Είναι γεγονός ότι τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου ξαναζωντανεύουν με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για να τα αναπαραστήσει με εντυπωσιακό τρόπο, επιτρέποντάς μας να “ξαναζήσουμε” όπως πιθανόν ήταν στην ακμή τους. Εξάλλου, αυτή η τεχνολογία αξιοποιεί δεδομένα αρχαιολογίας, και σύγχρονες τεχνικές ψηφιακής αναπαράστασης. Μεταξύ άλλων για να δημιουργήσει εικόνες ή βίντεο που αναπαριστούν τα μνημεία με εκπληκτική λεπτομέρεια. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι η σύγχρονη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) περιλαμβάνει πρωτίστως προηγμένη τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Όπως επίσης και τεχνική φωτορεαλισμού και δεδομένα από ιστορικά αρχεία και αρχαιολογικές ανασκαφές.
Ο Θαυμαστός Φάρος της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου
Κατά κοινή ομολογία η τεχνητή νοημοσύνη (AI), μέσω της πλατφόρμας Midjourney, έχει «αναστήσει» τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Ασφαλώς, προσφέροντας μια φρέσκια και εντυπωσιακή ματιά σε αυτά τα μνημεία που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Προπάντων χρησιμοποιώντας προηγμένες ζωντανές δημιουργίες εικόνων με βάση κείμενα, η Midjourney δημιουργεί ψηφιακές αναπαραστάσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο ξαναζωντανεύουν τις αρχαίες δομές με τρόπο που συνδυάζει ιστορική ακρίβεια και καλλιτεχνική φαντασία. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην αναπαράσταση του Φάρου της Αλεξάνδρειας στην αρχαία Αίγυπτο.
Ιστορία – Χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονική
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Φάρος της Αλεξάνδρειας ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Καθώς θεωρείται ως ένας από τους πιο επιβλητικούς φάρους που έχουν ποτέ κατασκευαστεί. Ειδικότερα βρισκόταν στο μικρό νησί Φάρος, κοντά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο του Πτολεμαίου Β’ (285-247 π.Χ.). Πράγματι κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο της Κνίδου μηχανικό και αρχιτέκτονα. Με σκοπό να καθοδηγήσει τα πλοία προς το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
Λέγεται συχνά ότι είχε ύψος περίπου 100-130 και αποτελούνταν από τρία κύρια τμήματα: (Κυρίως Βάση, Μεσαίο Τμήμα και Ανώτερο Τμήμα). Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι το φως του Φάρου προερχόταν από μια μεγάλη φωτιά που έκαιγε στην κορυφή του. Αναλυτικότερα ήταν ορατό σε μεγάλη απόσταση μέσω καθρεπτών ωσότου καταστραφεί από διαδοχικούς σεισμούς το 956, το 1303 και το 1323 μ.Χ.. Ώσπου και τελικά κατέρρευσε ενώ κομμάτια του διασκορπίστηκαν στην θάλασσα.
Οι καταπράσινοι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας στο Ιράκ
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου και πιθανόν το πιο μυστηριώδες. Καθώς η ύπαρξή τους παραμένει αμφιλεγόμενη και δεν υπάρχουν σαφείς αρχαιολογικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους. Παρ’ όλα αυτά, οι περιγραφές που έχουν σωθεί από αρχαίους συγγραφείς δημιουργούν την εικόνα ενός εκπληκτικού έργου μηχανικής και αρχιτεκτονικής.
Κατά κοινή ομολογία, κατασκευάστηκαν από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β’ (605-562 π.Χ.) στη Βαβυλώνα, την πρωτεύουσα της Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας. Επρόκειτο από μια σειρά από ταράτσες σε διαφορετικά επίπεδα, φυτεμένες με δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Ενώ τα φυτά ποτίζονταν από ένα περίπλοκο σύστημα αρδεύσεων, πιθανόν με χρήση αντλιών που έφερναν νερό από τον ποταμό Ευφράτη. Πράγματι οι κήποι φαίνεται να «κρέμονταν» από τις ταράτσες ή να αναπτύσσονταν κατά μήκος τους. Δημιουργώντας ταυτόχρονα την εντύπωση ενός βουνού καταπράσινης βλάστησης μέσα στην επίπεδη έρημο της Μεσοποταμίας. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μέσω της ραγδαίας εξέλιξης της ζωντανεύει τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Διότι δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ανακαλύψει χαμένες κοινωνίες αναδιαμορφώνοντας τον πολιτισμό τους.
Σύγχρονες Αναπαραστάσεις μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)
Είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα (AI), έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ψηφιακών αναπαραστάσεων του ναού. Κυρίως γιατί επιτρέπουν στο κοινό να δει και να κατανοήσει καλύτερα την αρχιτεκτονική και την καλλιτεχνική αξία αυτού του αρχαίου θαύματος. Μέσα από αυτές τις τεχνολογίες, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας ζωντανεύουν ξανά, προσφέροντας μια εντυπωσιακή ματιά στον αρχαίο πολιτισμό και την ιστορία.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο – Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ξαναδημιουργεί Ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Επίσης, γνωστή ως Πυραμίδα του Χέοπα, και το μοναδικό που παραμένει ακέραιο μέχρι σήμερα. Αναλυτικότερα χτίστηκε περίπου το 2560 π.Χ. κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Δυναστείας της Αιγύπτου και χρησίμευε ως ο τάφος του Φαραώ Χέοπα.
Κατά κοινή ομολογία, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρει τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να ξαναζωντανέψει μέσω υπολογιστικών συστημάτων τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Αναλυτικότερα, μέσω βάσεων δεδομένων δημιουργούνται τρισδιάστατα μοντέλα και εικόνες μυώντας το κοινό μέσω εικονικής πραγματικότητας.
Αρχιτεκτονικά Χαρακτηριστικά
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η πυραμίδα της Γκίζας αποτελεί ως σήμερα ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και μηχανικής. Καθώς είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου που η κατασκευή της παραμένει μυστήριο ως σήμερα. Αρχικά είχε ύψος περίπου 146,6 μέτρα, καθιστώντας την ψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή στον κόσμο για σχεδόν 4.000 χρόνια. Αναμφισβήτητα η βάση της πυραμίδας καλύπτει μια έκταση περίπου 13 στρεμμάτων. Ενώ οι γωνίες της είναι προσανατολισμένες με απίστευτη ακρίβεια προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Κάτι που καταδεικνύει την προηγμένη κατανόηση της γεωμετρίας και της αστρονομίας από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια πέτρινους όγκους, με κάθε έναν να ζυγίζει κατά μέσο όρο 2,5 τόνους. Ενώ το συνολικό βάρος της πυραμίδας εκτιμάται σε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους.
Ο μεγαλοπρεπείς Ναός της Θεάς Αρτέμιδος στη Έφεσο
Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Ναός της Αρτέμιδος, γνωστός και ως Αρτεμίσιο, ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Διότι θεωρούνταν ως ο πιο μεγαλοπρεπής ναός της Μεσογείου. Εξάλλου κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη θεά Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού, των δασών, και της γονιμότητας.
- Ιστορικό Υπόβαθρο: Μεταξύ των άλλων ο ναός κατασκευάστηκε περίπου το 550 π.Χ. υπό την αιγίδα του Κροίσου, βασιλιά της Λυδίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θέλησε να εκφράσει την αφοσίωσή του στην Άρτεμη και να αναδείξει τη δύναμη και τον πλούτο της Λυδίας. Ενώ ο αρχιτέκτονας Χερσίφρων και ο γιος του Μεταγένης ήταν υπεύθυνοι για την αρχική κατασκευή.
- Αρχιτεκτονική και Διαστάσεις του μεγαλόπρεπου οικοδομήματος: Λέγεται συχνά ότι ο Ναός της Αρτέμιδος ήταν ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας, με διαστάσεις περίπου 110×55 μέτρα, χτισμένος σε ιωνικό ρυθμό. Καθώς αποτελούνταν από 127 κίονες ύψους 18 μέτρων, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε δύο σειρές γύρω από την κύρια αίθουσα. Ενώ το όλο οικοδόμημα ήταν πλούσια διακοσμημένο με γλυπτά και αναπαραστάσεις από την ελληνική μυθολογία και έργα τέχνης από διάφορους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής.
- Οικονομική και Πολιτιστική Σημασία: Αποτελεί κοινό τόπο ότι ο Ναός της Αρτέμιδος δεν ήταν μόνο ένας τόπος λατρείας, αλλά και ένα σημαντικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας. Κυρίως γιατί οι προσκυνητές που έρχονταν για να τιμήσουν τη θεά έφερναν μαζί τους πλούτη, δημιουργώντας ένα κέντρο εμπορίου και συναλλαγών γύρω από το ναό.
- Καταστροφή του Ναού: Είναι γεγονός ότι το 356 π.Χ., ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που προκλήθηκε από έναν νεαρό άνδρα, τον Ηρόστρατο, ο οποίος έβαλε φωτιά στον ναό για να κερδίσει φήμη.
Μέσα στα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου ο διάσημος Κολοσσός της Ρόδου στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Καθώς αναγνωρίστηκε ως σύμβολο της δύναμης και της επιμονής των Ροδίων. Κατά κοινή ομολογία, το άγαλμα ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο. Καθώς κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη νίκη των κατοίκων της Ρόδου ενάντια στη μακρά πολιορκία του Δημητρίου Πολιορκητή το 305 π.Χ.
- Κατασκευή του Κολοσσού: Μετά τη λήξη της πολιορκίας, οι Ρόδιοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο άγαλμα για να ευχαριστήσουν τους θεούς, ιδιαίτερα τον Ήλιο, για τη νίκη τους. Αναλυτικότερα, η κατασκευή ξεκίνησε το 292 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 280 π.Χ., υπό την επίβλεψη του γλύπτη Χάρη από τη Λίνδο.
- Μέγεθος- Υλικά και Σχεδιασμός: Πιο συγκεκριμένα το άγαλμα είχε ύψος περίπου 33 μέτρα καθιστώντας το ένα από τα ψηλότερα αγάλματα της αρχαιότητας. Ενώ ήταν κατασκευασμένο από μπρούντζινα φύλλα επενδυμένα πάνω σε έναν σκελετό από σίδερο, στηριγμένο σε μια βάση από λευκό μάρμαρο. Σύμφωνα με τις περιγραφές, ήταν τόσο επιβλητικό που οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν το πρόσωπό του από απόσταση. Θεωρείτε το επιβλητικότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου και εικονίζεται παραδοσιακά να στέκεται με τα πόδια του ανοιχτά. Είτε στη μία πλευρά του λιμανιού είτε με τα πόδια του σε δύο βράχους στις δύο πλευρές του. Ενώ πιθανότατα στεκόταν όρθιο σε μια μεγάλη πέτρινη πλατφόρμα.
- Θρησκευτική και Κοινωνική Σημασία: Αποτελούσε ένα σύμβολο ενότητας και δύναμης για τους Ροδίους.
- Καταστροφή: Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα το άγαλμα καταστράφηκε από τον σεισμό του 226 π.Χ.. Γι΄ αυτό λοιπόν οι Ρόδιοι, συμβουλευόμενοι το Μαντείο των Δελφών, αποφάσισαν να μην το ανακατασκευάσουν, πιστεύοντας ότι η καταστροφή του ήταν θεϊκό σημάδι.
Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού στην Τουρκία συγκαταλέγεται στην λίστα με τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου
Υποστηρίζεται συχνά ότι το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ταφικά μνημεία της αρχαιότητας. Καθώς και ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Συγκεκριμένα βρισκόταν στην πόλη της Αλικαρνασσού, η οποία είναι η σημερινή πόλη Μπόντρουμ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτός ήταν ο τάφος του Μαυσώλου, κυβερνήτη της Βοσκαρίας. Έκτοτε, η λέξη «μαυσωλείο» χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε έναν μεγάλο, μνημειακό τάφο. Αναλυτικότερα, το υπέροχο αυτό κτίριο χτίστηκε για να στεγάσει τα λείψανα του Μαυσώλου και της συζύγου του Αρτεμισίας. Ας προστεθεί, ότι ο τάφος υπολογίζεται ότι είχε ύψος 45 μέτρα και λευκό χρώμα. Ενώ οι Έλληνες αρχιτέκτονες Σάτυρος και Πύθιος το σχεδίασαν και άλλοι τέσσερις Έλληνες γλύπτες το σκάλισαν. Στις μέρες μας η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ζωντανεύει τα μαγικά μνημεία της αρχαιότητας.
Το Υπέρλαμπρο Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το Υπέρλαμπρο Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Διότι θεωρούνταν από πολλούς ως το απόλυτο αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής τέχνης. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε από τον περίφημο γλύπτη Φειδία και αποτελούσε το κεντρικό κομμάτι του ναού του Δία στην Ολυμπία. Σαφέστατα, αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδας.
Κατασκευή και Χαρακτηριστικά του Αγάλματος
Είναι γνωστό ότι το άγαλμα δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Φειδία μεταξύ 438 και 430 π.Χ. και ήταν κατασκευασμένο με τη μέθοδο της χρυσελεφάντινης τέχνης. Καθώς χρησιμοποιήθηκε χρυσός και ελεφαντόδοντο για το σώμα του Δία. Ενώ η βάση ήταν κατασκευασμένη από ξύλο και καλυπτόταν με πολύτιμα μέταλλα και πολύχρωμα πετρώματα. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα αρχαία μνημεία της ανθρωπότητας και ένα από τα Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου. Είναι αλήθεια ότι επρόκειτο για ένα εντυπωσιακό άγαλμα με ύψος περίπου 12 μέτρα, γεγονός που το έκανε να ξεχωρίζει μέσα στον ναό. Μεταξύ των άλλων ο Δίας απεικονιζόταν καθισμένος σε έναν θρόνο, κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα άγαλμα της Νίκης. Είναι γνωστό ότι το άγαλμα δεν ήταν μόνο ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά και ένα σύμβολο θρησκευτικής ευλάβειας και πολιτικής ισχύος. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η παρουσία του αγάλματος έφερνε την εύνοια του Δία στην πόλη της Ολυμπίας.
Συμπέρασμα
Επιλογικά θα λέγαμε ότι η τεχνολογία, με τον αλματώδη ρυθμό της εξέλιξής της, έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει τον κόσμο με τρόπους που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρει τη δυνατότητα για ριζικές αλλαγές και νέες καινοτομίες και στον τομέα της αρχαιολογίας. Με τη βοήθεια της Midjourney, οι δημιουργοί μπορούν πλέον να εισάγουν περιγραφές των Επτά Θαυμάτων του Αρχαίου Κόσμου. Καθώς και να λάβουν εικόνες που συνδυάζουν ιστορικά δεδομένα με καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι εικόνες αυτές βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από ιστορικά κείμενα αλλά και πολύχρονες αρχαιολογικές έρευνες. Χωρίς να παραλείπουμε και τη φαντασία που πηγάζει από τις περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων.
Πηγές
- Mark Cartwright, μεταφρασμένο από: Athanasios Fountoukis
που δημοσιεύτηκε στο (2018). Διαθέσιμο στο: https://www.worldhistory.org/trans/el/1-17206/u/ - Abdul Moeed, (2024). AI Recreates the Seven Wonders of the Ancient World. Avaliable at: https://greekreporter.com/2024/07/18/ai-seven-wonders-ancient-world/
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη ζωντανεύει τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, (2023). Διαθέσιμο στο:https://eretikos.gr/techniti-noimosyni/i-techniti-noimosyni-zontaneyei-ta-7-thaymata-toy-archaioy-kosmoy/632036/
- Η τεχνητή νοημοσύνη και η επίδραση της στο ελληνικό επιχειρείν, (2024). Διαθέσιμο στο: https://www.businessdaily.gr/tehnologia/104518_i-tehniti-noimosyni-kai-i-epidrasi-tis-sto-elliniko-epiheirein
- Αναστάσιος, Ντίνος, (2017). Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Διαθέσιμο στο: https://www.flickr.com/photos/arxaia-ellinika/32848633811
- George Pilarinos, Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου – Όσα Δεν Γνωρίζατε. Διαθέσιμο στο: https://gretour.com/el/efta-thaumata-tou-arxaiou-kosmou/
- History– Sevens Wonders of the Ancient World – List & Timeline
- Britannica– Seven Wonders of the World | List & Pictures