Breadcrumbing: Εγωισμός ή ενδιαφέρον στη σχέση

Η επίπλαστη συναισθηματική σύνδεση με διαλείμματα και ψεύτικο ενδιαφέρον μέσα σε μία σχέση είναι συχνές συμπεριφορές όταν μιλάμε για το φαινόμενο του breadcrumbing. Πολλοί είναι οι άνθρωποι εκεί έξω που ίσως κάποια στιγμή στη ζωή τους να ένιωσαν ότι προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα λαμβάνουν. Είναι πολύ πιθανό όλοι μας να έχουμε βρεθεί σε συνδιαλλαγή με ένα άτομο που ακολουθεί την τακτική του breadcrumbing. Σαφώς αυτό που κάνει τέτοιου είδους συμπεριφορές να ξεχωρίζουν για το αρνητικό τους πρόσημο είναι τα κίνητρα και η χειραγώγηση που εφαρμόζει το άτομο που ασκεί τη συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά να αντιληφθεί κανείς μία δυσμενή συνθήκη και να την αλλάξει.

Ορίζοντας το Breadcrumbing

Σύμφωνα με τους ειδικούς το Breadcrumbing ορίζεται ως η αρνητική συμπεριφορά στις σχέσεις, που συνεπάγεται την εκδήλωση όσου ενδιαφέροντος χρειάζεται από το ένα άτομο για να κρατήσει το άλλο άτομο στη σχέση. Με άλλα λόγια, αυτό δείχνει ότι το άτομο που ακολουθεί αυτή τη συμπεριφορά, δεν έχει αληθινά συναισθήματα. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις εκμετάλλευσης και εγωιστικές προθέσεις ώστε να αποκτήσει μία επιφανειακή σχέση που εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Συνήθως, το άτομο που φέρεται σύμφωνα με το φαινόμενο του Breadcrumbing χρησιμοποιεί χειριστικές τακτικές δίνοντας ελάχιστα στο άλλο άτομο, μόνο και μόνο για να το κρατά σε ενδιαφέρον.

 

Η αναγνώριση του φαινομένου

Σίγουρα τα σημάδια για να καταλάβει κανείς την συμπεριφορά του breadcrumbing είναι αρκετά, αρκεί να παρατηρήσει. Τα άτομα που εφαρμόζουν το breadcrumbing συνήθως δεν κατορθώνουν να τηρήσουν τη συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Ακόμα και η επικοινωνία μαζί τους είναι ασυνεπής. Δείχνουν να ενδιαφέρονται, κι όμως τείνουν να εξαφανίζονται για μεγάλες περιόδους. Δίνουν τόσα όσα χρειάζεται κανείς για να γίνει δεδομένος και ύστερα απέχουν μέχρι να νιώσουν ότι η επίδρασή τους εξασθενεί και να επανέλθουν εκ νέου.

Επιπλέον, ένα άτομο που ακολουθεί την τακτική του breadcrumbing είναι πολύ πιθανό να ακυρώνει συνεχώς σχέδια και συναντήσεις. Υπάρχει ξεκάθαρα ο φόβος και η αδυναμία δέσμευσης ακόμα και στα πιο μικρά συμβάντα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν μελλοντικά σχέδια με αυτά τα άτομα, παρόλο που θέλουν να δίνουν αυτές τις ελπίδες για δικό τους όφελος. Δυστυχώς, το μόνο που προκαλούν είναι ένας πρόσκαιρος ενθουσιασμός χωρίς να σέβονται τα αισθήματα του ανθρώπου απέναντί τους.

Διαβάστε επίσης  Σχολικός Εκφοβισμός & Θεωρίες Εγκλήματος
Advertisements
Ad 14

Δεν είναι ο κανόνας, όμως ένα άτομο που χειρίζεται την τακτική του breadcrumbing πιθανόν να είναι μυστικοπαθές με την κακή έννοια του όρου. Συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο να μοιράζεται επιλεκτικά μόνο κάποια στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Αυτά κυρίως που αρκούν για να πιστέψει κανείς πως το γνωρίζει. Κι όμως στην πραγματικότητα αυτός που μιλά μαζί του δεν ξέρει πολλές βασικές πληροφορίες γι’ αυτό. Πιθανότατα να είναι άτομα τα οποία δεν σπαταλούν καν πολύτιμο χρόνο για να συναισθανθούν τα προβλήματα του άλλου. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση για συναισθηματική σύνδεση.

 

Αιτίες του φαινομένου

Το Breadcrumbing είναι ένα είδος συναισθηματικής κατάχρησης, καθώς περιλαμβάνει έλεγχο και χειραγώγηση. Τα ψέματα που λέγονται στο περιβάλλον μίας σχέσης σύμφωνα με έρευνες καταδεικνύουν μία εγωιστική προδιάθεση και συμπεριφορά. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να υπάρξει από ανθρώπους που συνειδητά θέλουν να σας προσελκύσουν με κίνητρο ή απλώς από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των πράξεων και των συναισθημάτων.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την ιδέα της δέσμευσης για  σχέση πιο βαριά από όσο μπορούν να αντέξουν. Θέλουν να συνδεθούν, αλλά τους λείπει το ενδιαφέρον ή η συναισθηματική διαθεσιμότητα για να διατηρήσουν οποιαδήποτε βαθύτερη εμπλοκή. Δεν είναι έτοιμοι να δουλέψουν για μια ουσιαστική σχέση, επομένως συγκρατούνται αρκετά για να εμποδίσουν τα πράγματα να προχωρήσουν.

Οι πρώην σύντροφοι μπορούν επίσης να βρεθούν στη θέση που οδηγεί έναν άνθρωπο να φερθεί με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί η σχέση να τερματίστηκε, ωστόσο αυτοί συνεχίζουν την προσπάθεια. Τα μικτά σήματα μπορεί να μπερδέψουν μία κατάσταση, ειδικά όταν υπάρχουν ακόμα συναισθήματα. Οι πρώην σύντροφοι μπορεί να έχουν έναν αθώο λόγο, όπως μια επιθυμία για φιλία που δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν. Μερικές φορές, ωστόσο, το breadcrumbing  από έναν πρώην μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια προσπάθεια για διατήρηση του ελέγχου ή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης  Ο πολύτιμος εαυτός μας: Η αληθινή αξία του δαχτυλιδιού

Και οι φιλίες…

Επιπροσθέτως, κάποιος που του λείπουν υγιείς φιλίες και σχέσεις και αγωνίζεται να συνδεθεί με άλλους μπορεί να είναι πιο εύκολο να διατηρήσει αρκετές ρηχές συνδέσεις. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι δυσκολεύονται να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις αλλά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το θέμα παραγωγικά. Το breadcrumbing , λοιπόν, μπορεί να γίνει ένας τρόπος για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Κάνουν ακαταλόγιστες προσπάθειες επικοινωνίας, ώστε να έχουν πάντα κάποιον να μιλήσουν, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι επιφανειακές σχέσεις δεν θα μειώσουν απαραίτητα τη μοναξιά με τον τρόπο που ελπίζουν. Οι φιλικές και ρομαντικές σχέσεις είναι σίγουρα σημαντικές , αλλά μία ή δύο στενές φιλίες γενικά αποδεικνύονται πιο ικανοποιητικές από ορισμένες περιστασιακές φιλίες.

Οι άνθρωποι μπορεί τέλος να χρησιμοποιήσουν το breadcrumbing ως τακτική για να διατηρήσουν τη σύνδεσή ζωντανή σε περίπτωση που η τρέχουσα σχέση τους δεν λειτουργήσει. Κάνουν ασαφή σχέδια και σε απορρίπτουν γιατί πραγματικά δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να αφιερώσουν, αφού έχουν ήδη σύντροφο.

 

Αντιμετωπίζοντας το Breadcrumbing

Πάντα υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος ένα άτομο τόσο χειριστικό και εγωιστικό, ώστε να μην ταλαιπωρείται άδικα. Η εμπειρία του breadcrumbing μπορεί να αφήνει κάποιον όχι μόνο με απορίες αλλά γενικά με μία αίσθηση ανικανοποίητου στη ζωή. Έτσι, λοιπόν, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ξεκινήσει να εφαρμόζει τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει αυτές τις κατά τα άλλα τοξικές συμπεριφορές.

Καλό είναι όποιος αντιμετωπίζει μία τέτοια συμπεριφορά, να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Ο άλλος άνθρωπος που φέρεται με αυτόν τον τρόπο, συνήθως το κάνει για να τονώσει το δικό του εγώ. Άμεσο συμπέρασμα είναι ότι καλό είναι να αξιολογούμε τον εαυτό μας με βάση τα δικά μας κριτήρια και όχι των άλλων. Ο σεβασμός προς τον εαυτό και η αξιοπρέπεια δεν πρέπει επ’ ουδενί να μειώνονται από τον οποιοδήποτε. Σε κανέναν δεν αξίζει να ελαχιστοποιεί και να αγνοεί τις δικές του ανάγκες σε μία σχέση μονίμως για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του άλλου. Άλλωστε οι σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαιότητα.

Διαβάστε επίσης  Παιδικοί εφιάλτες: Πού οφείλονται και τι πρέπει να κάνουμε

Τα υγιή όρια σε μία σχέση είναι το παν για να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Καλό είναι να είναι κανείς ξεκάθαρος από την αρχή για να μπορέσει να δομήσει σωστά τα θεμέλια της σχέσης και να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις και διαφωνίες. Ακούγοντας τις ανάγκες μας και εκφράζοντάς τες στο άλλο άτομο, οδηγούμαστε πιο εύκολα προς την ευτυχία.

Τέλος, κανείς δεν χρειάζεται να ζει σε μία σχέση που διακατέχεται από τους κανόνες του breadcrumbing. Ίσως να μην αξίζει τον κόπο να σπαταλά κανείς άσκοπα τον χρόνο του σε ανούσιες ανθρώπινες συναναστροφές κάνοντας κακό στον εαυτό του. Φυσικά και ο καθένας μας αξίζει να είναι χαρούμενος μέσα σε μία σχέση και όχι να ματαιώνεται συνεχώς.

 

Κλείνοντας

Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που όλο και περισσότερο με τον καιρό παρουσιάζεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Ο φόβος και η αποφυγή της ψυχικής ένωσης αλλά και η εγωιστική στάση των ανθρώπων μας οδηγούν όλο και πιο βαθιά μέσα σ αυτό. Μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από ένα άτομο που εφαρμόζει τακτικές όπως το breadcrumbing. Ωστόσο, όλοι αξίζουμε έστω μία προσπάθεια να βρούμε τι πραγματικά μας κάνει χαρούμενους σε μία σχέση.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά
μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και