Support Art Workers: Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες

Support Art Workers: Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες
Πηγή: www.facebook.com/Support-ART-Workers-115572620137765

Η Πρωτοβουλία στήριξης των Εργαζομένων στις Τέχνες “Support Art Workers” δημιουργήθηκε στις αρχές Μαΐου, ως αντίδραση στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στον χώρο του Πολιτισμού μετά την έξαρση της πανδημίας του Covid-19. Η συζήτηση για τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης τόσο στη χώρα μας, όσο και στον κόσμο, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το πολιτικό παρασκήνιο, αλλά και την κοινή γνώμη. Το μέλλον είναι αβέβαιο για όλους, πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους στις τέχνες, οι οποίοι φάνηκε να είναι από τους τελευταίους “τροχούς της αμάξης”. Η πρωτοβουλία “Support Art Workers” διαδόθηκε γρήγορα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γνώρισε “κύμα” συμπαράστασης από χιλιάδες άτομα, προβαίνοντας σε διάφορες δράσεις.

Με αφορμή τον αρχικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους των εργαζομένων στις τέχνες και τεχνικών και υποστηρικτικών επαγγελματιών στις τέχνες, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εξαιτίας του φόβου για μετάδοση του ιού, εμφανίστηκε η Πρωτοβουλία “Support Art Workers”. Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο κατά πόσον ή με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, κ.λπ.) κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό, βέβαια, πλήττει πολλούς κλάδους, με πολλούς εργαζόμενους να μένουν άνεργοι. Ηθοποιοί, μουσικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, συγγραφείς, χορευτές, τεχνικοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, σεναριογράφοι, εκδότες, μεταφραστές, συνθέτες, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, ταξιθέτες και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι πλήττονται οικονομικά. Η απουσία δηλώσεων, ωστόσο, της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, επί του θέματος, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Αιτήματα της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες ξεκίνησε αυθόρμητα, με τη δημιουργία ομάδας στο Facebook, έτσι ώστε να ακουστεί η αντίδρασή τους στην απαξίωση των εργαζομένων του Πολιτισμού και την απουσία μέριμνας από την κυβέρνηση. Είναι μία συλλογική προσπάθεια, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, η οποία, όπως επισημαίνουν τα ίδια τα οργανωτικά μέλη, δεν αντικαθιστά τα υπάρχοντα Σωματεία που παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Διαβάστε επίσης  To παιχνίδι της τέχνης & της κίνησης

Τα αιτήματά τους είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν τόσο αιτήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όσο και αιτήματα που απασχολούν πολλές δεκαετίες τους εργαζόμενους στις τέχνες. Η ασάφεια και η πολυπλοκότητα που υπάρχει γενικά στη νομοθεσία στον χώρο του Πολιτισμού αποτελεί ένα εμπόδιο στη δικαίωση των αιτημάτων τους. Τα αιτήματα αφορούν κυρίως στην οικονομική διευκόλυσνη και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες και των υποστηρικτικών στις τέχνες εργαζομένων, με κριτήρια που ορίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κι όχι η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην αποκλειστεί μεγάλη μερίδα ατόμων. Η οικονομική στήριξη επιδιώκεται να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, όταν δηλαδή επανέλθουμε στην προ κρίσης κατάσταση. Επίσης, ζητείται κατάρτιση κυβερνητικού σχεδιασμού για την ασφαλή λειτουργία των πολιτιστικών χώρων και τη διεξαγωγή εκδηλώσεων.

 

Εργαζομένων στις Τέχνες Support Art Workers
Τα καλλιτεχνικά σωματεία και μέλη της Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων στις Τέχνες προέβησαν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Πηγή εικόνας: www.flash.gr

Δράσεις της Πρωτοβουλίας “Support Art Workers”

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τις φωτογραφίες προφίλ τους, με την προσθήκη του μηνύματος “Support Art Workers”. Συνεχίζοντας με τη διάδοση του μηνύματος “Support Art Workers” στο διαδίκτυο, οι χρήστες κλήθηκαν να τραβήξουν μία φωτογραφία από οποιονδήποτε πολιτιστικό χώρο ή φορέα με το λογότυπο της Πρωτοβουλίας και να την δημοσιεύσουν στα social media με #supportartworkers. Η άμεση ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, αλλά μην ξεχνάμε τον παράγοντα της μαζικότητας στα social media.

Μία εντυπωσιακή δράση ήταν η συγκέντρωση 200 εργαζομένων στις τέχνες στις 7 Μαΐου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, οι οποίοι σχημάτισαν τη φράση “Support Art Workers” με τα σώματά τους. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, κηρύσσοντας έτσι την 7η Μαΐου σε Μέρα Πολιτιστικής Δράσης και Αντίδρασης. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες και είναι ευκαιρία να δείξουμε εμπράκτως την υποστήριξή μας προς τους εργαζόμενους στις τέχνες.

Διαβάστε επίσης  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του σύγχρονου μουσείου

Το μέλλον μετά την καραντίνα είναι αβέβαιο, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι η Πρωτοβουλία των Εργαζομένων στις Τέχνες ήρθε για να μείνει. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, μέσα από τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τις δράσεις τους, μας υπενθυμίζουν ότι “ο πολιτισμός είναι ακόμα ζωντανός” και θα παραμείνει μόνο εφόσον η πολιτεία μεριμνήσει για τους εργαζόμενούς του.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Support Art Workers: Δείτε την εντυπωσιακή δράση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (2020). Ανακτήθηκε από www.lifo.gr (τελευταία πρόσβαση 17/05/2020).

Support art workers: «Κύμα» στήριξης στο Facebook για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών (2020). Ανακτήθηκε από www.lifo.gr (τελευταία πρόσβαση 17/05/2020).

Support Art Workers: Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες (2020). Ανακτήθηκε από www.lifo.gr (τελευταία πρόσβαση 17/05/2020).

Support art workers Greece: Σε κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα (2020). Ανακτήθηκε από www.flash.gr (τελευταία πρόσβαση 17/05/2020).

 

Γεννημένη το 1999 με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης. Είμαι προπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ και μένω τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Λάτρης της ποίησης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και των ταξιδιών. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά το πάθος μου είναι η συγγραφή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης