Βομβαρδισμός αγάπης: Όταν ξεπερνιούνται τα όρια

βομβαρδισμός αγάπης
πηγή εικόνας: unsplash.com

Σε μία σχέση είναι αναμενόμενο να υπάρχουν έντονα αισθήματα αγάπης και έρωτα μεταξύ των δύο συντρόφων. Ειδικότερα στην αρχή επικρατούν περισσότερο. Εάν, όμως, ο ένας από τους δύο ξεπεράσει το μέτρο και επιδεικνύει συχνά και σε υπερβολικό βαθμό τον θαυμασμό του και την αγάπη του για τον άλλον, τότε η σχέση παύει να θεωρείται υγιής. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με τον βομβαρδισμό αγάπης. Ο βομβαρδισμός αγάπης (love bombing) συμβαίνει όταν ο σύντροφός σου σε κατακλύζει με γλυκά λόγια, στοργή και την αμέριστη προσοχή του, ως μία πιθανή τεχνική χειραγώγησης.

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει τον πρώτο καιρό μιας σχέσης. Μπορεί να βλέπεις τον άνθρωπό σου να είναι τρυφερός, να σου κάνει δώρα και να σου προσφέρει στοργή. Στην πορεία, ανακαλύπτεις ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η συμπεριφορά του αρχίζει να οδεύει προς την υπερβολή.

Στάδια του βομβαρδισμού αγάπης:

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα στάδια του να “βομβαρδίζεσαι” από αγάπη. Το πρώτο στάδιο είναι η εξιδανίκευση. Παρόλο που μπορεί να φανεί κολακευτικό, σε εξιδανικεύει πολύ γρήγορα. Έτσι, δίνεται η εντύπωση ότι όλα συμβαίνουν με γοργούς ρυθμούς. Το δεύτερο στάδιο είναι η υποτίμηση. Εδώ γίνεται η εναλλαγή μεταξύ της ευγένειας από τη μία και της σκληρότητας από την άλλη του συντρόφου. Είναι ικανός να βρίσκει άτομα που είναι ευάλωτα, όπως αυτά που μόλις χώρισαν ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα που διεξήχθη σε φοιτητές κολεγίου βρήκε μία συσχέτιση μεταξύ του βομβαρδισμού αγάπης και του ναρκισσισμού, του ανασφαλούς στυλ προσκόλλησης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Συγκεκριμένα, αυτοί έστειλαν υπερβολικές επικοινωνίες στην αρχή των ρομαντικών σχέσεων, έτσι ώστε να αποκτήσουν δύναμη και έλεγχο πάνω στα ερωτικά τους ενδιαφέροντα.

Διαβάστε επίσης  Καταναλωτική μανία: Πώς σχετίζεται με την ψυχολογία

Ποια σημάδια υποδεικνύουν βομβαρδισμό αγάπης;

Υπάρχουν ορισμένες τρανταχτές αποδείξεις, οι οποίες αν ληφθούν όλες μαζί υπόψη, αμέσως γίνεται φανερό ότι η κατάσταση ξεφεύγει επικίνδυνα. Καταρχάς, ο σύντροφος σε κατακλύζει με δώρα. Εδώ φαίνεται το στοιχείο της υπερβολής, καθώς μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσει ακριβά αεροπορικά εισιτήρια για διακοπές και να μη δέχεται να του αρνηθείς. Επιπλέον, θέλει συνέχεια να γνωρίζει που βρίσκεσαι και τί κάνεις, με τη δικαιολογία ότι ανησυχεί. Αυτή η αποπνικτική κατάσταση στερεί σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία σου.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχει ο βομβαρδισμός αγάπης είναι τα συνεχή κομπλιμέντα που δέχεσαι (π.χ. “Είσαι το μοναδικό άτομο, με το οποίο θέλω να περνάω το χρόνο μου.”). Παράλληλα και οι συνεχείς κλήσεις και τα μηνύματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Προσπαθεί, ακόμη, να σε πείσει ότι είστε ιδανικοί ο ένας για τον άλλον (π.χ. “Είμαστε αδελφές ψυχές.”). Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας τέτοιος σύντροφος θέλει δέσμευση και μάλιστα τώρα. Για παράδειγμα, μπορεί να σου ζητήσει να συγκατοικήσετε, ενώ γνωρίζεστε πολύ λίγο.

Τί μπορείς να κάνεις αφότου έχεις υποστεί αυτή την κατάσταση;

Όσο έντονο και να ήταν και όσο και αν σε πλήγωσε αυτό το συμβάν, υπάρχουν τρόποι για να το ξεπεράσεις. Αναλυτικότερα, βοηθάει πολύ να μιλήσεις στους φίλους και στην οικογένειά σου, αλλά και σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων είναι το κλειδί για την ίαση από το πρόβλημα που σε ταλαιπωρεί. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις την αυτοαξία σου και να διατηρείς ένα ανοιχτό βλέμμα στη σχέση σου, ώστε να μάθεις καλύτερα τον σύντροφό σου. Όταν ξέρεις ποιος είσαι, ξέρεις τί μπορείς να ανεχτείς και τί όχι. Έτσι, επικοινωνείς τα όριά σου με έναν δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο, ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τους άλλους.

Διαβάστε επίσης  Δυσλεξία: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά εκδήλωσής της

 

Πηγές:

  1. Βομβαρδισμός αγάπης μια τοξική τεχνική στον έρωτα (Love Bombing). Ανακτήθηκε από https://www.psychology.gr/ (τελευταία πρόσβαση 30/08/2022 στις 20:30)
  2. What Is Love Bombing? Ανακτήθηκε από https://www.verywellmind.com/ (τελευταία πρόσβαση 30/08/2022 στις 20:30)
  3. Love Bombing: 10 Signs of Over-the-Top Love. Ανακτήθηκε από https://www.healthline.com/ (τελευταία πρόσβαση 30/08/2022 στις 20:30)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.