Τη σήμερον ημέρα, πιο πολύ εξαιτίας του διαδικτύου, η προσβολή είναι αρκετά συνηθισμένη και όλο και περισσότερα άτομα πέφτουν θύματα αυτής της αντιδραστικής συμπεριφοράς. Είναι μία κατάσταση, όπου αυτός που προσβάλει παρακινείται από ένα αίσθημα θυμού και ενδεχομένως να αισθάνεται ανασφάλειες σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να νιώσει ότι ίσως κινδυνεύει να αμφισβητηθεί από τους άλλους σε κάποια κατάσταση. Έτσι, για να μειώσει αυτό το αίσθημα δυσφορίας του, αρχίζει τις προσβολές, δίχως να αναλογιστεί αν όντως έχουν υπόσταση οι καχυποψίες του. Γενικά, όλη η στάση του δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων και εκφραστικότητας, καταφεύγοντας σε παιδιαρώδεις μεθόδους. Αυτό που αξίζει να τονιστεί εδώ είναι ότι ο ίδιος ρίχνει τον εαυτό του σε κατώτερη θέση και όχι το άλλο άτομο. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Διογένης ο Κυνικός:
Μια προσβολή ατιμάζει αυτόν που την εκφέρει, όχι αυτόν που τη δέχεται.
Ποια είναι τα αίτια πίσω από την προσβολή;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καταφεύγει κανείς σε αυτή την κατάσταση. Καταρχάς, το κάνει όταν είναι πεπεισμένος ότι οι άλλοι κάνουν λάθη ή τον απογοητεύουν. Έτσι, για κάποιο λόγο αυτό τον θυμώνει και αντιδρά προσβάλλοντάς τους, με σκοπό να απαλύνει τη δυσφορία που του προκάλεσαν. Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι η προσβολή μπορεί να προκύψει και ως κληρονομημένη μορφή επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, όσοι μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα όπου η κριτική και η υποτίμηση κυριαρχούσαν, είναι πιθανό να επαναλάβουν αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς στο μέλλον.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι η προσβολή είναι ένας δυσπροσαρμοστικός τρόπος ρύθμισης των συναισθημάτων. Βοηθάει στην απελευθέρωση της έντασης που προκαλείται από το θυμό. Είναι ένας στιγμιαίος και δυσλειτουργικός τρόπος να δώσει κανείς διέξοδο στα αρνητικά συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Ακόμη, έρευνα του Πανεπιστημίου Μπαθ στην Αγγλία ρίχνει περισσότερο φως γύρω από αυτήν την υπόθεση. Αναφέρει ότι άνθρωποι που συχνά προσβάλλουν, τείνουν να βρίσκονται σε οργανωτικά περιβάλλοντα και να κατέχουν κάποια εξουσία.
Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να απαντήσεις σε μία προσβολή;
Το περιεχόμενο των προσβολών ποικίλλει. Κάποιες φορές σχετίζεται με την αμφισβήτηση της ευφυΐας κάποιου ή το κατά πόσο είναι χρήσιμος. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι να τον υποτιμήσει και να υπερτιμήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Είναι μία “λεπτή” κατάσταση και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να βοηθήσουμε το άλλο άτομο να καταλάβει την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Καταρχάς, είναι συνετό να του περιγράψουμε την κατάσταση, αναφερόμενοι σε γεγονότα. Για παράδειγμα, “παρατήρησα ότι κάθε φορά που κάνω λάθος, με προσβάλλεις, λέγοντας ότι είμαι άχρηστος”. Επίσης, έχει μεγάλη αξία να του γνωστοποιήσουμε το συναίσθημα που μας έκανε να νιώσουμε, κατά τη διάρκεια μίας προσβολής του εναντίον μας. Τέλος, είναι χρήσιμο να δείξουμε ενσυναίσθηση, κατανοώντας την οπτική του. Παράλληλα, όμως, κινούμαστε προς την εύρεση εναλλακτικών λύσεων που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές, όπου είναι εφικτό τουλάχιστον.
Πηγές:
- Η ψυχολογία της προσβολής. Ανακτήθηκε από https://www.psychologynow.gr/ (τελευταία πρόσβαση 6/07/2022 στις 12:00)
- Insulting a person only shows immaturity and a lack of arguments. Ανακτήθηκε από https://psychology-spot.com/ (τελευταία πρόσβαση 6/07/2022 στις 12:00)
- People Who Insult Others, Why Do They Do It? Ανακτήθηκε από https://exploringyourmind.com/ (τελευταία πρόσβαση 6/07/2022 στις 12:00)