κλαπ!

Διαβάστε επίσης  Οι Μέρες Μουσείων και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο
Advertisements
Ad 14

Ο χρόνος όμως, δε θα σου κάνει τη χάρη, γιατί όχι εκείνος δεν έχει καμία σημασία στη ζωή σου τελικά. Έτσι λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως οι πόλεμοι θα συνεχίζονται, η φτώχεια θα μεγαλώνει περισσότερο, ο φασισμός θα βρίσκει μεγαλύτερο «έδαφος» και οι αξίες θα χάνονται όλο και πιο πολύ. Και όλα αυτά γιατί; Μάντεψε! Γιατί φυσικά, το αίσθημα της αλλαγής του εαυτού σου, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, σε βρίσκει μόνο λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Όλη τη χρονιά βλέπεις, ήσουν απασχολημένος με άλλα δήθεν «σημαντικά» πράγματα, και τα «ασήμαντα» τα άφησες για αργότερα. Ναι, αυτά τα «ασήμαντα» αφορούν την ίδια την ευτυχία σου, μια ευτυχία «ατόφια», που βασίζεται μόνο στα πνευματικά αγαθά. Είναι και η πολυπόθητη «παγκόσμια ειρήνη», που τόσο θέλουμε, μα δεν κάνουμε κάτι για αυτό (ναι, βλέπεις η ευχή σου στην αλλαγή του χρόνου δε μετράει)!

new year

Ας σκεφτούμε λοιπόν, πως η προσωπική και η ευρύτερη κοινωνική ευτυχία μπορεί να «κατακτηθεί», μόνο εάν προσπαθούμε καθημερινά για αυτή όλο το χρόνο και όχι μόνο λίγες ημέρες. Η «επανεκκίνηση» στη ζωή μας πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας. Η ευσπλαχνία και η ευαισθησία μας να υπάρχουν για πάντα μέσα μας και όχι μονάχα τις γιορτινές ημέρες.

Δεν είναι το νέο έτος που φέρνει τις αλλαγές και την ευτυχία, καθώς αποτελεί μόνο ένα νούμερο. Εσύ είσαι και όταν το καταλάβεις πραγματικά δεν θα περιμένεις το «αύριο» για να ευτυχήσεις. Θα ζεις ήδη ευτυχισμένα το «τώρα»!

Διαβάστε επίσης  Άγνωστες θεότητες των αρχαίων ελληνικών μύθων

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης