Τα ρετιρέ είναι τα πιο ακριβά ακίνητα στην αγορά του real estate, ειδικά στην περίπτωση που προσφέρουν πανοραμική θέα σε σημαντικά τοπόσημα. Ρετιρέ ή αγγλιστί penthouse, είναι ο τελευταίος όροφος της πολυκατοικίας. Ο εξωτερικός τοίχος βρίσκεται πιο μέσα σε σχέση με την πρόσοψη του υπόλοιπου οικοδομήματος. Έτσι, μπορεί να έχει μικρότερο ωφέλιμο χώρο, αλλά έχει μεγάλους εξώστες, υπαίθριους χώρους, και συνήθως προσφέρει μοναδική θέα. Διεθνώς μάλιστα, η απόκτηση ενός ρετιρέ ανταποκρίνεται στην οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, δηλαή αποτελεί ενδεικτικό της οικονομικής ευμάρειας.
Εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί ειδικό τομέα του αγοράς ακινήτων- δηλαδή του real estate-, και οι χώροι αυτοί προορίζονται για πλούσιους πελάτες και επενδυτές. Ακόμα και στην Ελλάδα, από την περίοδο της αστικοποίησης (δεκαετίες ‘60- ‘70) η ιδιοκτησία διαμερίσματος ρετιρέ αποτελούσε ένδειξη αστικής ευμάρειας, κάτι που κατά κύριο λόγο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα.
Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, η ιδέα ενός διαμερίσματος ρετιρέ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920. Όπως έχουμε δει σε προηγούμενο άρθρο, η οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση για περισσότερους χώρους κατοικίας είχαν οδηγήσει στην ανάγκη ανάπτυξης ψηλών- πολυώροφων κτηρίων και των ουρανοξυστών. Τότε λοιπόν, οι χώροι κάτω από τις στέγες των κτηρίων προορίζονταν για μικρά καταλύματα, όπως και για χώρους απόληξης των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Το 1925 νομιμοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η διαβίωση στα ρετιρέ και έκτοτε έχουν μετεξελιχθεί σε χώρους πολυτελείας ανταποκρινόμενα στις αρχιτεκτονικές τάσεις και απόψεις.
Όπως όλες οι δομές, έτσι και τα ρετιρέ έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα
Ο ένοικος μπορεί να απολαύσει έναν σύγχρονο πολυτελή τρόπο ζωής.
Η πανοραμική θέα προς την πόλη.
Υπάρχει σεβασμός στην ιδιωτικότητα.
Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην καρδιά του αστικού ιστού, λόγω του ύψους και των υπαίθριων χώρων δημιουργείται μια απόσταση που προσφέρει γαλήνη.
Καλύτερος αερισμός, φωτισμός, ηλιασμός.
Μειωμένη στάθμη θορύβου.
Μειονεκτήματα
Έχουν υψηλότερη εμπορική αξία.
Μικρότερο ωφέλιμο εμβαδόν κατοικίας.
Προβλήματα θερμομόνωσης και υγρομόνωσης- ιδιαίτερα σε παλαιές κατασκευές-, αλλά και πάλι με ένα ολοκληρωμένο σύστημα μόνωσης μπορούν να λυθούν.
Πρόβλημα πρόσβαση και ανόδου στο διαμέρισμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή προβλήματος στον ανελκυστήρα (αν δεν υπάρχει εφεδρική γεννήτρια).
Παραδείγματα
Ας δούμε μερικά παραδείγματα των ρετιρέ ανά τον κόσμο.
The Stealth Building, Νέα Υόρκη
Αποτελεί ανακαίνιση του τελευταίου ορόφου από χυτοσίδηρο, σε ένα από τα παλαιότερα κτήρια της Νέας Υόρκης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο WORKac, έπρεπε να συνδυάσει με προσοχή τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την ταυτόχρονη συντήρηση του ιστορικού κτηρίου.
PANO, Μπανγκόκ
Το PANO Penthouse βρίσκεται στον 53ο όροφο ενός πολυτελούς πύργου κατοικιών στην Μπανγκόκ και είναι το τέταρτο υψηλότερο διαμέρισμα στην Ταϊλάνδη. Η αρχιτεκτονική ομάδα του Ayutt and Associates design σχεδίασε το ρετιρέ με την έννοια της «διαβίωσης ανάμεσα στην πόλη και τη φύση», προσφέροντας έναν σύγχρονο τρόπο ζωής που ισορροπεί τη χαλάρωση με την πανοραμική θέα προς τον ιστορικό ποταμό Chao Phraya.
