Το Μουσείο της Αθωότητας (Museum of Innocence) αποτελεί τόσο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Ορχάν Παμούκ, όσο και πραγματικό μουσείο, βασισμένο στο βιβλίο. Πρόκειται για μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα, αφού ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά όλα όσα διάβασε στο έργο.
Το Μουσείο της Αθωότητας: Το βιβλίο
Το Μουσείο της Αθωότητας διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1975 και 2000. Αφηγείται την ιστορία του Κεμάλ, γόνου πλούσιας οικογένειας της Κωνσταντινούπολης, και τον παθιασμένο του έρωτα με την φτωχή μακρινή του συγγενή Φισούν, που είχε να δει από παιδί. Όλα, όμως, αλλάζουν όταν η μνηστή του, Σιμπέλ, του ζητάει να της αγοράσει μια τσάντα από γνωστή μπουτίκ της εποχής. Εκεί, λοιπόν, συναντάει τυχαία τη Φισούν που τον εξυπηρετεί. Σε αυτήν την πρώτη τους συνάντηση, οραματίζεται το κοινό τους μέλλον και η ζωή του αλλάζει.
Για πολλά χρόνια μαζεύει με μανία όλα όσα έχει αγγίξει η αγαπημένη του Φισούν. Έτσι, κοιτάζοντάς τα, θα τη θυμάται και θα νιώθει σαν να είναι μαζί του. Μετά το θάνατό της, αγοράζει το σπίτι της για να το μετατρέψει σε μουσείο ως φόρο τιμής προς την ίδια αλλά και στην δική του χαμένη ζωή. Εκεί αποφασίζει να εκθέσει τα προσωπικά της αντικείμενα για να μπορούν να τα θαυμάσουν όλοι.
Το Μουσείο της Αθωότητας: Η πραγματικότητα
Το Μουσείο της Αθωότητας αποτελεί το μοναδικό βιβλίο, παγκοσμίως, για το οποίο δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο μουσείο. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, ο Ορχάν Παμούκ συγκέντρωνε διάφορα αντικείμενα που περιλαμβάνονταν στο κείμενο, όπως ακριβώς έκανε κι ο ήρωας. Φαίνεται, λοιπόν, πως το βιβλίο και το πραγματικό μουσείο δημιουργούνταν παράλληλα. Ορισμένα από αυτά υπήρχαν, ήδη, στην κατοχή του ενώ άλλα τα απέκτησε από φίλους, συγγενείς και παλαιοπωλεία. Έπειτα, τα τοποθέτησε σε ένα οίκημα της Κωνσταντινούπολης και με δικά του έξοδα, δημιούργησε το σημερινό μουσείο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, του στοίχισε περίπου όσο το βραβείο Νόμπελ, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο δολάρια.
Σε αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να βρει τις 4.213 γόπες τσιγάρων που αναφέρονται στο βιβλίο και περισσότερα από 1.000 αντικείμενα. Όλα εκτίθενται σε 83 βιτρίνες (όσα και τα κεφάλαια του βιβλίου) με τη σειρά που εμφανίζονται στην πλοκή του έργου. Έτσι, μπορεί κανείς να αντικρύσει από χτένες, καρφίτσες και καθρέφτες μέχρι το παγωτό χωνάκι με ίχνος από το κραγιόν της. Κάθε αντικείμενο μαρτυρά μια στιγμή της ζωής τους. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το δωμάτιο του Κεμάλ όπου υποτίθεται πως έζησε τα τελευταία επτά χρόνια. Εκεί διηγούνταν καθημερινά στον Παμούκ την ιστορία της ζωής του.
Το Μουσείο της Αθωότητας άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2012 και ο καθένας μπορεί να το επισκεφθεί, χρησιμοποιώντας το εισιτήριο που θα βρει μέσα στο βιβλίο του. Έχει, λοιπόν, την ευκαιρία να περιηγηθεί δωρεάν και να ζήσει στον κόσμο του Κεμάλ, όπως τον έπλασε ο Ορχάν Παμούκ.
Μέσω, λοιπόν, αυτής της περιήγησης αλλά και της ανάγνωσης του βιβλίου, καταλαβαίνουμε πως όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε να φυλακίσουμε την ευτυχία ώστε εκείνη να επιστρέφει πάντα με την μορφή της ανάμνησης.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο
Το μουσείο της αθωότητας του Ορχάν Παμούκ (2015). Ανακτήθηκε από https://proustandkraken.com/2015/09/το-μουσείο-της-αθωότητας-του-ορχάν-παμ/ (τελευταία πρόσβαση 02.05.21)
Γεωργακοπούλου Β. (2012). Στο Μουσείο της Αθωότητας. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/culture/vivlio/sto-moyseio-tis-athootitas (τελευταία πρόσβαση 02.05.21)