Πόλεις η καρδιά της ανθρωπογεωγραφίας. Ο ρόλος των πόλεων στο παγκόσμιο σκηνικό είχε πάντα περίοπτη θέση. Για το Εμπόριο, τη γεωπολιτική, την αποικιοκρατία οι πόλεις ξεχώριζαν με τη δυναμική τους. Στη Φλωρεντία την εποχή των Μεδίκων, το ισχυρό τραπεζικό δίκτυο που είχε οικοδομηθεί υποστήριζε σε μεγάλο βαθμό το διεθνές εμπόριο.
Ο πρώτος που όρισε την παγκόσμια πόλη ηταν ο Patric Geddes το 1915 στο Cities in Evolution (Hall, 1915) ενώ αργότερα οι Friendman και Sassen μίλησαν επίσης για την έννοια των παγκόσμιων πόλεων. Χαρακτηριστικά σημεία είναι ότι οι παγκόσμιες πόλεις είναι οι κόμβοι συγκέντρωσης και διάρθρωσης του διεθνούς κεφαλαίου, χρησιμοποιούνται από το διεθνές κεφάλαιο ως έδρα για τη χωρική οργάνωση της παραγωγής και των αγορών.
Με λίγα λόγια οι σημερινές παγκόσμιες πόλεις σε σχέση με το παρελθόν αποτελούν προϊόντα νέων τεχνολογιών, ανταλλαγής πληροφοριών κ.α και έχουν εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Η Νέα Υόρκη για παράδειγμα προσελκύει τα γραφεία μεγάλων πολυεθνικών επειδή συγκεντρώνει υπηρεσίες όπως νομικές, λογιστικές ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνιών κ.α
Κάθε λίγα χρόνια το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παγκοσμιοποίησης και Παγκόσμιας Κατάταξης κατατάσσει τις πόλεις του κόσμου σε Άλφα, Βήτα και Γάμα λαμβάνοντας υπόψη οικονομικούς, πολιτικούς και άλλους παράγοντες.
Κατηγορίες Παγκόσμιων πόλεων
- Α++ Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Τόκιο
- Α+ Χονγκ Κονγκ, Φρανκφούρτη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Μιλάνο, Σιγκαπούρη
- Β++ Σαν Φρανσίσκο, Σίδνεϋ, Τορόντο, Ζυρίχη
- Β+ Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Πόλη του Μεξικού, Σάο Πάολο
- Β Μόσχα, Σεούλ
- Γ++ : Άμστερνταμ, Βοστώνη, Καράκας, Ντύσελντορφ, Μελβούρνη, Οσάκα, Πράγα
- Γ+ Μπανγκόκ, Πεκίνο, Μόντρεαλ, Ρώμη, Στοκχόλμη, Βαρσοβία
- Γ Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Κωνσταντινούπολη, Σαγκάη
Όσο για το που βρίσκεται η Αθήνα; Τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά καθώς κατατάσσεται στις πόλεις που διαθέτουν ισχυρά χαρακτηριστικά παγκόσμιων πόλεων μαζί με: Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λουξεμβούργο, Νέο Δελχί, Ρίο ντε Τζανέιρο, Τελ Αβίβ, Βιέννη.
Χάρτης των παγκόσμιων πόλεων σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκοσμιοποίησης
(στοιχεία 2010), πηγή:Wikipedia