Οι πολλές υποχρεώσεις και τα καθήκοντα μέσα στη μέρα μας, μας οδηγούν συχνά στην εξουθένωση και το στρες. Ειδικά, αν αισθανόμαστε ότι δεν προλαβαίνουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και ότι πρέπει να βιαστούμε για να το πετύχουμε, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή. Η πίεση να αποδόσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη σε όποια σοβαρά θέματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, συμβάλλει στην απομύζηση της ενέργειάς μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να κάνουμε μία παύση, επιδιώκοντας να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε ό,τι μας ταλανίζει με περισσότερη ψυχραιμία και διαύγεια. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει και η επαφή μας με τη φύση. Υπάρχει η λεγόμενη δασοθεραπεία και στο εξωτερικό συνταγογραφείται ήδη από τους γιατρούς.
Η δασοθεραπεία (forest bathing/forest therapy) ορίζεται ως η επαφή με την ατμόσφαιρα του δάσους, απολαμβάνοντάς την. Αυτή διαφέρει από την απλή βόλτα στο δάσος. Συγκεκριμένα, η δασοθεραπεία περιλαμβάνει τη συνειδητή αντίληψη των εικόνων που βλέπουμε, των ήχων, των μυρωδιών και της συνολικής εμπειρίας γενικότερα. Βασίζεται στην Ιαπωνική πρακτική shinrin-yoku, η οποία μεταφράζεται ως “παίρνοντας το φάρμακο ή την ατμόσφαιρα του δάσους”. Αυτή ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία και σήμερα έχει γίνει αρκετά δημοφιλής παγκοσμίως. Η δασοθεραπεία είναι μία ευεργετική δραστηριότητα, όπου “λούζει” και αναγεννά το σώμα και την ψυχή. Γι’ αυτό και στα αγγλικά ο όρος είναι forest bathing.
Οφέλη της δασοθεραπείας:
Όπως σίγουρα μπορούμε να διαπιστώσουμε και από τις προσωπικές μας εμπειρίες, η επαφή με τη φύση έχει να προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε τη δυνατότητα να κατακτήσουμε ένα βαθμό ενσυνειδητότητας. Αυτό συμβαίνει, διότι απολαμβάνουμε τη φύση, χωρίς να ασχολούμαστε με τις ηλεκτρονικές μας συσκεύες. Έτσι, δίνουμε έμφαση στο τώρα.
Ακόμη, το στρες μειώνεται, κάτι το οποίο δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Αναλυτικότερα, η δασοθεραπεία έχει βρεθεί να βοηθάει άτομα που βιώνουν χρόνιο στρες και όχι απλά μία προσωρινή στρεσογόνα κατάσταση. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης 280 ατόμων που διεξήχθη το 2010 βρήκε χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), χαμηλότερους παλμούς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διευκολύνεται η λήψη αποφάσεών μας. Χάρη στην ηρεμία της φύσης, χαλαρώνουμε από όποιες συναισθηματικές ταραχές έχουμε και η κρίση μας γίνεται ορθότερη.
Πώς μπορούμε να την εξασκήσουμε;
Σαφώς και δε χρειάζεται ιατρική συνταγή για να ξεκινήσουμε δασοθεραπεία. Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να καταφεύγουμε ελεύθερα στη φύση και να καρποθούμε τα οφέλη της. Επίσης, αξίζει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να είμαστε σε ένα πυκνό δάσος για να δούμε αλλαγή. Μπορούμε κάλλιστα να πάμε μία βόλτα σε ένα κοντινό μας πάρκο ή να βγούμε στον κήπο μας. Καταρχάς, έχει μεγάλη σημασία να αφήσουμε το κινητό στο σπίτι ή τουλάχιστον να το απενεργοποιήσουμε. Επίσης, δε χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας έναν συγκεκριμένο προορισμό. Ο σκοπός είναι απλά να περιπλανηθούμε στα καταπράσινα μονοπάτια του δάσους και να απολαύσουμε την εμπειρία στο μέγιστο.
Το κλειδί εδώ είναι η πρόθεση να επιστρατεύσουμε όλες μας τις αισθήσεις. Θα μας ωφελήσει, δηλαδή, να ακούσουμε το κελάηδισμα των πουλιών, να πιάσουμε τον κορμό ενός δέντρου ή να μυρίσουμε ένα λουλούδι. Τέλος, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι στη δασοθεραπεία είναι να μην βιαζόμαστε, αλλά να επιδιώκουμε ενεργά την απορρόφησή μας σε εκείνα τα κατάφυτα και γεμάτο οξυγόνο τοπία.
Περισσότερα σχετικά με τη δασοθεραπεία μπορούμε να μάθουμε στο ακόλουθο βίντεο, κάνοντας κλικ εδώ.
Πηγές:
- Υπάρχει “δασοθεραπεία” και μάλιστα συνταγογραφείται. Ανακτήθηκε από https://www.ow.gr/ (τελευταία πρόσβαση 14/09/2022 στις 20:30)
- What Is Forest Bathing? Ανακτήθηκε από https://www.verywellmind.com/ (τελευταία πρόσβαση 14/09/2022 στις 20:30)
- Forest Bathing. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 14/09/2022 στις 20:30)
- ‘Forest Bathing’ Is Great for Your Health. Here’s How to Do It. Ανακτήθηκε από https://time.com/ (τελευταία πρόσβαση 14/09/2022 στις 20:30)