Penthouses and Rooftop Terrace, Κοπεγχάγη
Η βασική ιδέα για αυτό το έργο ήταν να δημιουργήσει τον «χαμένο κήπο» στην κορυφή του υπάρχοντος συγκροτήματος κατοικιών σε συνδυασμό με τρία νέα ρετιρέ. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι κάτοικοι αποκτούν πρόσβαση σε έναν πραγματικό υπαίθριο κήπο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο JDSA εξέτασε προσεκτικά τη λειτουργικότητα και τα υλικά των κήπων της Κοπεγχάγης προτού προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τη εν λόγω κατασκευής.
Broadway Penthouse, Μανχάταν
Επανεξετάζοντας την έννοια του αστικού κήπου, αυτό το έργο εισάγει ένα δυναμικό επίπεδο εδάφους, αποτελούμενο από ένα φυτεμένο χαλί που περιβάλλεται από ξύλινο δάπεδο, το οποίο συνδέει τη σοφίτα με τη βεράντα προσφέροντας πανοραμική θέα στο κέντρο του Μανχάταν. Η επιλογή των συνθετικών και φυσικών υλικών προσφέρει έναν διάλογο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, φυσικών και τεχνητών υλικών.
Wabi Sabi Apartment, Κίεβο
Ένα σύγχρονο ρετιρέ γίνεται γέφυρα ανάμεσα στην ιαπωνική και την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση. Ο εσωτερικός σχεδιασμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αστικό τοπίο. Ηρεμία και γαλήνη εντός του διαμερίσματος έρχεται σε αντίθεση με την ένταση, τον θόρυβο και τους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας.
Clock Tower Penthouse, Μπρούκλιν
Αυτή η περίπτωση δεν αφορά ρετιρέ διαμέρισμα σε κτήριο κατοικιών, αλλά σε ένα παλιό βιομηχανικό κτήριο.
Ο David Walentas, εμπνευστής της γνωστής γειτονίας DUMBO, στο Μπρούκλιν, μετέτρεψε έναν πύργο-ρολόι ενός παλιού βιομηχανικού κτηρίου κυτιοποιίας σε κατοικία. Με εμβαδόν 600 τ.μ. προσφέρει μοναδική θέα 360 μοιρών, με κύριο θέμα την γέφυρα του Μπρούκλιν και το Μανχάταν. Στο κέντρο του διαμερίσματος υπάρχει ένα γυάλινο ασανσέρ για την εξυπηρέτηση των 3 ορόφων που αποτελούν το ρετιρέ. Επίσης ισχυρό στοιχείο σχεδιασμού αποτελούν τα 4 ρολόγια που βρίσκονται 1 σε κάθε τοίχο του διαμερίσματος.
Το ρετιρέ λοιπόν είναι ένα σύμβολο πολυτελούς διαβίωσης. Αποτελείται από συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, εκλεκτά υλικά και πολυτελή συστήματα δαπέδων. Μπορεί να είναι μονόχωρο ή να αποτελείται από 2 ή περισσότερα επίπεδα. Μπορεί να διαθέτουν πισίνα, τζακούζι, ιδιόκτητο κήπο, ιδιωτική είσοδο ή ιδιωτικό ασανσέρ και λοιπές ανέσεις.
Πηγές άρθρου:
Baldwin Ε. (2020). Penthouse Design: Architecture on Top of the World. Ανακτήθηκε από https://www.archdaily.com/. (τελευταία πρόσβαση 13/08/2020)
Τζαναβάρα Χ. (2019). Η τέχνη… στο ρετιρέ. Ανακτήθηκε από https://www.efsyn.gr/. (τελευταία πρόσβαση 09/08/2020)
Spirou K. (2017). Imperfection is Beautiful: the Wabi Sabi Apartment by Sergey Makhno in Kiev, Ukraine. Ανακτήθηκε από https://www.yatzer.com. (τελευταία πρόσβαση 01/08/2020)
HICONSUMPTION Stuff (2019). Clock Tower Penthouse Apartment in Brooklyn, New York. ανακτήθηκε από https://hiconsumption.com/. (τελευταία πρόσβαση 01/08/2020)